website statistics

Afvallen door een Maagverkleining

Een maagverkleining is bedoeld voor mensen die jarenlang last hebben van ernstig overgewicht (obesitas). Er is sprake van ernstig overgewicht als de Body Mass Index (BMI) hoger is dan 40. Afvallen door een maagverkleining kan dan uitkomst bieden. Maar ook iemand die een BMI heeft van 35 kan in aanmerking komen voor een maagverkleining. Zeker als diegene ook last heeft van hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten en/of diabetes. Daarnaast moet je meerdere afvalpogingen hebben gedaan en moet je psychisch stabiel zijn.

BMI berekenen

Om je BMI te berekenen kun je onze calculator gebruiken. Mocht je handmatig willen doen dan zijn er twee cijfers nodig: 1. Het aantal kilo’s dat je weegt, en 2. Je lichaamslengte in het kwadraat. Beide uitkomsten moeten door elkaar gedeeld worden om het BMI vast te stellen. Een voorbeeld: Je weegt 120 kilo en je lengte is 1,70. De BMI is dan 120 gedeeld door 1,70 x 1,70 = 2,89. En 120 : 2,89 = 41,52. Je BMI is dus hoger dan 40.

Intakegesprek

Voordat er wordt besloten tot een operatie volgt eerst een onderzoeksperiode. Deze periode duurt gemiddeld zo’n drie maanden. In deze periode word je onderzocht door een obesitas-verpleegkundige, een chirurg, een psycholoog, een diëtist en een internist. Als de uitslag van dit onderzoek positief is, word je op de wachtlijst geplaatst en krijg je vervolgens nog een gesprek met de anesthesioloog (de arts die de narcose doet tijdens de operatie). Deze arts zal je onder meer vragen stellen over je medicijngebruik.

Twee soorten maagverkleiningsoperaties

Indien je wilt afvallen door een maagverkleining zijn er twee opties: een gastric-bypass of een gastric-sleeve. De chirurg bepreekt met je beide mogelijkheden. Bij een gastric-bypass (maagband) wordt het bovenste gedeelte van je maag verkleind tot ongeveer de grootte van een golfbal. Deze nieuwe maag staat daarna niet meer in verbinding met je ‘oude’ maag. Bij een gastric-sleeveoperatie wordt een groot deel van de maag weggehaald.

Resultaten op lange termijn

Hoewel een gastric-sleeveoperatie relatief gezien de meest veilige ingreep is, wordt daar meestal niet voor gekozen omdat er weinig bekend is over de resultaten op lange termijn. Ook kan het voorkomen dat je na verloop van tijd niet meer afvalt. Dan is een tweede operatie waarschijnlijk noodzakelijk. Een gastric-sleeevoperatie duurt ongeveer een uur, een gastric-bypass ongeveer twee uur. In beide gevallen blijf je na de operatie nog drie tot vier dagen in het ziekenhuis.

Complicaties

In algemene zin geldt dat bij iedere operatie complicaties kunnen optreden. Bij afvallen door een maagverkleining zijn dat onder meer:

• Pijn
• Wondinfectie
• Longontsteking
• Lekkage van de maag
• Trombose of longembolie

Op lange termijn kunnen zich nog andere problemen voordoen zoals:

• Littekenbreuk
• Haaruitval
• Diarree
• Huidplooien

Afgezien van een overlijdensrisico, wat geldt voor iedere operatie onder narcose, kunnen alle genoemde complicaties worden verholpen. In een aantal gevallen gebeurt dat met medicijnen of voedingssupplementen. Voor andere complicaties, zoals lekkage van de maag, littekenbreuk en huidplooien, kan een volgende operatie noodzakelijk zijn.

maagverkleining

Na de operatie

Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, verliezen gemiddeld 15 BMI-punten. Dat heeft alles te maken met je eigen inzet na de operatie. Ook zal je moeten wennen aan het feit dat je in het begin niet te veel en niet te snel moet eten. Ook kan verstopping (obstipatie) ontstaan als je weinig vezelrijke voeding eet en/of te weinig water drinkt. De diëtiste zal je in dit proces ondersteunen met raad en daad.

Controle

Als je na een aantal weken redelijk bent hersteld van de operatie, moet je op gezette tijden op de poli komen. Allereerst zullen hier de hechtingen worden verwijderd. Daarna moet je terugkomen om de resultaten te bespreken met de arts. De frequentie van deze controle neemt na verloop van tijd af, maar je zal de rest van je leven onder (jaarlijkse) controle blijven; zowel bij de diëtist als bij de arts die de ingreep heeft verricht. Op die manier kan het effect van de ingreep worden gevolgd.

13 gedachten over “Afvallen door een Maagverkleining”

 1. Hallo, Ik ben 25 jaar, 1m75 en een BMI van 32.7. Kom je dan in aanmerking? Dietiste geprobeerd
  Proberen te sporten maar het wordt alleen maar erger ik zou dan ook het liefst een maagverkleining willen. Kunt u mij info sturen. Mvg Tessa

  Beantwoorden
  • Dag Tessa, we zouden eerst altijd aanbevelen om op een natuurlijke wijze gewicht te verliezen, met de voedingstips en de workouts die je op de website kunt vinden. Voor informatie over een maagverkleining voor jou persoonlijk neem dan altijd eerst contact op met je huisarts.

   Beantwoorden
  • Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen heb je zoiezo een bmi van 35 met andere complicaties nodig bijvoorbeeld slaapapnue. En anders een bmi van 40. Je krijgt een screening door verschillende disciplines waaronder een fysiotherapeut, een dieeetist, een psycholoog en de verpleegkundige…daarna beslist de chirurg in een teamoverleg met de disciplines of je in aanmerking komt…het is een heel proces waar je doorheen gaat voordat je echt een operatie krijgt.

   Beantwoorden
 2. Hallo ik ben mandy en ik ben 22 jaar en heb een bmi van 34.6 ik heb echt alles geprobeerd om af te vallen al een hele lange tijd maar ik blijf alleen maar aankomen en ik begin er echt last van te krijgen van onder andere mijn rug enz. Kan ik in aanmerking komen voor een maagband?

  Groetjes mandy

  Beantwoorden
  • Dag Mandy, je bent nog jong dus we zouden het eerst altijd aanbevelen om toch door middel van dieet en beweging gewicht te verliezen. Wil je meer informatie over een medische procedure voor een maagverkleining dan raden we je aan om contact op te nemen met een huisarts.

   Beantwoorden
 3. Hallo ik ben diana.
  Myn bmi is 34,6 ben 52 jaar alles geprobeerd ,
  Heb suiker type 2. ,
  Kryg last van de rug ,
  Kom ik in aanmerking voor een maagband,en zo ja. Welk ziekenhuis ,
  Groet diana

  Beantwoorden
  • In dergelijke gevallen raden we het aan om contact op te nemen met de huisarts, en tevens te informeren bij verschillende klinieken naar de mogelijkheden.

   Beantwoorden
 4. Hallo ik ben Inka , 42 jaar en mijn bmi is 35 ik heb verschillende dieeten geprobeerd ,ook steeds afgevallen maar na verloop van tijd het dubbele weer bijgekomen.
  ik heb sinds mijn 30 jaar fibromyalgie en de pijn neemt toe met de jaren.
  zou ik in aanmerking komen voor een maagband.
  grtjs Inka

  Beantwoorden
  • Dag Inka, als we zo jouw vraag zien dan raden we je toch aan om eerst contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een checkup doen, en de eventuele complicaties van een dergelijke ingreep met je doornemen.

   Beantwoorden
 5. Hallo ik ben stephanie,28 jaar, ik sukkel al sinds mijn 10 jaar met overgewicht, ik heb al verscheidene dieeten gedaan en nu lukt het zelfs niet meer om nog iets te vermageren, mijn bmi is nu 35. Kom ik in aanmerking?

  Beantwoorden
  • Dit hangt ook van (andere) medische condities af, per persoon. Het beste is om voor de zekerheid ook bij een ziekenhuis of de huisarts te informeren.

   Beantwoorden

Plaats een reactie