Ben je op zoek naar een dieet waarbij je een gezonde levensstijl krijgt en die op natuurlijke wijze bloeddrukverlagend werkt? Dan is het DASH dieet misschien wel wat voor jou. In de Verenigde Staten is het DASH dieet al heel bekend, maar ook in Nederland verovert het snel terrein. Een stuk is hiervan hype maar het dieet heeft ook daadwerkelijk zijn voordelen. Hoe dat komt en wat de specifieke voordelen en nadelen van dit dieet zijn wordt hieronder verder uitgelegd.
Een dieet tegen hoge bloeddruk en hypertensie
De afkorting DASH staat voor “Dietary Approaches to Stop Hypertension”. Hypertensie staat ook wel beter bekend als een te hoge bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk gaat het bloed sneller stromen doordat je hart sneller pompt. Hierdoor neemt de druk die op de aderen staat toe. Je lichaam reageert hier automatisch op en verstevigt de aderen: de wand ervan wordt dikker. Dit effect versterkt zichzelf: door het dikker worden van de aderwanden wordt de ader nog nauwer en de druk nog hoger. Het DASH dieet is dus ontwikkeld om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en is in feite ook een cholesterolverlagend dieet.
Het voedingspatroon wat met DASH samenhangt is in eerste instantie dus opgezet om een te hoge bloeddruk en cholesterolwaarde tegen te gaan. Het dieet blijkt ook echter prettige bijwerkingen te hebben voor het gewicht. Door het vetarme, zout- en suikervrije eetpatroon wordt immers ook het afslankproces sterk gestimuleerd.
Wat houdt het DASH-dieet precies in?
Het DASH dieet is geen dieet om snel bij af te vallen, maar om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en daarmee je lichaam fit en sterk te houden. Bedenk dat het dieet ook niet als afslankmiddel is opgezet maar hoofdzakelijk is opgezet voor de algehele gezondheid. Het is een goed middel om op langere termijn je gezondheid, en waaronder dus je gewicht, sterk te verbeteren.
Volg je dit dieet, dan eet je veel groente, noten en mager vlees. Zout wordt vermeden, net als zoetigheid en ook koolhydraten worden maar in beperkte mate ingenomen. Daarbij is het hoofdzakelijk suikervrij. Het dieet is heel geschikt voor mensen die een te hoge bloeddruk lijken te ontwikkelen, maar kan ook heel goed worden gevolgd door iemand die graag gezond wil (leren) eten.
Waarom is het bloeddrukverlagend dieet populair?
In de Verenigde Staten is het DASH dieet een groot succes. Dit heeft er onder andere mee te maken dat het dieet niet van je verlangt dat je al het eten laat staan. Het beruchte calorieën tellen is niet nodig. Het gaat er alleen om dat je gezonder gaat eten en je je ervan bewust wordt welk voedsel wel goed is voor je lichaam en welk voedsel niet. Ook is het dieet niet heel streng met de hoeveelheid voedsel die je mag eten. Veel mag, mits het maar gevarieerd en gezond is.
Voordelen van het DASH dieet
Het Dash voedingspatroon heeft een aantal opvallende positieve punten, waaronder:
• Je eet gezond en gevarieerd. Hierdoor krijg je meer energie en zit je lekker in je vel. Je gaat er automatisch beter uitzien als je je goed voelt, dus dat is ook mooi meegenomen.
• Het werkt echt bloeddrukverlagend. Je aderen krijgen weer de ruimte om het bloed door te laten pompen en je hart kan het allemaal wat beter aan.
• Bij veel diëten krijg je last van een jojo-effect zodra je stopt: het doel is bereikt, dus je kan weer meer eten. Het gevolg? De kilo’s zitten er zo weer aan. Omdat dit geen dieet is om per sé af te vallen, maar om gezonder te leven, heb je van dit jojo-effect geen last.
• Het is lekker en gezond: je kunt eten wat jij lekker vindt!
Nadelen van het DASH dieet
Er zijn echter ook een aantal nadelen te noemen voor het DASH dieet. De belangrijkste zijn:
• Het is geen dieet om snel mee af te vallen. Voor sommigen kan dit wel zo zijn, omdat gezond eten voor hun lichaam betekent dat er veel minder vet inkomt. Dit is echt gericht op het aanpassen van je voedingspatroon op de lange termijn.
• Zout, rood vlees en suiker worden vermeden in dit dieet. Dat is voor je smaakpapillen echt even wennen, en kan in het begin even moeite kosten. Uiteindelijk is het voor dit voedingspatroon wel goed om deze voedingsmiddelen te laten staan, maar het kan (zeker in het begin) een nadeel zijn.
Wanneer is het volgen van het DASH dieet niet verstandig?
Ben je allergisch voor noten, zaden of peulvruchten? Dan is dit dieet niet verstandig om te volgen, deze ingrediënten kom je elke dag tegen. Ook als je last hebt van een melk- of lactose intolerantie kun je het DASH dieet beter niet volgen. Het dieet bevat normaliter redelijk wat zuivelproducten. Wanneer je medicijnen gebruikt die bloeddrukverlagend werken is het beter om eerst met je behandelend arts te overleggen of je dit dieet wel of niet kunt volgen.
Kun je je eetpatroon radicaal omgooien?
Een veelgehoorde uitspraak bij personen als ze aan een dieet beginnen is: ‘morgen ga ik van start’. Meteen de volgende dag doen ze alles precies volgens het dieet, terwijl hun lichaam daar niet op voorbereid was. Klachten zoals last van je maag of hoofdpijn kunnen dan optreden, en nemen de motivatie om het dieet te blijven volgen weg. Vooral bij een vrij streng, alternatief dieet als deze is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Een manier om te voorkomen is door een goed plan te gebruiken dat ook het DASH principe als basis heeft.
Om je lichaam te laten wennen aan een ander eetpatroon is het juist belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Anders loop je het risico dat je lichaam er op gaat reageren en je er ziek van wordt. Begin dus rustig door te kiezen voor de gezonde tussendoortjes en bouw dit langzaam uit tot je ook de maaltijden hebt aangepast naar het DASH dieet. Je zult zien dat het heel gemakkelijk gaat en dat je lichaam er zo goed aan kan wennen, waardoor je je veel prettiger voelt bij het volgen van dit dieet.
Geïnteresseerd in het DASH dieet? Begin dan met het speciale DASH dieet plan, een volledig programma opgebouwd rond de principe van dit voedingspatroon.