Zoals we eerder schreven zijn eiwitten of proteïnen enorm bevorderlijk voor afvallen. Wanneer je echter een vegetarisch dieet volgt, dan is een van de dingen die je vaak hoort dat je dan een grotere kans hebt op een tekort aan eiwitten. Veel mensen denken immers dat dierlijke producten zoals vlees en zuivel de enige producten zijn waar we proteïne in kunnen vinden. Gelukkig is dit niet waar. Dit artikel gaat over wat proteïnen precies zijn, wat je lichaam er mee doet en in welke vegetarische producten je ze kunt vinden.
Eiwitten en Aminozuren
Proteïne komt in ontzettend veel verschillend voedsel voor. Het wordt in je lichaam omgezet tot aminozuren. Deze aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Onze cellen worden namelijk door deze aminozuren opgebouwd. Verreweg de meeste aminozuren worden door ons lichaam automatisch aangemaakt, zonder dat wij er iets voor hoeven te doen of te laten. Dat geldt echter niet voor alle aminozuren. We kunnen je echter direct gerust stellen: wanneer je gevarieerd eet, kun je, ook als vegetariër, bijna geen proteïnetekort krijgen. Variatie is echter wel heel belangrijk omdat elke soort van voeding weer andere eiwitten heeft.
Waar zitten aminozuren in?
De belangrijke aminozuren die wij niet zelf aanmaken, zitten door middel van proteïnen in ons voedsel. Alle voedingsmiddelen bevatten alle soorten aminozuren die wij nodig hebben. Dat houdt echter niet automatisch in dat je kunt eten wat je wilt. De verhoudingen van aminozuren kunnen per middel namelijk erg verschillen. Wanneer je jezelf dus beperkt tot een bepaald voedingsmiddel, is het mogelijk dat je van de ene aminozuur teveel binnen krijgt en van het andere te weinig. Dit kan allerlei klachten veroorzaken en op langere termijn zelfs levensgevaarlijke situaties zoals nierfalen.
Sommigen beweren aan de hand daarvan dat je het beste vlees en vis kunt eten omdat deze proteïnerijk zijn. Er zijn echter meer dan genoeg alternatieven voor mensen die vegetarisch willen eten. Hierna volgende zetten we enkele vegetarische producten op een rijtje die eiwitrijk te noemen zijn.
Groenten
Wat veel mensen niet weten is dat groenten ook eiwitten bevatten. Sommige groenten zelfs meer dan bepaalde soorten vlees. De beste groente die je wat dit betreft kunt eten zijn spinazie, broccoli, champignons, boerenkool, peterselie en bloemkool. We raden je dan ook aan deze groenten regelmatig te eten.
Bonen
Bonen zijn een uitstekende vegetarische bron van eiwitten. Ze worden daarom ook veelvuldig geschaard als eiwitrijke voedingsbronnen naast vis, vlees en eieren. Een bekende boon is natuurlijk de sojaboon, die inderdaad een relatief hoge mate van proteïnen bevat. Je kunt de sojaboon nuttigen als tofu, maar uiteraard ook puur als gekookte boon. Andere goede bonen met veel eiwitten zijn linzen, spliterwten, kouseband en tuinbonen.
Noten
Noten zijn uitstekend te gebruiken als vervanger voor vlees. Ze vullen goed, zijn eiwitrijk en je zult soms verrast worden door de bijzondere smaken van de diverse noten. Met name amandelen bevatten erg veel proteïne. Je kunt echter ook met een gerust hart andere noten zoals pecannoten, pistachenoten, walnoten, pijnboompitten of cashewnoten gebruiken. Deze noten zijn heerlijk als dressing bij een salade of door de pasta.
Spirulina
De meeste mensen die vegetarisch leven, zullen spirulina wel kennen. Deze zoutwater alg wordt namelijk door veel mensen gebruik om op deze wijze aan belangrijke voedingsstoffen te komen. Spirulina bevat namelijk maar liefst voor meer dan de helft uit belangrijke eiwitten. Daarnaast beschikt het alg ook nog eens over belangrijke mineralen waardoor het erg gezond is voor je lichaam.
Zaden
Ook diverse zaden bevatten enorm veel aminozuren, waardoor je de ontbrekende proteïnen in je lichaam kan krijgen. Chiazaad bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je lichaam, naast belangrijke eiwitten, ook andere voedingsstoffen zoals calcium binnen krijgt. Een ander opvallend zaad is Hennep. Deze plantaardige bron bevat als een van de weinige producten alle aminozuren die je lichaam zelf niet aanmaakt. Je lichaam krijgt door het regelmatig binnenkrijgen van hennep een boost en zal veel meer weerstand krijgen. Bovendien steun je ook nog eens het milieu omdat hennep zeer duurzaam is.
Quinoa
Hoewel Quinoa geen graansoort is, zou je dat wel zeggen. Het lijkt namelijk precies op graankorrels. Deze plant is uniek als voedselbron en vormt een complete bron van proteïnen voor je lichaam. Alle aminozuren die je lichaam nodig heeft, zijn in ruimte mate aanwezig in Quinoa. Daarbij is het heel divers toe te passen, bijvoorbeeld als ontbijt met yoghurt of gekookt bij het avondeten.
Tot slot
We kunnen dus wel stellen dat je helemaal geen vlees nodig hebt om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Bovenstaande alternatieven vormen een rijke bron van aminozuren voor je lichaam en zullen je helpen om jezelf fitter en gezonder dan ooit te voelen!
Tip! Probeer ook een sapkuur. Door middel van sappen of smoothies kun je enorm veel nuttige voedingsstoffen binnenkrijgen, waaronder proteïnen, op een vegetarische en verantwoordde wijze. Een uitstekend programma wat wij hierin steunen is Gezonde Groene Smoothies.