website statistics

Groene Smoothies: Een Gezonde Methode voor Afvallen?

De groene smoothie is de laatste jaren sterk met een opmars bezig. Groen staat voor immers veilig en gezond. Deze eigenschappen worden voor een groot deel ook aan groene smoothies toegewezen. Maar is dit ook echt zo en werken groene smoothies voor afvallen zoals ze beloven? Naast de vele voordelen kennen deze drankjes immers ook wat nadelen. Alle weetjes en ervaringen zetten we daarom hieronder graag voor je op een rij, zodat je voor jezelf kunt bepalen of groene smoothies ook wat voor jou zijn.

Een groene smoothie: wat is dat?

GroenesmoothiesSmoothies die als “groen” bestempeld worden, bestaan uit een combinatie van groente, fruit en water. Het groene gedeelte, waar de drank haar naam aan ontleent, wordt vooral gevormd door bladgroenten, die bij een standaard smoothie gemiddeld circa 60 procent van het geheel uitmaken. Naast deze bladgroente, bevat de vitaminebom ook 40 procent fruit en genoeg water om het mengsel drinkbaar te maken. Ook worden ingrediënten als zaden, noten, avocado’s en kokos veel gebruikt als smaakmaker.

Anders dan een groentesapje, pers je de ingrediënten niet uit, maar vermaal en mix je ze in een blender. Door het gebruik van een blender blijven immers ook de belangrijke vezels en mineralen van de ingrediënten behouden.

Waarom is een zo’n smoothie zo gezond?

Doordat bladgroenten een belangrijk bestanddeel zijn van deze mix, krijg je veel eiwitten, vitamines, anti-oxidanten, vezels en mineralen binnen. En het feit dat deze in een vloeibare, gemalen vorm je lichaam in komen, zorgt ervoor dat je de voedingsstoffen makkelijk opneemt. Anders dan een groente- of fruitsapje, bevat een smoothie ook de vezels van de ingrediënten. Je hebt hierdoor sneller en langer een verzadigd gevoel dan na het drinken van een sapje. Bovendien heb je minder last van bloedsuikerschommelingen.

Groene smoothies zijn in hun effect ook wel te vergelijken met eiwitshakes, al zijn de bestanddelen verschillend. Maar mij beide vormen van afslankdrank gaat het om het bewerkstelligen van een verzadigd gevoel met weinig koolhydraten, terwijl je toch een grote hoeveelheid goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

De andere voordelen van deze smoothies

Hoewel je er misschien even aan moet wennen een deel van je groente in vloeibare vorm binnen te krijgen, zullen je ervaringen al snel vooral positief zijn. Wanneer je af wilt vallen en dagelijks zo’n smoothie drinkt, verlies je meer vet. Daarnaast gaat je huid door alle vitaminen en mineralen er stralender uit zien en vermindert dit drankje allergische reacties en acne. Je weerstand en je energie nemen toe, je bloeddruk verbetert en datzelfde geldt voor je darmfunctie. Een smoothie met bladgroenten werkt ontgiftend en laat je gewicht verliezen, zelfs zonder allerlei dingen te hoeven laten staan.

Groenesmoothies3Zijn er ook nadelen?

Hoewel de nadelen niet opwegen tegen de vele voordelen, zijn ze er wel. De smaak van groene smoothies kan op den duur gaan vervelen. Dit kan worden ondervangen door flink te varieëren met ingrediënten. Daarnaast is het gebruik van de drank beperkt. Je lichaam verdraagt puur vloeibare voeding op de dag minder goed dan wanneer je de smoothies afwisselt met vaste voeding.

Het fruit, dat onderdeel uitmaakt van een groene smoothie mix, bevat fructose en dat moet door je lever verwerkt worden. Een teveel aan fructose door het eten van fruit is nadelig. Het is daarom belangrijk om het gebruik van fruit in je smoothies te beperken en zoals bovengenoemd het drinken van de groene smoothie te maximaliseren op 2 keer per dag.

Waar moet je verder op letten?

Zoals bij alles wat je eet en drinkt, is variatie belangrijk. Dit zowel omdat dat voorkomt dat je heilzame drankje je tegen gaat staan, als vanwege de balans en werking van je gezonde brouwsels. Iedere groente heeft een andere samenstelling en variatie voorkomt, dat je van bepaalde stoffen te weinig of juist te veel binnen krijgt. Belangrijk om te weten, is dat nachtschadeplanten, zoals aardappelen, paprika’s en tomaten, net zoals de bladeren van rabarberplanten en bonen, in rauwe vorm giftige stoffen bevatten. Deze zijn dus niet voor consumptie geschikt.

Voor wie zijn de smoothies geschikt?

Er zijn publicaties die stellen dat minimaal één groene smoothie per dag met al haar groenten de oplossing is voor alle gezondheidsklachten in de westerse wereld. Dit is wat overdreven. Maar duidelijk is daarmee wel dat iedereen baat kan hebben bij het drinken van dit gezonde drankje. In periodes waarin je energieniveau wat lager is, krijgt je lichaam door de smoothie een boost. Afvallen of op gewicht blijven, wordt ineens stukken eenvoudiger. Ook bij huidproblemen en allergieën doet de groene smoothie haar werk. Daarnaast is het drinken ervan een prima manier om, vlot en makkelijk, de juiste hoeveelheid voedingsstoffen uit groenten binnen te krijgen.

Groene smoothies en afvallen

Groenesmoothies4Naast mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid, hebben ook degenen die willen afvallen veelal goede ervaringen met het gebruik van deze smoothies. Omdat je sneller verzadigd bent, neemt je behoefte aan allerlei tussendoortjes bijna automatisch af. Zo’n vitaminebommetje als ontbijt, kan dus al een goede actie zijn wanneer je wat kilo’s kwijt wilt raken. Wil je grotere resultaten boeken? Dan kun je ook je lunch vervangen door een smoothie met groenten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Lekkere groene smoothie recepten

De groene smoothie wint nog steeds aan populariteit, zowel als onderdeel van een kuur. Het is geschikt als verantwoord ontbijt of gezonde lunch. Met behulp van een blender, kun je de meest heerlijke smoothies maken en ervaren hoe je conditie alleen maar toeneemt. De nadelen en aandachtspunten kun je makkelijk ondervangen, door te variëren en niet klakkeloos alles wat groen is te vermalen. Zorg daarbij dat je ook vaste voeding tot je neemt en het drinken van groene smoothies beperkt tot maximaal 2 keer per dag als maaltijdvervanger. Kortom: gezond leven was nog nooit zo eenvoudig!

Zoek je goede recepten voor groene smoothies? Bekijk dan dit prima receptenboek met vele lekkere groene smoothies.

Plaats een reactie