website statistics

Fruit: Wanneer Goed of Slecht?

‘Fruit is gezond’, dat weten we allemaal. Eigenlijk is dat niet helemaal waar. Natuurlijk bevat fruit veel vitamines die vooral voor kinderen goed zijn, maar naast die vitamines zitten er in fruit veel suikers (fructose en glucose). Fruit is gezond, dat klopt, maar je kunt het niet onbeperkt eten. We gaan verder in op de mogelijkheden van afvallen met fruit.

fruitgsFruit als dikmaker

Suikers zijn bouwstoffen, brandstoffen en reservestoffen. Die stoffen zijn niet per definitie slecht of goed, je moet er de goede verhouding van binnenkrijgen. Heel kort door de bocht zit het zo: suikers zijn brandstoffen, maar als je al genoeg brandstoffen hebt worden het reservestoffen.

Je lichaam slaat de suikers op als je al teveel suikers binnen hebt gekregen. Als je dus teveel fruit eet, wordt het opeens een dikmaker. Afvallen met fruit kan dus alleen als je er niet teveel van eet.

Fruit in plaats van snoep

Wel werkt fruit uitstekend als vervanger voor snoep. Suiker is en blijft een ‘must’ voor ons lichaam, dus als we weinig suikers binnenkrijgen geeft onze maag aan dat we suiker moeten eten. Dit is de gevreesde ‘lekkere trek’.

Als deze lekkere trek komt, kun je het beste fruit eten. Dan krijg je de benodigde suikers binnen, maar dan ontwijk je de dikmakende stoffen in snoep. Daarbij komt het voordeel dat je ook vitamines binnenkrijgt.

Fruit vervangen

In fruit zit suikers, vitaminen en vezels. Deze stoffen zijn belangrijk, want het zijn de bouwstenen voor ons lichaam. Zonder voldoende vitaminen en mineralen kun je je flauw en moe gaan voelen. Die vitaminen of mineralen zou je ook mogelijk (deels) kunnen vervangen door vitaminepillen of supplementen in te nemen. Deze supplementen kunnen degelijk werken, al mis je dan vaak wel de combinatie met andere vitaminen, mineralen, vezels en bouwstenen die je ook nodig hebt voor je lichaam. Het is innemen van deze supplementen is daarom zeker geen vervanging voor het eten van fruit, groente en andere voedingsmiddelen, maar een aanvulling daarop.

De vezels die in fruit zitten zorgen voor je spijsvertering. Ze stimuleren als het ware je darmen om sneller te gaan werken. Eet je te veel vezels, dan zou je problemen met de stoelgang kunnen krijgen, en als je er te weinig van eet zal de ontlasting hard en pijnlijk zijn. De vezels zitten ook in volkorenproducten, groente en peulvruchten.

Ieder los onderdeel van fruit is dus vervangbaar door andere voedingswaren, maar het vervangen van vezels door bijvoorbeeld peulvruchten te eten, zorgt ervoor dat je de suikers niet meer kunt vervangen. In peulvruchten, volkorenproducten en groente zitten namelijk ook koolhydraten. Indien je aan een koolhydraatarm dieet doet, zijn fruit en groente de beste bronnen van vezels.

fruitgs2Is fruit goed of slecht?

Fruit is niet ongezond, dat staat vast. Als je overmatig fruit eet en dus veel suiker binnen krijgt, zul je ervoor moeten zorgen dat je veel moet sporten om de nieuwe reservestoffen te verbranden.

De aangegeven portie voor fruit is twee stuks per dag. Zit je onder die hoeveelheid, dan krijg je te weinig vitamines binnen. Eet je meer dan de aangegeven hoeveelheid, dan krijg je in principe teveel vezels en suiker binnen. Dit is in een normaal eetpatroon niet zo’n punt, maar als je op dieet bent dan kun je je het beste aan deze richtlijn houden. Je kunt het ook heel goed verwerken in een sapkuur.

Fruit is geen directe bedreiging op je gezondheid. Natuurlijk kunnen we stellen dat er negatieve effecten verbonden zijn met het overvloedig eten van fruit, maar dat is bij iedere vorm van eten. Vergeleken met andere producten die mensen vandaag de dag eten is fruit niet echt ongezond, zolang we ons houden aan de voorgeschreven porties fruit en groenten (en ander eten).

Veel voedingsstoffen in fruit zijn niet vervangbaar, dus twijfel niet om iedere dag twee stuks te eten. Afvallen met fruit moet niet de insteek zijn, maar gezond blijven met fruit wel.

NB. Dit is een fantastisch recepten- en instructieboek vol met tips over de beste combinaties van fruit en gezonde voeding. Het geeft veel inspiratie voor lekkere en creatieve gerechten.

2 gedachten over “Fruit: Wanneer Goed of Slecht?”

  1. Ik vind fruit echt ideaal. Als ik ’s avonds trek heb, maak ik altijd een vruchten bordje met stukjes appel, sinaasappel, banaan, peer, druiven enzovoort. Daar krijg ik energie van voor ’s mijn avondactiviteiten zoals nog wat werken of sporten. Vruchtensalade is in mijn ervaring echt gezonder dan bijvoorbeeld een boterham.

    Beantwoorden
  2. Fruit vervangen door vitaminepillen? Vitamine pillen zijn syntetisch.. dat vind ik dus niet gezond ook al word het beweerd van wel.
    Eet gewoon je fruit zoveel als je maar wil je word dr echt niet dikker van en t is super gezond! Blijf af van vitaminepillen die dingen heeft de mens helemaal niet nodig! Eet juist in plaats daarvan extra of meer groenten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie