website statistics

De Oorzaken en Gevolgen van Obesitas

Bij gevallen van obesitas eten mensen vaak te veel en te ongezond. Daarbij komt ook nog dat mensen met obesitas niet tot nauwelijks bewegen. Per persoon verschilt de reden waarom zij nou zo veel eten en er zijn ook meerdere factoren aan te wijzen. Soms is het te wijten aan eetbuien zonder dat zij hierover controle hebben. Maar het is ook in belangrijke mate toe te wijzen aan het aanbod van voedsel vandaag de dag. Gezond eten is vaak duurder dan een simpele hamburger of een patatje. Zo zijn er in Nederland steeds meer mensen die last hebben van obesitas.

fastfoodfeatVoeding

De afgelopen 50 jaar is het makkelijker geworden om vet en ongezond eten te kopen. Bijna in elk dorp en elke stad kun je wel een snackbar vinden. Daarnaast zitten op veel locaties, zoals een station, vaak een fastfood restaurant. Ook de prijzen van ongezond eten liegen er niet om. Zo krijg je bij de gemiddelde fastfood keten een hamburger voor een euro, en een salade voor een paar euro.

Ook in de supermarkten vind je tegenwoordig veel meer ongezonde maaltijden dan vroeger. Kant en klaarmaaltijden zijn verleidelijk, omdat je niet hoeft te koken. Helaas bevatten deze maaltijden enorm veel vet en kunnen ze ernstig overgewicht veroorzaken.

Sporten en activiteit

Echter, het grootste probleem bij mensen met obesitas is dat zij vaak niet tot amper bewegen. Zij hebben sport vaak al opgegeven omdat ze hiervoor te dik zijn en het dus te veel moeite kost. Ook de uitvindingen van de laatste decennia hebben hier flink aan bijgedragen. Daarbij kun je denken aan de vaatwasser, wasmachine, en vooral de televisie. Huishoudelijke klusjes worden steeds makkelijker.

Tegenwoordig is er zelfs een automatische stofzuiger, waarvoor je dus ook al niks meer hoeft te doen. De televisie zorgt ervoor dat mensen op de bank blijven zitten in plaats van dat zij gaan sporten of dingen gaan ondernemen met vrienden of familie. Advies hiervoor is om elke dag een halfuur te gaan wandelen. Zo ben je actief bezig, en kan je tot rust komen. Daarbij snakt je lichaam natuurlijk naar een beetje beweging.

De maatschappij

Mensen hebben het vaak te druk om actief te gaan sporten. Zij werken, hebben kinderen en ook dat draagt bij aan obesitas. Je hebt minder zin om te koken en na het werk heb je natuurlijk geen zin meer om nog te gaan sporten of het huishouden te doen. Fastfood is daardoor gemakkelijk en snel. Je kunt het meteen opeten en daarna rustig tv gaan kijken. Helaas zien met soms niet in dat dit een grote oorzaak is van ernstig overgewicht.

weegschaal5Hoe obesitas aan te pakken

Om de oorzaken van obesitas aan te pakken kun je een aantal dingen doen:
1. Zoek hulp van een professional. Een diëtist of een personal trainer die je helpt om te sporten.
2. Doorbreek de gewoontes. Richt je huis eens anders in. Koop een sportapparaat en zet deze op een plek waar je er niet omheen kunt. Zo word je er steeds opnieuw aan herinnerd.
3. Zoek steun bij je familie en vrienden. Je hebt het moeilijk genoeg om gezond te eten en te sporten, en hierbij kun je wel wat steun gebruiken. Vraag desnoods iemand die met je mee doet om elkaar gemotiveerd te houden.

Lees ook voor meer tips de top 10 methoden voor gewichtsverlies.

Plaats een reactie