website statistics

Afvallen in de Overgang – 5 Onmisbare Dieet Tips

Wanneer je in de overgang komt, zijn er tal van veranderingen die in je lichaam gaan optreden. Een van de vervelende kenmerken is dat je heel moeilijk gewicht verliest. Sterker nog: veel vrouwen komen juist aan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe komt dat eigenlijk? En hoe kun je er voor zorgen dat je toch gewicht verliest? In dit artikel vertellen we je alles over afvallen in de menopauze.

Waarom val je moeilijk af?

Je lichaam komt in de transitiefase van de menopause wanneer je in de overgang terecht komt. Een van die veranderingen is dat er steeds minder oestrogeen in je lichaam aanwezig is. Dit is een vrouwelijk hormoon dat veel invloed heeft op hoe snel je stofwisseling plaats vindt en op de opslag van lichaamsvet. En laten deze twee aspecten nu juist enorm veel invloed hebben op je gewicht. Vaak zie je hierdoor dan ook dat je juist aankomt.

Bewegen, bewegen, bewegen

Wanneer je wilt afvallen, is een gezonde voeding in combinatie met bewegen een zeer belangrijk patroon. Met name bewegen is ontzettend belangrijk. Ook wanneer je in de menopauze zit, is bewegen ontzettend belangrijk. Je lichaam is al genoeg uit balans door alle veranderingen en bewegen is in alle opzichten aan te raden. Natuurlijk is dat lang niet altijd even lastig en heb je juist op zulke momenten weinig zin om van de bank af te komen. Als je jouw dagelijkse of wekelijkse sportmoment achter de rug hebt, zul je echter trots op jezelf zijn en na verloop van tijd zul je ook het resultaat merken. Probeer bijvoorbeeld ook gewoon oefeningen die je thuis kunt doen.

Schildklier

Je schildklier speelt een hele belangrijke rol in je lichaam. Deze zorgt namelijk voor een goede stofwisseling en zoals we eerder vertelden is je stofwisseling juist in de overgang in de war. Het is dan ook belangrijk om op de juiste manier met je schildklier om te gaan. Concreet betekent dit onder andere dat je moet zorgen dat je voldoende jodium binnen krijgt. Dit ingrediënt is aanwezig in bijvoorbeeld kelp en zeezout. Ook in brood vinden we jodium. Daarnaast is het aan te raden om stress zoveel mogelijk te vermijden, aangezien stress een negatieve invloed heeft op de werking van je schildklier.

Let op je voeding

Natuurlijk is het sowieso belangrijk om op je voeding te letten wanneer je wilt gaan afvallen. Tijdens de menopauze is dat echter nog veel belangrijker om je lichaam in de juiste balans te brengen. Dat kan juist door gebruik te maken van voldoende en gezonde voeding. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk om veel water te drinken en veel verse rauwe groenten te eten.

Op deze manier krijg je immers vitamines, mineralen en vezels binnen die noodzakelijk zijn voor je lichaam. Bovendien kom je nauwelijks aan van deze voeding. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de zogeheten superfoods. Deze zorgen er niet alleen voor dat je alle noodzakelijke stoffen binnen krijgt; ze helpen ook nog eens afvallen en verlichten de klachten die je hebt tijdens de overgang!

Let op medicijngebruik

In onze Westerse omgeving wordt de overgang vaak gezien als een ongemakkelijke ziekte en derhalve zijn er ook diverse medicijnen ontstaan die de klachten verlichten of zeggen te verhelpen. Let op bij het gebruik van deze medicijnen. Ze bevatten vaak stoffen die ervoor zorgen dat je juist erg veel aankomt in gewicht. Wellicht helpen deze medicijnen tegen de verschijnselen waar je last van hebt tijdens de menopauze, maar het afvallen zal het zeker niet bevorderen. We raden het gebruik van deze medicijnen daarom sterk af.

Conclusie

In de meeste gevallen lijkt afvallen tijdens de menopauze lastiger dan anders. Toch draait het verliezen van gewicht vaak juist om doorzettingsvermogen en structuur. Het is dus mogelijk om ook tijdens de overgang af te vallen. Je zult trots zijn als je dit ook daadwerkelijk bereikt hebt!

Een goed programma en boek over omgaan met de overgang is “Slank door de Overgang“. Binnen dit programma krijg je tips hoe je je overgang kunt draaien naar een leuk en prachtig begin van de tijd erna én daarbij ook nog eens een slankere lijn kunt bereiken.

1 gedachte over “Afvallen in de Overgang – 5 Onmisbare Dieet Tips”

  1. Mijn moeder is net 50 geworden. De laatste tijd merkte ik dat zij een beetje emotioneler en minder positief was. Ik wil voor haar iets doen maar ik wist niet precies wat Menopauze inhoudt. Bedankt voor de tips, het boek lijkt me wel een goed cadeautje voor mijn moeder.

    Beantwoorden

Plaats een reactie