website statistics

Groene Thee en Afvallen – 5 Bijzondere Feiten

Groene thee is een natuurlijk product gekend voor zijn helende eigenschappen. De geneeskrachtige werking zit hem in de polyfenolen die onder andere antibacteriële eigenschappen bezitten, de lever beschermen en een positieve werking geven op hart en cardiovasculair systeem. We kunnen zo nog een heel rijtje aflopen.

Slank met thee?

Reeds vanaf 30 jaar zal onze stofwisseling langzamer gaan werken. Na deze leeftijd is het voor veel mensen moeilijk het gewicht op peil te houden. Wat de laatste jaren op de voorgrond treedt, is de natuurlijke bijdrage van groen thee voor wie wil afslanken. Groene thee wordt alom geroemd om haar helende en gezonde eigenschappen, waaronder dus ook een verhoging van het metabolisme en de extra anti-oxidanten die je erdoor binnenkrijgt.

Groene thee wordt het best geplukt gedurende de droge moessontijd. In een Europees klimaat kunnen we geen theeplantages bouwen. Onmiddellijk na het plukken worden de blaadjes op hun geheel kort gestoomd en verder gedroogd bij een lage temperatuur. Dit proces verloopt anders bij zwarte thee. Daar worden de blaadjes versnipperd en gefermenteerd.

Groene thee bevat zogenoemde polyfenolen wat zeer krachtige antioxidanten zijn. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen die tijdens de verbranding van voedingsstoffen in ons lichaam terecht komen. Hoewel Oosterse landen zoals China en Japan zich hiervan reeds duizenden jaren bewust zijn en dit praktiseren, is men zich in de Westerse wereld hiervan minder bewust en heeft groene thee pas in laatste jaren aan populariteit gewonnen.

Thee-drinken versnelt ons metabolisme

De helende werking is wetenschappelijk bewezen. Maar kun je met deze thee ook afvallen? Doordat je meer energie verbruikt, verhoogt de vetverbranding. Ook het hongergevoel vermindert. Let wel: Het is echter wel een hulpmiddel en geen dieet op zich!

Het regelmatig drinken van groene thee versnelt de stofwisseling waardoor je sneller energie verliest. Het echte succes tot afvallen is echter de combinatie van een gezonde levensstijl en voldoende beweging. Daar volwassenen zeker anderhalve liter water per dag moeten drinken kan deze thee een aangename afwisseling zijn.

Hoe wordt deze afslankthee gezet?

Verse groene thee heeft de voorkeur, maar ook thee in zakjes kan prima werken. Meestal lossen we het zakje of de blaadjes op in heet water. Helaas gaan hierbij genezende krachten verloren. Laat daarom het kokende water eerst wat afkoelen. Ga voor biologisch thee. Deze is puur, zonder kunstmatige toevoegingen!

Positieve effecten

De plaag van deze eeuw en van onze toekomst is stress die zowel een negatieve lichamelijke en geestelijke invloed op ons lichaam heeft. Wie dagelijks vijf kopjes per dag drinkt zal minder stress ervaren.

In wetenschappelijke studies naar het behandelen van kanker neemt groene thee een zeer belangrijke plaats in. De antikanker-moleculen zijn catechines die in staat zijn de kankercellen uit te roeien. De catechines (EGCG) zitten voor één derde in de theeblaadjes.

Hart- en vaatziektes zijn de grootste mortaliteitsoorzaak in de Benelux. lager is bij mensen die het meest thee dronken. Hoe groter de consumptie, hoe groter de bescherming. Bij recente onderzoeken blijkt dat mensen die effectief dagelijks 3 tot 5 kopjes drinken duidelijk beter beschermd zijn tegen cardiovasculaire aandoeningen.

Het nuttigen van EGCG (Epigallocatechinegallaat)is uitermate veilig en geeft je ook een verlaging van het slechte LDL-cholesterol, uitstel van ouderdomsdiabetes en Alzheimer, positieve effecten bij psoriasis, tandbederf en tandvleesontstekingen en de werking van het maagdarmkanaal.

Anti-oxidanten in een pilletje?

Naast de theevorm bestaat het extract in capsule vorm die verkrijgbaar is bij vele merken. De supplementen bevatten het extract EGCG die helpt met afvallen. De verwerkte theeblaadjes zijn meestal wel van mindere kwaliteit, maar de concentratie is hoger.

Deze hoogwaardige EGCG supplementen, gecombineerd met een gezonde levensstijl kunnen een goede vervanger zijn, zeker wanneer je geen tijd hebt voor verse thee of het gewoonweg het niet in huis hebt.

Negatieve bijwerkingen

De enige boosdoener is cafeïne. Eén kopje bevat, in vergelijking tot koffie, één derde minder, maar cafeïne veroorzaakt neveneffecten. Dit uit zich in overactiviteit, onrust, nervositeit en slapeloosheid.
Door zijn eeuwenoude gebruik zijn geen andere negatieve bijwerkingen gekend.

Conclusie

Het is een goed voornemen om slanker en vooral gezonder te worden. Je zit meteen een stuk lekkerder in je vel. Om effectief te vermageren is een blijvende, intensievere lichaamsbeweging aangewezen. Zo verbruik je energie waardoor je vetmassa afneemt.

Eet gezonder en regelmatig. Sla geen maaltijden over en neem gezonde tussendoortjes. Ga voor volkoren producten en mager voedsel. Daar je ook voldoende vocht moet opnemen, is anderhalve liter water drinken per dag echt nodig. Groene thee is een aangename afwisseling en biedt daarnaast helende eigenschappen.

2 gedachten over “Groene Thee en Afvallen – 5 Bijzondere Feiten”

  1. Ik drink graag groene thee maar ik maak me een beetje zorgen om mijn tanden. Ik heb gehoord dat thee ons tanden kan verkleuren. Wat moet ik doen als ik thee kan drinken zonder dat mijn tanden verkleurd worden. Hebben jullie misschien wat advies daarover?

    Beantwoorden
    • Ondanks het imago is het effect van thee op de kleur van de tanden zeer klein. Alleen als je het echt heel veel drinkt kan er over een lange periode lichte verkleuring ontstaan, maar dat is eigenlijk met veel voedingsmiddelen zo. Groene thee bevat verhoudingsgewijs ook minder tanninnes dan andere soorten thee, waardoor het “verkleureffect” nog kleiner is. Kortom, je hoeft je niet druk te maken over de effecten van groene thee op de tanden. Het is zelfs gebleken dat groene thee juist goed is voor het tandvlees. Maak je je toch nog zorgen om verkleuring dat kun je het beste gewoon goed je tanden poetsen nadat je thee gedronken hebt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie