website statistics

Afvallen bij Diabetes

Als je de diagnose diabetes type 2 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan. Er is wat productie, maar niet voldoende om een verhoogde glucose-spiegel te voorkomen. De glucose-spiegel wordt immers omlaag gebracht met insuline. Er zijn echter aanwijzingen dat de oorzaak niet bij alleen bij het tekort aan insuline ligt, maar ook aan het hebben van overgewicht.

Overmatige vetopslag – een belangrijke oorzaakdiabetes

Bij mensen met diabetes wordt er meer vet opgeslagen dan normaal. Dit vet komt echt niet alleen in de daarvoor bestemde vet-cellen, maar ook in ‘gewone’ cellen. Voorbeelden hiervan zijn spiercellen en cellen in de lever. Hoe meer vet er in deze weefsels zit, hoe minder suiker uit het bloed ze zullen opnemen. En daar ligt een belangrijk probleem van diabetes type 2.

Minder insuline

Een overmatige vetopslag kan de insuline producerende cellen beschadigen, waardoor een deel van deze cellen afsterft. Deze overmatige vetopslag verklaart dus waarom mensen met diabetes steeds minder insuline aanmaken. De glucosespiegel is dus niet alleen het directe gevolg van het tekort aan insuline, maar ook indirect door overmatige vetopslag.

Onderzoek

De bewering dat diabetes type 2 veroorzaakt wordt door een overmatige vetopslag in de gewone spieren, is gebaseerd op een onderzoek dat gepubliceerd werd in JAMA. Van 60 diabetici kreeg de helft een behandeling volgens de richtlijnen. Zo werd de lichaamsbeweging omhoog gebracht en kregen ze medicijnen, waaronder insuline. Bij de andere helft ging het net zo, maar eerst werd bij een kijkoperatie een maagband aangebracht.

De resultaten

Bij de patiënten die enkel behandeld werden volgens de richtlijnen, verminderde de diabetes bij 4 van de 30 patiënten. Bij de patiënten met de maagband verminderde de diabetes bij 22 van de 30 patiënten. Zij hadden minder gegeten door de maagband, waardoor ze afvielen.

Bij de laatste groep was de insulineconcentratie zelfs gedaald, terwijl die bij de andere groep was gestegen. De onderzoeker Roger Unger concludeerde met deze resultaten dat de bloedsuikerspiegel wel omlaag moest, maar allereerst het vet weg uit de weefsels.

Afvallen bij diabetes

Als deze overmatige vetopslag diabetes veroorzaakt, is over de lange termijn afvallen bij diabetes veel belangrijker dan meer insuline binnenkrijgen. Insuline stimuleert namelijk de vetopslag, waardoor de overmatige vetopslag verergerd wordt.

Afvallen voor personen met diabetes is in feite hetzelfde als afvallen zonder diabetes. Er komt minder energie binnen via het voedsel dan er met de dagelijkse activiteiten wordt verbruikt. Het lichaam zal de energie uit de reserves moeten halen: vet. Het vet wordt verbrand en zo blijft er minder vet over, waardoor je afvalt. Een goed programma dat hier bijvoorbeeld bij kan helpen is de Diabetes Revolutie.

Verminderen van insuline

Doordat er minder wordt gegeten, verminderd ook de inname van koolhydraten en dus de inname van suikers. Dit heeft tot gevolg dat er ook minder insuline voor het reguleren van de glucosespiegel nodig is. Met behulp van afvallen kan het inspuiten van insuline dus verminderd worden.

afvallen

Te lage bloedsuikerspiegel maakt moeilijker

Als er minder koolhydraten gegeten worden, kunnen er bij onvoldoende aanpassing aan de behandeling een hypoglycemieën ontstaan. Dit betekent dat er een te lage bloedsuikerspiegel is, waardoor klachten ontstaan als hoofdpijn, wazig zien en transpireren. Door de bloedsuikerspiegel omhoog te brengen, verdwijnen deze klachten. Dit gebeurt door snelle koolhydraten te eten, het liefst puur glucose.

Deze hypoglycemieën kunnen het afvallen bij diabetes in het begin moeilijker maken dan bij iemand die geen diabetes heeft. Naarmate men langer bezig is met afvallen, zal het steeds makkelijker worden. Je kunt hiervoor ook gebruiken van speciale dieetvoeding voor diabetici.

Voordelen

De voordelen van afvallen bij diabetes zijn groot. Ten eerste zijn er de voordelen die mensen zonder diabetes ook hebben. De kans op hart- en vaatziekten is een stuk kleiner wanneer men geen overgewicht heeft. Ook heeft het een positief effect op je bloeddruk.

Natuurlijk wordt er zo ook minder vet opgeslagen. Doordat er minder vet in de gewone spieren zit, zullen deze cellen niet beschadigd raken. Zo zullen de insulineproducerende cellen niet beschadigd raken en zal de diabetes niet verergeren.

Dan komt er ook nog bij dat de bloedsuikerspiegel op deze manier een stuk makkelijker te reguleren is en er uiteindelijk minder hypoglycemieën zullen ontstaan.

Conclusie

Afvallen bij diabetes is dus erg belangrijk. Diabetes type 2 wordt namelijk veroorzaakt door een overmatige vetopslag in gewone cellen, wat de insuline producerende cellen kan vernietigen. Ook nemen deze cellen minder insuline op, waardoor de werking van insuline verminderd is. Door af te vallen verdwijnt vet uit de gewone cellen, waardoor er niet meer insuline producerende cellen worden vernietigd en ergere diabetes wordt voorkomen. Doordat men door het afvallen geen overgewicht heet, verminderd de kans op hart- en vaatziekten, reguleert de bloedsuikerspiegel en verlaagt de bloeddruk. Afvallen heeft dus alleen maar voordelen, zeker met diabetes.

Tip! Een uitstekend kookboek met recepten voor diabetespatiënten is “Feestelijk koken met Diabetes“. Het boek bevat tevens veel achtergrondinformatie over de gebruikte ingrediënten en het effect dat deze hebben op personen met diabetes.

Plaats een reactie