website statistics

Zo kun je Lekker én Goedkoop Koken

Er zijn veel mensen die nog steeds denken dat je alleen maar gezond kunt koken met de duurste ingrediënten. Maar dit is absoluut niet waar. In dit artikel zullen we een paar tips bespreken die je vandaag al direct kunt gaan toepassen. Je zult zien dat als je deze tips toepast, je al snel veel euro’s zult besparen die je dan weer goed kunt gebruiken voor andere zaken.

Als je in de winkel bent, kijk eens naar het prijsverschil

Naar welke winkel je ook gaat: je zult altijd een enorme prijsverschil zien tussen één en hetzelfde product. Stel dat je naar de afdeling merk gaat in een winkel en je ziet een fles staan van een trendy merk, dan zal deze minstens 50 eurocent duurder zijn dan het huismerk. Maar eigenlijk komt de melk van dezelfde fabriek.

Dit geldt ook voor andere producten, en in het bijzonder binnen de voeding. Huismerken kunnen van net zo goede kwaliteit zijn als bekende grote merken. Meestal is het zo dat de prijzen van huismerken lager liggen dan de echte, grote merken, alleen ze vallen minder op. Dit doet men bewust want de producten die op ooghoogte liggen, verkopen sneller en daardoor maakt de winkel meer winst. Laat je hierdoor dus niet misleiden.

Kook altijd streek- en seizoensgebonden

Veel mensen in deze moderne tijd denken dat groenten en fruit altijd even duur zijn, ongeacht het seizoen. Maar ga maar eens naar de winkel en vergelijk de groenten en fruit van het seizoen en welke niet. Je zult snel constateren dat de seizoensgroenten en fruit heel wat goedkoper zijn dan welke niet onder het seizoen vallen. Wat je kunt doen, en zeker voor vers gemaakte soep is dit handig, is om ineens een hele serie groenten in van het seizoen te kopen. Maak er dan een grote pan soep van die je later kunt invriezen als de soep afgekoeld is.

Als je nog goedkoper wilt koken neem dan deze gouden tip in gedachten: koop kruiden die je zelf kunt kweken. Voor een paar euro koop je bijvoorbeeld: dragon, tijm, munt, salie, oregano, basilicum en nog zoveel meer. Je hebt dan altijd verse kruiden in de buurt en ze bewaren lang.

Ga naar de markt, maar ga als de markt bijna gedaan is

Producten van de markt zijn over het algemeen superieur in kwaliteit en houdbaarheid. Je ziet veel mensen naar de markt gaan als de markt pas is begonnen. Wist je dat deze mensen het dubbele betalen dan als jij naar de markt gaat wanneer hij bijna afgelopen is? Een gouden tip die je zeker moet onthouden is: ga naar de plaatselijke markt als hij bijna gaat afbreken. Dan pas kun je gouden zaken doen.

Vers fruit naar believen tegen de helft van de prijs. De marktkramers nemen liever niets mee naar huis en jij hebt vandaag goedkoop kunnen kopen waarvan je ’s avonds heel lekker kunt koken. Nog een tip is dat je groenten kunt kopen die er nog redelijk uitzien. Je snijdt deze thuis in stukken en je vriest de stukken groenten in. Later kun je daar van koken wat je wilt en de groenten blijven langer goed.

Ga naar een Orientaalse winkel

In elke stad is haast al een Aziatische of Turkse winkel te vinden waar je heel goedkoop de lekkerste groenten en fruit kunt kopen. Deze groenten en fruit zijn over het algemeen goedkoper dan in de supermarkt. En ook de kruiden kosten meestal niet veel geld kosten. Aziatische en Turkse winkels staan bekend voor hun versheid en kwaliteit. Van de groenten die je hier kookt, kun je een keertje wokken met noedels of lekker rijst erbij eten. Tevens kom je zo ook lekkere groenten tegen die je niet altijd in de gewone supermarkt ziet.

Goedkoopkoken

Vervang het vlees

Vlees is een van de duurdere producten om aan te schaffen. Indien je goedkoper wilt koken kun je daarom ook vervangers gebruiken. Specifieke vleesvervangers lijken op echt vlees maar zijn meestal gemaakt van soja. Dit kan heel lekker een een goede vervanger voor vlees zijn. Je kunt ook heel goed op natuurlijke wijze vlees vervangen met stevige groenten als aardappel of aubergine.

Gebruik oud brood

Een echte oude truc die al meer dan 100 jaren werkt. De meeste mensen gooien al het brood weg dat oud is, maar je kunt er nog zoveel mee. Van oud brood dat hard is geworden kun je perfect broodkruimels mee maken. Leg het brood in een shaker en je hebt op slag een voorraad broodkruimels. Voor ’s middags kun je kiezen om van het oude brood lekkere, hartige wentelteefjes te maken.

Door bovenstaande tips kun je op elk moment van de dag goedkoop koken en je bespaart tegelijkertijd aanzienlijk veel euro’s.

Tip! De welbekende kok Jamie Oliver heeft nu ook een heel handig kookboek waar de nadruk wordt gelegd op goedkoop én lekker koken. Wij vinden de recepten in het boek in ieder geval erg leuk. En nog beter: ze zijn nog slank en gezond ook.

Plaats een reactie