website statistics

Afvallen met Shakes en Smoothies

 

Je hoor het steeds vaker: lekker snel en doeltreffend afvallen met shakes of smoothies. Maar is dit ook waar? De voorstanders van deze afslankmethode stellen dat je door middel van shakes en smoothies binnen zes weken tien kilo af kan vallen. Dit is een behoorlijke sterke claim die ook onderbouwing verdient. En dan vraag je je wellicht af: “Als het zo makkelijk is waarom gaat niet iedereen voor deze methode?” Een goede vraag waar ook een helder antwoord op te geven is. Hieronder gaan we in hoe je exact met een dieet van shakes kunt afslanken en waar je precies allemaal op moet letten. Er zijn immers een aantal randvoorwaarden waaraan voldaan moeten worden en mogelijke valkuilen die je zult moeten vermijden.

De basisprincipes van afslanken met shakes of smoothies

Een afvalmethode met shakes heeft een aantal grondslagen die worden gevolgd zodat je ook succesvol kunt afvallen. Deze basisprincipes zijn:

  • Minderen van inname van koolhydraten
  • Verhogen van inname van eiwitten (proteïnes)
  • Versterkte vetverbranding en verhoogd metabolisme
  • Meer vocht om afvalstoffen weg te voeren
  • Een grote mate van vitaminen en mineralen als ondersteuning

Door deze factoren, die sterk gestoeld zijn in wetenschappelijk onderzoek, heeft een kuur met shakes onder meer het voordeel dat je sneller verzadigd raakt met minder calorieën en je stofwisseling wordt versterkt zodat je doeltreffend je overtollige kilo’s kan verliezen. Je hongergevoel is hierbij onderdrukt en de sapkuur is daardoor relatief eenvoudig vast te houden. Afvallen is derhalve vooral het gevolg van het goed naleven van de kuur en het innemen van de juiste shakes of smoothies.

Een kuur voor het afslanken met shakes door gewoonlijk zo’n 4 tot 6 weken, maar kan ook korter of langer duren afhankelijk van je doelstellingen en in hoeverre je een strenge kuur wilt. Sommige versies van een sapkuur hebben geen andere voeding dan alleen de shakes of smoothies. Maar erbij eten is niet altijd slecht. Zeker als je een minder sterk overgewicht hebt en de tijd hebt om af te slanken dan is het zeker een goed idee om tijdens de kuur ook zo nu en dan wat vaste voeding tot je te nemen.

Shakesmoothies2Welke shakes kiezen?

Het is belangrijk om die juiste shakes te gebruiken voor het afvallen. Kies bij voorkeur een shake die alle vitamines en mineralen voor je dagelijkse behoefte bevat zodat je geen extra supplementen hoeft te slikken. Populair zijn hierbij de smoothies met daaraan wat supervoeding toegevoegd. Uiteindelijk zul je bij aanvang wel eerst wat moeten proeven om erachter te komen wat jij lekker vindt.

Het verschil tussen shakes en smoothies is overigens vrij subjectief. Van oudsher worden shakes gezien als geperst of gepureerd fruit gecombineerd met zuivel, terwijl smoothies gebaseerd zijn op puur gemengde groenten en fruit, zowel vers fruit als bevroren fruit. Vandaag de dag worden deze termen echter veelal door elkaar gebruikt en heb je shakes die alleen uit fruit en eiwitten bestaan en andersom heb je smoothies die ook melk of yoghurt bevatten.

Inname van vocht en eiwitten

De meeste shakes voor afvallen bestaan uit een basis van eiwitten. Eiwitten hebben de eigenschap dat ze je maag heel goed vullen, maar als je eiwitten inneemt zonder daarbij voldoende water drinkt komt je lichaam in de problemen. Afvalstoffen kunnen niet goed weggespoeld worden en daardoor kunnen nierstenen ontstaan. Doordat je de eiwitten inneemt in de vorm van een shake die ook nog eens een hoop vocht bevat los je dit probleem grotendeels op. Daarbij is het altijd goed om elke dag drie flesjes water met een halve liter water klaar te zetten. Drink deze flesjes wat water verdeeld over de dag op. Zo zorg je voor een goede verdeling van vocht gedurende de dag en de meest effectieve opname van eiwitten.

Indien je zelf wilt gaan afslanken met de shakes dan kun je eenvoudig eiwitten online verkrijgen om aan je sappen toe te voegen. Een goede betrouwbare webwinkel die eiwitten verkoopt is bijvoorbeeld Vitaminstore. Uiteraard kun je ook al gereedgemaakte eiwitshakes kopen zoals die van Easyline.

Voorbeeldschema’s: hoe je kunt afvallen met shakes

Je kunt de shakes of smoothies in principe op elk moment van de dag drinken, maar uiteraard is het beter als je de inname goed verdeelt. Zo zal je ook het hongergevoel goed onderdrukken. Bij voorkeur dienen de shakes direct als vervanging voor een maaltijd, zo gaat het afvallen het snelste. Voorbeelden van dagschema’s zijn:

• Drie shakes per dag, geen extra maaltijden – in zes weken ongeveer tien kilo afvallen.
• Twee shakes per dag, één gewone maaltijd – in drie maanden ongeveer tien kilo afvallen, afhankelijk van wat je als gewone maaltijd eet.
• Eén shake per dag, twee gewone maaltijden – in een half jaar ongeveer tien kilo afvallen, afhankelijk van wat je als gewone maaltijd eet.

De mate van shakes en hoe lang je de kuur vasthoudt hangt normaliter samen met het programma dat je volgt. Zie ook onderaan dit artikel voor mogelijke programma’s die je kunt volgen.

De voor- en nadelen van shakes

Het grootste voordeel van afvallen met shakes of smoothies is dat je geen calorieën hoeft te tellen. Daarbij kan het een hele plezierige manier van gewicht verliezen zijn. Een bekend nadeel is dat de meeste shakes erg zoet kunnen zijn. Als je dan niet eet en je drinkt alleen maar dan gaat het hele voedingspatroon nogal tegenstaan. Zorg er dus voor dat je ook je shakes in voldoende mate afwisselt. Dit kun je bijvoorbeeld goed doen door de fruitsmoothies regelmatig af te wisselen met groene smoothies, of smoothies met zuivel af te wisselen met shakes zonder yoghurt of melk. Probeer wel bij het merendeel van de shakes eiwitten toe te voegen omdat deze proteïnen zorgen dat je minder honger hebt en je sneller je streefgewicht zal bereiken.

Energie en beweging

ShakesmoothiesAls je drie shakes per dag neemt en verder geen gewone maaltijden, dan moet je lichaam daar eerst aan wennen. De eerste paar dagen voel je je moe en lusteloos. Je hebt een licht hongergevoel en je bent op z’n zachtst gezegd niet de meest gezellige persoon in huis. Het is hierin te vergelijken met het Detox dieet. Ga tijdens de kuur dus niet hele dagen op de bank zitten en aan eten denken, maar houd jezelf bezig.

Het is ook heel belangrijk dat je voldoende beweegt en frisse lucht krijgt. Ga elke dag bijvoorbeeld een half uur wandelen of fietsen. Gebruik de trap in plaats van de lift.  Beloof jezelf dat je dit wel zes weken vol gaat houden. De reden dat je je zo moe en lusteloos voelt komt doordat je lichaam gewend is om direct koolhydraten tot zijn beschikking te hebben om energie uit te halen. Na een paar dagen gaat je lichaam over op het verbranden van je overtollige vetten en komt je energie weer terug. De eerste paar dagen zijn dus het moeilijk. Belangrijk is dan om gewoon door te gaan met de shakes zodat je ook daadwerkelijk gaat afvallen.

Het afvallen stopt en nu?

Hou er rekening mee dat ergens in die zes weken het afvallen kan stagneren. Denk niet dat je daardoor minder shakes moet gaan nemen. Dan krijg je een tekort aan eiwitten, vocht, vitamines en mineralen en ben je gevaarlijk bezig wanneer je verder niets anders eet. Indien dit stagnatiepunt komt dan kun je makkelijk gedemotiveerd raken, maar je lichaam heeft even een pauze genomen en is gewend aan je nieuwe voedingspatroon. Het beste wat je kunt doen als het afvallen even niet lukt is je eetpatroon veranderen en meer bewegen – uiteraard nog wel gezond – en langzaam meer vaste voeding gaan eten. Doe daarbij ook wat andere bewegingsoefeningen dan je gewend bent.

Afbouwen van de shakes

Die zes weken zijn nog wel vol te houden, maar daarna komt het moment dat je even streng voor jezelf moet gaan zijn. Je moet in deze periode ervoor gaan zorgen dat je lichaam langzaam weer aan gewoon eten went. Zoals hierboven gesteld kun je beste na een aantal weken al het deel vaste voeding verhogen en overgaan tot minder shakes per dag. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt wennen aan de periode na het dieet en je streefgewicht zult behouden. Eet niet direct alles zoals je voorheen deed want dan kom je net zo snel weer aan als dat je afgevallen bent. Volg bijvoorbeeld onze tips voor een gezond voedingspatroon. En ook hier kan een afslankprogramma je natuurlijk goed helpen.

Conclusie: afvallen met shakes en smoothies is goed mogelijk

Ja, afvallen met shakes en je gewicht eraf houden is goed mogelijk zolang je je aan de voorwaarden van de kuur houdt. Opeens veel minder eten heeft niet altijd het effect wanneer je van het plan afwijkt. Dat komt doordat je cellen en daarbij dus je lichaam tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het nieuwe patroon. Je cellen onthouden hoeveel vet de vetcel bevatte voordat je begon met je dieet. Dit “geheugen” streeft ernaar dat niveau weer te halen zodra je weer normaal gaat eten. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als het jojo-effect. Door ook na het behalen van je streefgewicht een gezond eetpatroon te volgen kun je dit voorkomen. Houd je gewicht daarbij scherp in de gaten. Als je een jaar lang op hetzelfde gewicht blijft dan houd je over het algemeen de voorheen overtollige kilo’s er wel af.

Tip! Wil je ook afslanken met smoothies en shakes, dan kunnen wij een detox-kuur aanraden. Hierbij verlies niet alleen overgewicht door middel van sappen, maar reinig je tegelijkertijd ook je lichaam van allerlei gifstoffen. Voor beginners is bijvoorbeeld de 7-daagse Detox een uitstekend startpunt.

Voor meer shake tips en recepten, lees dan ook dit artikel.

Plaats een reactie