Met het ziekenhuisdieet kun je snel resultaat boeken. Gemiddeld genomen verlies je in 1 tot 3 weken meerdere kilo’s waarbij je in de eerste week zelfs al 3 kilo kwijtraakt. Dat klinkt goed nietwaar? Maar wat ligt er nu ten grondslag aan het dieet en hoe pas je het toe?
Medische wereld
Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, komt de naam van het dieet uit de medische wereld. Wanneer patiënten kampen met overgewicht, kan het gevaarlijk zijn om een operatie uit te voeren. De risico’s op eventuele complicatie’s zijn dan te groot. Met het zogeheten crashdieet proberen medici de patiënt gewicht te laten verliezen.
Bij dit dieet krijg je niet meer dan 1000 calorieën per dag – het lijkt hierin op het 1000 calorieën dieet. Dit is ongeveer de helft van wat een normaal gezond persoon per dag nodig heeft en daardoor verliest de patiënt in een korte tijd veel kilo’s.
Effectief en goedkoop
Behalve effectief en gemakkelijk is het ziekenhuisdieet ook nog eens goedkoop. Veel diëten zijn duur en onnodig ingewikkeld om te maken. Maar dat geldt niet voor dit dieet: de lijst met producten die je mag eten kun je gewoon in de supermarkt kopen en dat scheelt je aanzienlijk in je portemonnee. Bovendien mag je veel producten eten die je in het dagelijks leven ook gebruikt zoals zuivel, groente en fruit. En uiteraard eet je minder waardoor je ook minder eten hoeft in te kopen.
Simpel
Zoals eerder gezegd is het ziekenhuisdieet vrij simpel. Het ontbijt bestaat uit een geroosterde boterham met een grapefruit en thee zonder suiker. In de middag 2 geroosterde boterhammen met kwark of yoghurt. S’avonds bestaat het menu uit fruit, yoghurt en een klein stukje vlees. Verder mag je de hele dag door thee, koffie en water drinken. Het advies is om minstens twee liter water per dag te drinken om de vochthuishouding op peil te houden.
Snel resultaat
Diëten die snel resultaat hebben zijn altijd populair geweest en dat geldt op dit moment zeker voor het bovenstaande dieet. Sommige mensen raken de eerste week 3 kilo aan lichaamsgewicht kwijt en dat werkt heel motiverend. Wanneer je dit dieet vergelijkt met de meer traditionele diëten dan is het logisch dat veel mensen kiezen voor dit crash dieet. Maar het is wel belangrijk dat je je realiseert dat dit dieet voor de korte termijn is en niet geschikt is voor een langere periode omdat er dan voedingstekorten kunnen ontstaan die er voor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt.
Nadelen
Zoals aan iedere medaille een keerzijde zit, kleven er ook aan het ziekenhuisdieet enkele nadelen. Wanneer je aan dit crashdieet begint, verlies je snel kilo’s maar dat is vaak vocht en geen vet. Dat betekent wel gewichtsverlies op de korte termijn, maar dit gewicht komt er ook weer snel aan indien je je oude voedingsgewoonten weer aanneemt. Daarnaast zijn de voedingsstoffen die je binnen krijgt meestal niet gevarieerd genoeg waardoor er een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan ontstaan. Bovendien kan je een constant hongergevoel krijgen waardoor er een gevaar voor vreetbuien kan ontstaan.
Weloverwogen
Wanneer je weloverwogen en met kennis van zaken aan het ziekenhuisdieet wilt beginnen dan kan dit dieet een goede start zijn om de eerste kilo’s kwijt te raken. Wil je een blijvend resultaat dan is het belangrijk om je goed te laten informeren over de lange termijn diëten en de resultaten hiervan. Doe ook onze Dieet Test om uit te vinden welk dieet goed bij je past.