website statistics

De HCG kuur als Afslankmethode

Voordat we ingaan op de werking en de mogelijke resultaten van de hCG kuur als afslankmethode is het raadzaam om eerst eens te bespreken wat hCG nou eigenlijk is. hCG is de afkorting voor het hormoon humaan chorion gonadotrofine. Dit is een hormoon dat door de placenta wordt geproduceerd, dus alleen tijdens een zwangerschap van nature in het menselijk lijf aanwezig is. Men noemt het daarom ook wel het ‘zwangerschapshormoon’. Dit is tevens het hormoon dat zorgt voor een positieve zwangerschapstest vanaf enkele weken na de bevruchting.

weightloss8Zwangere vrouwen kunnen ervoor kiezen om vanaf week 6 tot en met week 16 van hun zwangerschap hun urine af te staan aan ‘Moeders voor moeders’. Dit is een organisatie die het hCG hormoon, dat enkel te verkrijgen is uit urine van zwangere vrouwen, gebruikt om pregnyl mee te produceren. Hier worden vervolgens vrouwen mee behandeld die een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben en zodoende het traject van IUI of IVF in zijn gegaan.

Oorsprong van de HCG kuur

De bedenker van de oorspronkelijke HCG kuur(1954) is de arts Albert T. W. Simeons. Hij ontwikkelde een dieet dat samen gaat met dagelijkse injecties van een lage dosis hCG. De bedoeling is dat men dit dieet een aantal weken (4-6) volgt. Het is een dieet waarbij men slechts 500 kilocalorieën per dag mag binnen krijgen.

De injecties zijn niet direct bedoeld om af te vallen, maar dienen puur als ondersteuning. Zo zouden ze het hongergevoel dat bij dit dieet komt kijken weg moeten nemen. Ook zou het ervoor zorgen dat het lichaamsvet op een andere manier wordt verdeeld over het lichaam. Na twee onderzoeken in 1976 bleek al snel dat deze werking niet bewezen kon worden. Tot op heden is daar geen verandering in gekomen.

Gebruik van hCG nu

Op het moment is het zo dat in Nederland het gebruik van hCG als methode om af te vallen illegaal is. Maar het product is (vooral via internet) makkelijk te verkrijgen. En net als bij elke afslankmethode zijn er ook bij deze methode genoeg aanhangers die zweren bij de werking.
De kuur is inmiddels in verschillende varianten te volgen;

 • Dieet met injecties hCG
 • Dieet met hormoonvrije tabletten,ampullen of sprays

De combinatie van het dieet met injecties is de hCG kuur zoals deze oorspronkelijk is bedoeld. Doordat deze kuur illegaal is zijn er tal van alternatieve hormoonvrije varianten op deze kuur ontstaan. Dit zijn combinaties van het dieet met tabletten, ampullen of sprays. Hiervan is de werking evenmin bewezen.

De voor- en nadelen

Er zijn weinig voordelen te vinden voor de hCG kuur. Fanatieke aanhangers zullen uiteraard beweren dat het voor hen heeft gewerkt. Maar als we nagaan dat de kuur samengaat met een hongerdieet van slechts 500 kilocalorieën per dag zou het eerder vreemd zijn als men geen gewicht zou verliezen. De werking van puur hCG als afslanksmethode kan hierdoor niet worden bewezen.

injectiesDe nadelen;

 • Niet bewezen effectief
 • Zogenaamd ‘hongerdieet’ door het lage aantal kilocalorieën
 • Geen daadwerkelijke verandering van levensstijl
 • Niet legaal in Nederland
 • Duur
 • Ethische bezwaren

De eerste vijf punten spreken voor zich, het laatste punt ‘ethische bezwaren’ behoeft nadere toelichting. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt dit hormoon verkregen uit de urine van zwangere vrouwen. Dit zijn vrouwen die graag andere vrouwen met een kinderwens willen helpen om die wens in vervulling te zien gaan. Je kunt je voorstellen dat het voor deze groep vrouwen moeilijk verteerbaar is dat dit hormoon vervolgens voor heel andere doeleinden gebruikt wordt. Voor de hormooninjecties behorende bij deze kuur wordt vaak pregnyl gebruikt om het hCG te verkrijgen.

Al met al lijkt dit niet de beste methode om af te slanken, natuurlijk al om het enkele feit dat het niet legaal is. Daarnaast is de methode niet bewezen effectief en is het geen ‘change of lifestyle’ die op lange termijn ook nog resultaat op zal leveren.

Bekijk voor effectieve methoden om af te vallen onze top 10 voor gewichtsverlies.

1 gedachte over “De HCG kuur als Afslankmethode”

 1. HCG? Urine van andere mensen? Dat kan toch niet waar zijn? Volgens mijn zijn zo’n rare dingen niet noodzakelijk om af te vallen. Een leuk dieet boek in combinatie met voldoende beweging zijn in mijn geval goed genoeg.

  Beantwoorden

Plaats een reactie