website statistics

Is Vasten Gezond en Helpt het voor Afvallen?

Steeds vaker lijken mensen het te gebruiken bij het afvallen: vasten. Waar het vroeger enkel door religies gebruikt werd om zich te bezinnen en te kunnen concentreren op een bepaald thema, wordt het vandaag de dag steeds vaker gebruik om af te vallen. Maar is vasten gezond? Heeft het daadwerkelijk nut wanneer je gewicht wilt verliezen? In dit artikel krijg je antwoord op deze en andere vragen over vasten en afvallen.

Vasten gezond?

VastenVeel mensen vragen zich af of vasten nu eigenlijk wel gezond is. De meningen zijn vaak tegenstrijdig. Toch kunnen we aan de hand van diverse onderzoeken wel zeggen dat vasten, mits het zorgvuldig en goed voorbereid gebeurt, vooral positief effect heeft op de gezondheid. We zetten de belangrijkste voordelen voor je gezondheid op een rijtje en bespreken ze hierna:

• Het verlaagt de bloedsuikerspiegel
• Het is goed voor de spijsvertering
• Het bevordert het ontgiften
• Het helpt te strijden tegen ongezonde gewoontes en verslavingen

Bloedsuikerspiegel en spijsvertering

We krijgen dagelijks enorm veel hoeveelheden suiker binnen. Wanneer je gaat vasten wordt er door je lichaam nog steeds glucose aangemaakt. Er is echter veel minder insuline nodig. Hierdoor komt de alvleesklier tot rust en wordt je bloedsuikerspiegel lager. Tijdens het vasten eet je niets. Het is dan ook logisch dat je spijsvertering veel minder te doen heeft. Het staat op een laag pitje. Let er wel op dat het aanmaken van maagzuur niet stopt. Wanneer je daar dus vaak last van hebt, raden we vasten af.

Vasten bevordert het ontgiften

We krijgen elke dag opnieuw veel stoffen in ons lichaam, die helemaal niet goed zijn.Denk daarbij aan conserveringsmiddelen of kunstmatige zoetstoffen. Deze worden vaak opgeslagen in het vetweefsel. Het is juist dit vetweefsel dat tijdens het vasten gaat verbranden, waardoor ook deze giftige stoffen je lichaam verlaten.

Strijden tegen ongezonde gewoontes

Vasten vereist weerstand en discipline. Wanneer je dit onder controle krijgt, zul je zien dat je deze weerstand ook kunt toepassen bij het breken met andere ongezonde gewoontes zoals roken of drinken.

Vasten3Nadelen van vasten

Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat vasten goed is voor de gezondheid. Zo blijkt uit recent onderzoek dat niet iedereen er tegen kan. Vasten zou een te snelle omslag zijn voor het lichaam, waardoor er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Door een te lage bloedsuikerspiegel kun je bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, misselijkheid en vermoeidheid. Het is zelfs mogelijk dat je flauw valt. Door te vasten kun je zo slap worden dat het je in je dagelijks leven belemmert. Je kunt bijvoorbeeld niet meer naar je werk of je hebt geen puf meer om voor je kinderen te zorgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en wanneer dit het geval is, dien je direct te stoppen met vasten.

Sommige mensen zien vasten als een snelle manier om af te vallen, maar zo kun je het niet direct zien. Lang niet iedereen is geschikt om te vasten en voor sommigen kan vasten zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.

Val je nu ook echt af?

Nu we weten dat vasten zowel positieve als negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben, blijft er eigenlijk nog maar een belangrijke vraag over: Val je van vasten daadwerkelijk veel af? Ook over dit antwoord zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Waar sommige onderzoekers beweren dat het de stofwisseling enorm bevordert en de vetverbranding versnelt, lijken andere wetenschappers juist te stellen dat het lichaam ook veel minder verbrand als er minder binnenkomt. Daarnaast beweeg je vanzelfsprekend ook veel minder wanneer je niets eet. Het lijkt er dus op dat het per persoon kan verschillen of je afvalt of juist niet

Conclusie

Eigenlijk kunnen we geen sluitend antwoord geven op de vraag of vasten nu gezond of ongezond is en of je er van kunt afvallen. Het lijkt erg te verschillen per persoon. Daarnaast is de manier waarop je gaat vasten erg belangrijk. Als je het op de juiste manier doet en je er als persoon goed mee om kunt gaan, lijkt het een goede methode om af te vallen. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld het programma de 7-Daagse Detox.

Plaats een reactie