website statistics

Hoe Afvallen met Fietsen: Tips & Oefeningen

Fietsen is een intensieve activiteit die je kan helpen om snel gewicht kwijt te raken. Wat het fietsen zo leuk maakt is ten eerste het lekkere gevoel wat je krijgt van een sport beoefenen in de buitenlucht. Niets is zo fijn als sporten en tegelijkertijd een frisse neus halen en hoe kan je dat dan beter dan op een racefiets of mountainbike. Dat is een mooie bijkomstigheid -die frisse neus- maar niet de essentie natuurlijk!

Fietsen is een echte cardio activiteit waarbij je niet alleen je benen goed traint, maar ook je gehele lichaam een workout geeft. Hieronder geven we een introductie hoe je het beste kunt afslanken met fietsen, mountainbiken of wielrennen.

Hoe af te vallen door te fietsen

FietsenIedere Nederlander heeft wel eens een fiets beetgepakt. Hoe te leren fietsen hoeven we dus niet meer uit te leggen. Als je iedere dag al gewoon fietst, bijvoorbeeld voor je werk of voor de boodschappen dan is dit al enorm goed voor je conditie. Voor het echte hardere trainen is er wel wat meer richting nodig. De fiets die je dan gebruikt is uiteraard belangrijk. Gebruik geen fietsen met hulpmotoren, e-bikes en dergelijke. Het beste zijn fietsen waarbij je de versnellingen zelf goed kan regelen. Zo kun je voor verschillende parcours je tempo en de intensiteit goed zelf bepalen.

Wanneer je regelmatig fietst zul je snel gewicht kunnen gaan verliezen. Een kleine indicatie gebaseerd op een gemiddeld calorieverbruik bij een uur fietsen met een stevig tempo van 20 km per uur:

  • 60 kilo- 445 calorieën
  • 70 kilo- 520 calorieën
  • 80 kilo- 610 calorieën
  • 90 kilo- 680 calorieën

Dus hoe meer lichaamsgewicht je hebt, hoe meer je ook kunt afslanken door een uur te fietsen. Overigens is het wel zo dat je de eerste weken van activiteit het effect minder groot is, doordat je lichaam eerst een knop moet omzetten voor de verbranding van lichaamsvet.

Het trainen op de fiets

Zoals bij de meeste cardio workouts is ook bij fietsen het basisprincipe simpel. Hoe groter de inspanning, hoe meer calorieën je zal verbranden en des te sneller je afvalt. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door een doel voor ogen te hebben en voor jezelf een schema op te stellen. Als je echt serieus calorieën wilt gaan tellen, is het zeker niet een verspilde uitgave om een hartslagmeter aan te schaffen. Deze houdt exact bij hoeveel calorieën je verbrandt en hierdoor kan je gericht naar een doel toe werken. Een voorbeeld is 1000 calorieën verbranden per sessie. Door het beoefenen van deze sport zul je -wanneer je deze met regelmaat beoefent- ook meer beenspieren gaan ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat je benen strakker worden waardoor je bovenbenen er ook mooier uit zullen zien.

FietsenJe kan er ook voor kiezen om elke dag vijf of tien kilometer te fietsen, bijvoorbeeld naar je werk, naar vrienden of voor de boodschappen. Als je dit op een aardig tempo zal doen, zal het zeker in de kilo’s schelen. Wanneer je kunt kiezen tussen de auto of de fiets, dan zullen we voor afslanken bijna altijd de fiets aanraden. Echter altijd bezweet op je werk aankomen is ook niet het meest ideale scenario. Kies daarom ook echt op de dag de juiste momenten uit wanneer je een workout wilt doen door middel van fietsen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden in deze sport die je na je werk kunt beoefenen, zoals wielrennen.

Wielrennen of mountainbiken is toch zo ongeveer wel de meest effectieve manier om die overtollige kilo’s eraf ‘te trappen’. Door de vele mogelijkheden in verschillende fietsroutes wordt deze sport echt een leuke bezigheid, je zult merken dat je op plekjes komt die je normaal gesproken overslaat wanneer je er met de “gewone” fiets op uit trekt.

Neem als vuistregel een stevige fietssessie om de dag in de week. Dus gemiddeld 3 keer per week minstens een uur fietsen. Neem na elke trainingsdag dan weer een dag rust. En als je eenmaal op stoom bent dan kun je zelf je trainingssessie anders indelen of meer intensiveren. Zet voor jezelf een leuk parcour uit in de je omgeving waarbij je ongestoord hard kan fietsen.

De voordelen van fietsen op een rij

Wanneer je gaat starten met wielrennen, zul je merken dat je gaandeweg steeds meer kilo’s verliest, meer uithoudingsvermogen krijgt en gespierder wordt. Hoe meer je dit gaat opmerken, hoe meer lol je erin krijgt. Het fijne aan fietsen is dat je dit in je eigen eigen tempo doen. Ook al fiets je (nog) niet op het tempo van iemand die het wielrennen zich eigen heeft gemaakt, het gaat erom dat je bezig bent -je conditie zal naarmate je langer fietst steeds beter worden en je vetverbranding wordt gestimuleerd.

Tel daar bij op dat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk daalt, net als een boel andere vervelende kwaaltjes. Tevens is het een heerlijke activiteit voor buiten, vooral met het warme zonnetje erbij. Voor de wat meer regenachtige en koude seizoenen zou je kunnen overwegen om een spinningsfiets aan te schaffen voor thuis. Wel het plezier van fietsen, zonder het risico om doorweekt van de regen en met de ijspegels in je haar thuis te komen. Maar ook dan kan het fietsen een lekkere workout zijn die je in buitenlucht bijna overal kunt beoefenen.

Plaats een reactie