website statistics

Het DASH dieet

Nu de winter bijna voorbij is, is het voor veel mensen een geschikte tijd om weer eens na te denken over het verliezen van een aantal kilo’s gewicht. Er zijn zeer veel verschillende diëten om af te vallen, maar een relatief nieuw en populair dieet waarmee je kunt afvallen is het DASH dieet. Dit dieet staat voor Dietary Approach to Stop Hypertension. Als je deze woorden letterlijk vertaalt, staat het DASH dieet voor een dieet dat een hoge bloeddruk tegengaat.

Dash DieetDASH dieet

Dit dieet komt oorspronkelijk uit Amerika en is hier al vijf jaar achter elkaar uitgeroepen tot het beste dieet. Het DASH dieet is oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een hoge bloeddruk te helpen. Als mensen dit dieet volgen, kunnen ze zonder het gebruik van medicijnen hun bloeddruk omlaag krijgen.

Het bleek al snel dat het volgen van dit dieet inderdaad zorgde voor een lagere bloeddruk. Maar als snel kwam men er achter dat je door het gebruik van dit dieet niet alleen kon zorgen voor een lagere bloeddruk, maar dat mensen ook gingen afvallen tijdens het eten volgens het DASH dieet. Nu wordt het dieet dus niet alleen meer toegepast voor het verlagen van de bloeddruk, maar wordt het ook zeer succesvol gebruikt om af te vallen.

Wat houdt het DASH dieet in?

Eigenlijk is het DASH dieet niet veel anders dan het nuttigen van gezond voedsel. Het gaat bij dit dieet om gezond eten en drinken en dat in normale hoeveelheden. Het gaat dan voornamelijk om het verminderen van zout en vet en meer kiezen voor groente en fruit. Gezond eten heeft logischerwijs tot gevolg dat de bloeddruk verlaagt, dat de suikerspiegel stabieler wordt, het cholesterolgehalte verbetert en er een gezond gewicht wordt bereikt.

Twee fasen

Het volgen van het DASH dieet bestaat eigenlijk uit 2 fasen. De eerste fase duurt zo’n 2 weken en blijkt voor veel mensen het pittigst te zijn. Wanneer je deze twee weken met succes hebt afgerond, zal het daarna makkelijker worden om het dieet te blijven volgen en dus te zorgen voor een blijvend gezond lichaamsgewicht. De reden waarom de eerste fase het moeilijkst is, is dat er deze eerste twee weken geen volkoren producten en fruit gegeten mogen worden. Op zich is er niets mis met volkoren producten en fruit, maar de achterliggende gedachte is dat deze op zichzelf genomen gezonde producten wel suiker bevatten. Krijgt je lichaam echter twee weken geen suikers, ook geen natuurlijke suikers, binnen dan verdwijnt het verlangen naar suiker.

Als je niet meer zo snakt naar suiker, is het uiteraard makkelijker om een dieet vol te houden. Tijdens fase 2 mogen deze natuurlijke suikers wel weer worden gebruikt.

Snel afvallen

Wanneer je last hebt van overgewicht en je gaat dit dieet volgen om af te vallen, dan zul je merken dat je de eerste vier weken heel snel veel kilo’s verliest. Dit is natuurlijk heel positief, want dit motiveert om door te gaan. Na deze vier weken zal het afvallen minder snel gaan. Jouw lichaam past zich aan aan het nieuwe voedingspatroon. Om deze reden is het belangrijk om echt gevarieerd te blijven eten. Wanneer je je de eerste twee weken heel strikt aan het dieet houdt, mag je na die weken ook wel iets minder streng worden.

Eenvoudig

Het volgen van het dieet is niet moeilijk. Het houdt vooral in dat je gezond en gevarieerd eet. Dit is lang niet altijd het geval wanneer je wilt afvallen door middel van een dieet. Vaak is het nodig om bij het volgen van dieet bijzondere producten te gebruiken. Bij dit dieet hoef je niet allerlei shakes klaar te maken, maar de producten die je nodig hebt, koop je eenvoudig bij de supermarkt. Een voordeel is ook dat het hele gezin mee kan eten wanneer je kiest voor het volgen van dit dieet.

Nadelen

Hoe goed dit dieet ook is voor je gezondheid en om af te vallen, er zijn ook een aantal nadelen te noemen. Bij dit dieet wordt een sterke nadruk gelegd op het gebruiken van granen en melkproducten. Wil je je bloeddruk omlaag krijgen, dan is het een prima methode om graan en melkproducten te gebruiken. Maar gebruik je het dieet vooral om af te vallen, dan is dit minder gunstig. Granen en melkproducten bevatten namelijk veel koolhydraten. Nu is dit op zich niet erg, maar wel wanneer je dit eet en drinkt in grote hoeveelheden. En dat is bij dit dieet toch wel het geval.

Voorbeeldmenu van het DASH Dieet

Dashdieet4Het Dash dieet kan veelzijdig worden opgezet, ondanks haar beperkingen. Het menu staat onder andere uit:

 • Groente
 • Fruit
 • Granen
 • Noten
 • Zaden
 • Vis
 • Peulvruchten

De basis van wat je het beste kunt eten op 1 dag bestaat uit:

-6 tot 8 porties volkoren producten
-4 tot 5 porties fruit
-4 tot 5 porties groenten
-175 gram mager vlees of vis
-2 tot 3 porties magere zuivelproducten
-2 tot 3 porties vetten
-heel af en toe wat zoet en regelmatig noten of zaden
-thee en water mag onbeperkt worden gedronken

Vooral zout, rood vlees, harde vetten en suiker moeten worden vermeden.

Het volgen van dit dieet zal als je dit langere tijd volhoudt vast en zeker zorgen voor een gezond lichaamsgewicht. Bijkomende voordelen zijn dat het eten volgens dit dieet ook een gunstig effect heeft op je bloeddruk, suikerspiegel en cholesterolgehalte.

Meer weten of wil je het DASH dieet volgen? Dan is dit ebook een uitstekend startpunt.

5 gedachten over “Het DASH dieet”

 1. DASH dieet bevalt me heel erg goed! Alles mag op voorwaarde dat je met mate eet. En bovendien hoef je geen dure voedingsmiddelen te kopen. Ik ben nu al een maand bezig met dit dieet en mijn broekmaat is een maatje kleiner geworden! Tot nu toe ben er blij mee dus.

  Beantwoorden
  • Hallo Venne,

   Tof dat het dash dieet je zo goed meevalt! Ik zou er ook graag mee willen starten..
   Hoe ben je aub begonnen, via diëtiste, of via een site?

   Dank je,
   Groetjes, Solange

   Beantwoorden
   • Dat vind ik ook wel leuk om te weten! Ik ben begonnen met het dash dieet plan (staat ook op deze site) en dat bevalt heel goed! Ik vraag me alleen af hoe het anders zou zijn met een dietiste.

    Beantwoorden
  • Dag Jacqueline, indien je het DASH dieet wilt gaan volgen dan vinden wij het aangegeven ebook zeker nuttig, zeker vanwege de vele handige DASH recepten in het boek. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie