website statistics

Afvallen met Wandelen – 7 Wandeltips

Wandelen is leuk! Lekker met je hoofd in de vrije natuur is goed voor de geest en voor het lichaam. Veel mensen die willen afvallen gaan naast minder of anders eten hardlopen of naar de sportschool. Maar is dat ook echt nodig?

Wandelen4Hardlopen of wandelen?

Veel mensen denken dat je door hardlopen sneller zal afvallen dan met een stuk wandelen. Vaak zie je dat mensen beginnen met hardlopen en daar dan ook vrij snel mee stoppen. Het is dan ook niet niks om er mee te beginnen. Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig om een aardig stukje achtereen te lopen. Hardlopen is vaak ook blessuregevoelig. Wandelen is in dit kader een goed alternatief wat opvallend effectief kan zijn voor gewichtsverlies.

De calorietjes

Je zou zeggen dat hardlopen vele malen effectiever is dan wandelen. Effectiever in de zin dat je die overbodige kilo’s sneller verbrand. En dus is de gedachte: ik ga hardlopen, dan ben ik snel op mijn streefgewicht. Niets is minder waar. Het verschil tussen 10 kilometer hardlopen en dezelfde afstand in een wandeltempo is te verwaarlozen. Je bent alleen met de eerste bezigheid veel sneller (ongeveer 2x) klaar dan met de tweede.

Geen tijd

Veel geopperde tegenwerping is dat men niet zomaar even 2 uur over heeft om een wandeling te maken. Soms begrijpelijk, soms niet. We kunnen moeilijk in elkaars agenda kijken. Het is ook maar net hoe gejaagd jij door het leven wil gaan. Jij bepaalt zelf hoe je jouw vrije tijd in wil delen!

Beweeg en leef anders

Natuurlijk is het niet te ontkennen dat we in een jachtige maatschappij leven waarin we soms tijd te kort komen. Maar ga eens bij jezelf te rade. Hoe vaak pakken we niet de auto voor een ritje van een paar honderd meter? Pak ook eens wat vaker de trap. Op deze manier pas je het bewegen in in jouw leven. Je hebt de eerste kilometers al te pakken.

Altijd en overal

Het prettige van wandelen is dat het dus altijd en overal kunt doen. Het is wat dat betreft een eenvoudige wijze van gewichtsverlies. Je kunt er voor kiezen om het in de vrije natuur te doen maar dat is geen must. Er kan ook duidelijk een sociaal aspect aan hangen. Je kunt het samen doen en ook nog eens gezellig met elkaar bijpraten. Ik zeg: dat zijn twee vliegen in een klap.

Gewoon beginnen

Wandelen2Naast afvallen doet een stukje lopen nog veel meer voor jouw lichaam. Het helpt tegen hart-en vaatziekten. Het hart is de motor van het lichaam. Het is de basis van alle belangrijke processen in het lichaam. Daarnaast bevordert het de doorbloeding in het hele lichaam. Onderschat ook zeker, al eerder aangehaald, de geestelijke werking niet van lekker bewegen in de buitenlucht. Het opsnuiven van frisse lucht doet wonderen!

Hoe vaak?

Maar dit artikel gaat over afvallen door middel van wandelen. Veel gestelde vraag: hoe vaak moet je het nu doen om daadwerkelijk resultaat te hebben? Natuurlijk hangt veel af van je natuurlijke fysieke gesteldheid wanneer je eraan begint. De ene kan direct een uur achter elkaar gaan lopen, de ander moet het langzaam opbouwen. Om toch een leidraad te geven: 4x per week ongeveer 30 minuten gaat jou zeker helpen om de overtollige pondjes kwijt te raken. Veel plezier!

Plaats een reactie