Tot een koolhydraatarm dieet worden verschillende methoden om af te vallen gerekend. Ze hebben echter allen een ding gemeen: het reduceren van de inname van voeding die rijk is aan koolhydraten. Door de inname van de hoeveelheid koolhydraten te beperken wordt het lichaam gestimuleerd om minder of geen insuline aan te maken en daarvoor in de plaats “ketosis” (vetverbranding) te stimuleren. Met onderstaande zes tips wordt het volgen en vooral volhouden van een koolhydraatarm dieet een stuk makkelijker. Hierbij is het volgen van een specifiek dieet als Atkins, Dukan of Paleo niet nodig, al kan een dergelijk dieet natuurlijk wel voor jou persoonlijk een prettige houvast bieden.
Waarom koolhydraten beperken om af te slanken?
Je hebt vroeger misschien altijd gehoord dat je goed je aardappelen, bruine boterhammen en bord pasta moest opeten. En als je veel beweegt, fysiek werk verricht of als kind in de groei bent dan zijn deze voedingsmiddelen erg nuttig als verbrandingsstof. Koolhydraten leggen immers een energievoorraad in je lichaam aan die je kunt gebruiken wanneer dat nodig is. Vandaag de dag doen de meeste volwassenen op een dag echter te weinig beweging om deze energievoorraad op te kunnen maken. De overtollige koolhydraten worden daarom door de loop van tijd omgezet en opgeslagen als lichaamsvet. En dit resulteert dan in overgewicht.
Indien je wilt afvallen is het daarom nodig om de inname van koolhydraten sterk te beperken, zodat je lichaam een (tijdelijk) tekort krijgt. Want zo dwing je je lichaam om eerst de overtollige vetten of “energievoorraad” van je lichaam op te maken en val je af.
1. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten
Door de opname van koolhydraten te beperken kan je dus logischerwijs sneller afvallen. Maar dan moet je wel weten in welke voeding er koolhydraten zit. Zo moet het eten van desserts, rijst, brood, pasta’s, aardappelen, koekjes, chips, gebak en gefrituurd voedsel worden beperkt. Zoete en zetmeelrijke voedingsmiddelen moeten voor het beste effect geheel achterwege gelaten worden.
Alhoewel de meningen verdeeld zijn over de optimale hoeveelheid koolhydraten per dag, wordt over het algemeen aangeraden om vooral in de eerste periode na de start van een koolhydraatarm dieet de inname te beperken tot 80 gram koolhydraten per dag. Ter vergelijking: een 100 gram aardappelen bevat reeds 17 gram koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten dat in elk voedingsmiddel zit kun je onder meer zien op de achterkant van de verpakking. Let hier dus op als je naar de supermarkt gaat.
Overigens staat de 80 gram koolhydraten per dag in schril contrast met de adviezen van grote gezondheidsorganisaties, waaronder de WHO, die een minimum van 130 gram koolhydraten aanhouden voor een gezond dieet. Welke hoeveelheid je zelf aan gaat houden is mede afhankelijk van het specifieke dieet dat je wilt volgen. Belangrijk is in elk geval om fabrieksmatig geproduceerde voeding achterwege te laten.
2. Calorieën tellen in combinatie met koolhydraten
Een ander belangrijk aspect voor een succesvol koolhydraat arm dieet is de combinatie van calorieën tellen samen met de beperking van koolhydraat inname. Veel mensen gaan ervan uit dat het voldoende is om op de hoeveelheid koolhydraten te letten, maar beperken dan niet de opname van het aantal calorieën door de hoeveelheid eten. Hierdoor kan een koolhydraatarm dieet toch ongezond zijn.
De hoeveelheid calorieën in je voeding zijn over het algemeen wel een afgeleide van de hoeveelheid koolhydraten. Bevat een voedingsmiddel immers veel koolhydraten dan zal het gewoonlijk ook veel calorieën bevatten.
Om op de juiste manier calorieën te tellen moet je ook weten wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Je kunt dit onder meer berekenen door je BMR (basaal metabolisme) ratio te gebruiken in combinatie met je dagelijkse beweging. In dit artikel lees je precies hoe je dit uitrekent.
3. Eet gezonde groenten en fruit, maar vermijd verborgen koolhydraten
Veel mensen gaan er onterecht vanuit dat groenten en vruchten ofwel veel koolhydraten bevatten of niet belangrijk zijn binnen het voedingspatroon en derhalve geschrapt kunnen worden. Maar indien met mate gegeten bevatten groenten en fruit juist veel goede voedingsstoffen.
Een sterk tekort in je dieet aan groenten en fruit kan op termijn leiden tot gezondheidsproblemen. Dit komt doordat het lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Natuurlijk is er wel een verschil tussen de diverse soorten groenten en fruit. Zo zijn er zijn vruchten en groenten met een lage hoeveelheid koolhydraten en andere met een relatief zeer hoge hoeveelheid koolhydraten. Voor een koolhydraatarm dieet kies je voor het eten van groente en fruit met een lage of beperkte hoeveelheid koolhydraten.
Voorbeelden van groenten met veel verborgen koolhydraten en dus te matigen: Maïs, Aardappelen, Wortels, Bonen en Pompoen.
Voorbeelden van fruit met veel verborgen koolhydraten en dus te matigen: Kersen, Bananen, Druiven, Mango’s, Dadels, Vijgen en al het gedroogde fruit zoals Rozijnen.
Probeer deze groenten en fruit dus wat minder te eten of te vervangen door vergelijkbare alternatieven. Bijvoorbeeld maximaal 1 banaan per dag en maximaal 50 gram aardappelen per dag.
4. Vezelrijke voeding is juist goed bij een koolhydraatarm dieet
Een misvatting is dat het eten van vezelrijk voedsel vanwege de koolhydraten beperkt of helemaal achterwege gelaten moet worden. Vezels en koolhydraten worden ook vaak onterecht door elkaar gehaald of gelijkgesteld. Alhoewel vezels onder koolhydraten vallen, zijn het zogenoemde “complexe koolhydraten”. Deze worden op een heel andere manier door het lichaam opgenomen en mogen daardoor worden opgeteld bij de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks tot je neemt.
Een sterke beperking van vezels is dus sterk af te raden, aangezien het lichaam vezels nodig heeft voor een gezonde darmflora, welke bepalend is voor de algehele gezondheid. Een goede oplossing hiervoor is de inname van zemelen, vooral in de ochtend. Deze vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren. En dit is juist wat je wilt als je aan het afslanken bent.
5. Zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon
Alleen een goed uitgebalanceerd voedingspatroon zal voor een blijvend en vooral een gezond lichaam zorgen. Iedereen die een voedingsmiddel schrapt uit zijn of haar dieet (zoals ongezonde koolhydraten) dient aan de andere kant zijn lichaam niets te kort te doen. Je lichaam kan zich bij het dieet beter aanpassen. Door een weloverwogen voedingspatroon houd je je gezondheid in de gaten en zul je op een gezonde manier afvallen en later ook makkelijker op gewicht kunnen blijven.
Bij een koolhydraatarm dieet is het derhalve raadzaam om alternatieven te zoeken voor de koolhydraten die je schrapt, zodat je wel genoegd anti-oxidanten, eiwitten, mineralen en vitaminen binnen blijft krijgen. Denk aan het vervangen van brood door meer groenten en zuivel, of de chips vervangen door een hand noten of een stuk fruit. Veelal zul je bij dit dieet automatisch naar een gezonder voedingspatroon toebewegen omdat veel ongezonde voeding rijk aan koolhydraten is en veel gezonde voeding juist koolhydraatarm is.
6. Maak van het koolhydraatarme diëten je levensstijl
Feitelijk is het beperken van koolhydraten eerder een levensstijl dan een dieet. Immers, na het succesvol afvallen dient het voedingspatroon een leven lang aangehouden te worden om te voorkomen dat het gewicht er snel weer aan zit. Dit kun je alleen bereiken als je van het dieet ook je levensstijl maakt. Zorg dus allereerst voor voldoende gezonde voedingsstoffen, waaronder groenten, fruit en vezels en beperk het eten van suiker- en zetmeelrijke voeding. Daarbij is meer beweging niet verkeerd. Hierdoor zal je je stofwisseling kunnen versnellen en ook sneller de overtollige opgeslagen koolhydraten kunnen verbranden.
Tip! Een uitstekende methode voor het koolhydraatarme dieet is het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. De informatie in het programma is nuttig en praktisch. Tevens bevat het veel handige weekmenu’s en kun je met de recepten een grote tijd vooruit.
Interessant om te lezen!