website statistics

Coolsculpting: Goede Ervaringen of Hype?

Een nieuwe manier om vet te verliezen is coolsculpting, wat ook wel cryolipolyse wordt genoemd. Het bevriezen van de vetcellen is de basis voor deze behandeling. Na de geëigende manieren zoals gezond eten, meer bewegen, supervoeding en liposuctie lijkt er een alternatieve oplossing te zijn gevonden om je figuur te corrigeren en te verbeteren.

Hoe werkt het

Coolsculpting is gebaseerd op de veronderstelling dat vetcellen slecht tegen kou kunnen. Door vetcellen plaatselijk op een gecontroleerde wijze eerst met warmte en daarna met kou te confronteren, verdwijnt het vet op die plek. De cellen kristalliseren en breken af. Het lichaam voert vervolgens het vet als afvalstoffen af.

Klinieken beloven een verlies van 3 tot soms wel 10 centimeter na een paar maanden na één behandeling. Het zou vet kunnen laten verdwijnen op de plekken waar het juist door sporten niet wordt verwijderd. Hierbij valt te denken aan de buik en billen, maar er zijn veel zones van het lichaam te behandelen met de bevriezingsmethode. Doordat het vet langzaam de zone en het lichaam verlaat, verslapt de huid niet door het afvallen wat bij andere manieren van snel afvallen soms wel kan gebeuren. Cryolipolyse tast voor zover bekend geen andere cellen dan de vetcellen aan.

Studies

Studies wijzen uit dat in de twee tot zes maanden na één behandeling het vet tot 25% op de behandelde plek kan verminderen. Of het vet vervolgens weer terugkomt, is onbekend. Eveneens is onduidelijk wat er met het vet gebeurt, nadat het ‘verdwenen’ is. Een Italiaanse studie heeft uitgewezen dat er geen sprake is van gewichtsverlies na de behandelingen, terwijl het vet wel plaatselijk verdwenen was.

Bijwerkingen

Net na de behandeling is er op de plek waar de kou de vetcellen heeft ‘aangevallen’ een visuele bijwerking te zien, zoals roodheid, iets ongevoelig of een blauwe plek. Er zijn tot nu toe geen andere bijwerkingen geconstateerd. Binnen de trend van het bevriezen van vet is concurrentie geen vreemde. Fabrikanten van nieuwe apparaten schrijven bepaalde bijwerkingen toe aan ‘oudere’ apparaten, zoals blaarvorming. Hier is geen wetenschappelijke onderbouwing voor bekend. Verschillende klinieken die de behandeling aanbieden, waarschuwen dat na de behandeling per dag twee liter water drinken noodzakelijk is. Op die manier kunnen de afvalstoffen het lichaam verlaten. Het is niet bekend wat er gebeurt als een persoon die twee liter per dag niet haalt

Voordelen en nadelen

Aangezien er geen nadelen terug te vinden zijn in de verschillende informatiebronnen over coolsculpting, zijn hierbij de voordelen van cryolipolyse op een rijtje gezet:

• Weinig behandelingen nodig voor een snel resultaat
• Gewenste zones zijn afzonderlijk (en gelijktijdig) te behandelen
• Geen sprake van pijn tijdens de behandeling
• Snel herstel of vrijwel geen herstel nodig
• Een positief effect op de huid
• Geen operatie en verdoving nodig

Het enige nadeel dat toch wel te noemen is, is het feit dat er nog weinig bekend is over de gevolgen van cryolipolyse op langer termijn. Tevens moet er opgemerkt worden dat veel van de genoemde voordelen afkomstig zijn van de klinieken zelf.

Tarieven

Zoals dat voor veel producten en behandelingen geldt, verschillen de tarieven ook voor cryolipolyse. Verschillende arrangementen mogelijk. Er kan één zone meerdere keren worden behandeld. Ook kunnen meerdere zones één of meerdere keren worden behandeld. Tarieven die bij verschillende klinieken zijn teruggevonden:

• 1 behandeling, 1 zone: van € 199,- tot € 249,-
• 3 behandelingen, 1 zone: van € 475,- tot € 735,-
• 3 behandelingen, meerdere zones: € 1290,-

Een enkele behandeling duurt ongeveer 50 tot 70 minuten.

Conclusie

Een nieuwe hype of een echte oplossing voor plaatselijk vetverlies? Coolsculpting zal zich nog moeten bewijzen. Mogelijk dat hierbij geldt: baat het niet, schaadt het niet, al kan de behandeling wel prijzig zijn. Momenteel zijn er eigenlijk dus zeker wel goedkopere, beproefde en meer natuurlijke methoden om gewicht te verliezen.

12 gedachten over “Coolsculpting: Goede Ervaringen of Hype?”

 1. Niet doen! Duizenden euro’s betaald voor coolsculpting bij een zeer gerenommeerde arts (behorende bij de top van Nederland).
  Het heeft helemaal niets geholpen.

  Beantwoorden
  • Hi Mootje, mag ik vragen waar je dit hebt laten doen? Is dat met de officiele coolsculpting kliniek gedaan e.d.? Ik overweeg het ook te doen maar als je ervaring is dat het niks doet dan is dat natuurlijk zonde 🙂

   Beantwoorden
   • Noot van de redactie: Zoals aangegeven in het artikel is het bij coolsculpting belangrijk niet te hoge verwachtingen te hebben. Veel klinieken stellen dat je het resultaat pas na een aantal maanden zult zien. Daarbij wordt ook vaak aangegeven dat het vooral om een cosmetische effect gaat (“contourverbeteringen”) en je er dus niet direct enorm veel kilo’s mee kwijtraakt. Naar de totale effectiviteit van coolsculpting en haar lange termijn effecten lopen nog verschillende onderzoeken.

    Beantwoorden
 2. Je hebt Coolsculpting en coolsculpting. Volgens mij is er maar één plastisch chirurg in Nederland die het aanbiedt en die heeft goede resultaten geboekt bij bekende en minder bekende Nederlanders. Er zijn idd ook behoorlijk wat aanbieders die niet werken met het Coolsculpting apparaat en daar is het resultaat vaak weinig effectief.

  Beantwoorden
 3. Mijn ervaring met coolsculpting. Heb in oktober jl. coolsculpting gedaan bij een gekende dermatholoog in Brasschaat. Buik en nadien maagstreek.Nu zijn wij in maart, niet veel opgeleverd alleen heel wat geld minder in de geldbeugel.

  Beantwoorden
 4. Weggegooid geld.
  Ze vergeten er ook bij te vertellen dat je ook nog eens vreselijke pijn hebt een paar dagen na de behandeling. Dit houdt ong. 10 (helse!) dagen aan.
  Ik had eigenlijk mijn geld terug moeten eisen. Echt geen drupje vet vanaf gegaan. Gaf hij ook toe, maar stelde voor dat ik nog een paar behandelingen moest nemen (oftewel nog meer geld had moeten vergooien)!

  Beantwoorden

Plaats een reactie