website statistics

Afvallen zonder te Sporten

De beste manier om af te vallen is om de voeding onder de loep te nemen. Maar ook door meer te gaan bewegen en door middel van sport. Voor sommigen is dat geen optie, vanwege gezondheidsklachten, een drukke levensstijl of misschien een gebrek aan motivatie. En voor anderen is het uitoefen van een sport niet weggelegd omdat ze er niets mee hebben. Gelukkig is het ook mogelijk om af te vallen zonder te sporten. Dit kan iets langer duren, maar met de juiste motivatie kun je toch heel mooi je streefgewicht bereiken.

Afvallenzondersport2Doel van het afslanken

Indien je echt serieus aan de slag wil gaan en daadwerkelijk kilo’s wil verliezen, dan is het belangrijk om een doel te stellen. Dit moet een realistisch doel zijn. Er zijn veel diëten die beloven dat je bijv. 2 kg zal afvallen binnen 2 weken, door je voeding te veranderen en zonder te sporten. Dit is niet realistisch. Dergelijke doelen zorgen alleen maar voor stress en dat je gedemotiveerd raakt.

Vaak verlies je niet puur vet maar vooral veel vocht. Ook bouw je geen spieren op. Het is een goed idee om 5% van je huidige gewicht als doel te stellen om af te vallen. Stel je weegt 70 kg, dan is het doel om 3,5 kg af te vallen. En geef jezelf hier ook de tijd voor, bijvoorbeeld 2-3 maanden.

Fitter en gezonder worden

Mooi, je hebt je doel bepaald en besloten hoe lang je hierover wil doen. Nu is het tijd om er goed over na te denken waarom je wil afvallen. Schrijf dit voor jezelf op!

Een uitstekende reden is om fitter en gezonder te worden, het is zelfs beter om dit als reden te zien dan om puur gewicht verliezen. Waarom is dat zo? Omdat je hierdoor actief bezig gaat je levensstijl te veranderen, en het is gemakkelijk om dit vol te houden als je beter in je vel zit. Na een tijdje zal je merken dat je meer energie hebt, je meer conditie hebt maar ook vooral dat je gezondheid beter is dan voorheen.

Als je een groot verschil merkt zal je ook meer gemotiveerd zijn om deze nieuwe levensstijl vast te blijven houden! En wie weet zal je over een tijdje toch wel een sport willen beoefenen, je zal immers gezonder worden en dit ook leuk vinden!

Er zijn verschillende veranderingen die je zal moeten maken en ook moet blijven volhouden.
Natuurlijk hoef je niet perfect te zijn! Je mag af en toe echt wel even smokkelen en van iets lekkers genieten. Zolang het maar met mate is en geen gewoonte wordt!

Hieronder een paar tips:

Drinken
We hebben vaak niet door hoeveel calorieën we binnen krijgen door onze drankjes. Denk maar aan Cola, fruitsapjes, suiker in de thee en koffie en ga zo maar door. Wist je dat er ongeveer 6 suikerklontjes in een glas cola gaan? Of 6,5 in een blikje Red Bull?

Maar laat je niet voor de gek houden, in ‘gezonde’ drankjes zitten ook grote hoeveelheden suiker. Denk aan Roosvicee of Vifit. Houd eens een week een dagboekje bij, hierin schrijf je op wat je allemaal drinkt en op welke tijdstippen. Probeer deze drankjes te gaan vervangen door water of kruidenthee. Dit kan een groot verschil maken!

Alcohol
Probeer ook zeker minder alcohol te gaan drinken. En niet alleen maar omdat je wil afvallen maar vooral om je gezondheid te verbeteren. Door alcoholistische drankjes krijg je sowieso ongemerkt heel veel calorieën binnen. Niet alleen door het drankje zelf, maar ook omdat je iets lekkers bij de borrel wil. Maar te veel alcohol drinken is op de lange termijn niet goed voor je. Je droogt er van uit, je kan veel ziektes krijgen en vroegtijdig overlijden. Past niet zo goed binnen een gezond dieet of wel? Probeer eens 1 of 2 glazen minder te drinken, of helemaal niet te drinken. Je zal je de volgende ochtend veel fitter voelen. En nog een ander voordeel? Geen kater!

Fruit
Afvallenzondersport4Er wordt geadviseerd om elke dag minstens 2 stuks fruit te eten. Maar soms hebben we daar geen zin in. Soms willen we liever een gevulde koek tijdens de pauze dan die appel. Een hele goede manier om je dagelijkse portie fruit binnen te krijgen is door een smoothie te maken. Vervang hiermee je vette tosti als ontbijt en je vangt 2 vliegen in één klap. Smoothies zijn echt lekker, probeer eens een kersen/kiwi/banaan smoothie of waar je maar zin in hebt. Maak hier een gewoonte van, het hoeft niet elke dag maar een paar keer per week. En voeg vooral geen suiker toe, dit is niet nodig!

Groente bij de hoofdmaaltijd
We vinden het allemaal lekker om ’s avonds na een lange dag een warme maaltijd te eten.
Een lekkere ovenschotel, een stomend bord pasta of de typische Nederlandse maaltijd:
aardappels, groenten en een stukje vlees. Probeer de samenstelling van je maaltijd te veranderen, at je voorheen 70% van de maaltijd aardappelen en vlees? Probeer dan nu ervoor te zorgen dat 50% van je maaltijd vlees en aardappelen is en de andere 50% groenten. Dit is een makkelijke manier om elke dag meer groenten binnen te krijgen.

Bewegen
Ook al wil je graag afvallen zonder te sporten, extra beweging kan nooit kwaad. Neem eens vaker de trap in plaats van de lift. Of pak eens de fiets als je naar je vriendin gaat die 10 minuten verderop woont. Stap eens een halte eerder uit en loop naar huis. Het is niet veel, maar een kleine verandering is altijd beter dan geen verandering.

Tip! Je kunt natuurlijk ook afvallen door het juiste dieet voor jou te volgen. Check hiervoor onze dieet test.

1 gedachte over “Afvallen zonder te Sporten”

Plaats een reactie