website statistics

Het Fruitdieet: Is het Gezond? Uitleg + Schema

Fruit is ongetwijfeld een van de belangrijkste voedingsmiddelen bij een gezond eetpatroon. Door fruit te eten krijg je veel nuttige voedingsstoffen binnen, zoals al zo vaak door onderzoeken is aangetoond.

Veel mensen die willen afvallen blijven echter liever van fruit weg omdat er suikers in zitten. Dat is niet helemaal terecht: de suikers die in fruit aanwezig zijn, zijn natuurlijke suikers ingepakt in vezels en water. Hierdoor hebben ze niet de nadelige effecten waar witte geraffineerde suiker zo bekend om staat.

Niet enkel om gezond te zijn, maar ook om af te vallen is fruit een belangrijke factor. De beste fruitsoorten bevatten heel wat vitamines, vezels en mineralen, waardoor ze het lichaam gezonder houden en ondersteunen bij het afvoeren van gifstoffen en vet.

Daarbij geven ze je sneller een verzadigd gevoel, waardoor je geneigd bent om in totaliteit minder te eten. Vanuit dit principe is het fruitdieet ontstaan. Bij dit dieet staat de werking van fruit op het afvallen centraal.

Effectief van fruit genieten met het fruitdieet

Tijdens de duur van het fruitdieet eet je in principe alleen maar fruit. Met het fruitdieet kun je dus van fruit genieten met de voordelen die het biedt. Je kunt het in dit kader zien als een vorm van het detox dieet. Maar doordat je alleen maar fruit eet en weinig anders wordt het fruitdieet ook wel gezien als een crashdieet. Een crashdieet is eigenlijk nooit een goed idee, omdat lange termijn doelen hier vaak niet de focus zijn en men gewoon een manier zoekt om snel kilo’s kwijt te raken. Het gevolg is dat men die kwijtgeraakte kilo’s meteen weer opslaat zodra het crashdieet voorbij is.

Een fruitdieet is echter wel een tikje anders in die zin dat je minder honger hebt dan bij een regulier crashdieet. Je lichaam zal ook wat beter gevoed zijn. Dankzij de grote hoeveelheden vitamines, mineralen, vezels en water is je lichaam goed gehydrateerd en voert het gifstoffen veel efficiënter af. Daarbij ondersteunt een fruitdieet de spijsvertering en helpt het om overtollig vocht, dat in het lichaam vastgehouden wordt, af te voeren.

Wat is het fruitdieet precies?

Het fruitdieet heeft geen vast schema. Wel is het aan te raden om een korte, vaste periode aan te houden, bijvoorbeeld een week. Verder kan je eigenlijk helemaal zelf kiezen hoe je het fruitdieet gaat toepassen in je dagelijkse leven. Als je bijvoorbeeld voedingsmiddelen zoals pasta, brood en melk zonder problemen een week kunt laten vallen, dan eet je in de plaats daarvan meer fruit. Let wel, tijdens een stringent fruitdieet is fruit dus ook het enige wat je zult nuttigen. Vaak wordt er echter wel uitzonderingen gemaakt en zijn groentes ook toegestaan.

Hoe dan ook eet je bij een normaal schema elke dag bepaalde fruitsoorten, het liefst vers en meteen nadat je ze gesneden hebt. Daarbij is het aangeraden zeker twee liter water te drinken, maar kruidenthee of vruchtensappen mogen ook. Na de eerste week kan je dan weer langzaamaan een gewoon eetpatroon beginnen aannemen, waarbij je ook wat mager vlees, groenten en yoghurt eet. Op deze wijze vormt het fruitdieet zich naar een koolhydraatarm dieet.

Langzaam opbouwen is de boodschap! Afvallen is dan ook geen probleem met dit eetpatroon, volhouden wel. Daarnaast is het zoals met ieder crashdieet lastig om je nieuwe gewicht vast te houden. Indien als je nog niet tevreden bent met de resultaten dan kan je de cyclus nog eens herhalen. Het is echter wel aangeraden om het niet langer te doen dan een week, omdat je anders een sterk tekort kunt krijgen aan vitale voedingsstoffen.

Voor de broodliefhebbers

Sommigen kunnen echt niet zonder brood en andere vormen van complexe koolhydraten. Denk aan personen die erg actief zijn of veel sporten, waardoor ze meer energie nodig hebben. In dat geval kun je twee dagen enkel vruchten te eten, met daarna één dag normale voeding. Zo kom je in een soort van cyclus terecht, waardoor je het schema gemakkelijker vol kan houden.

Belangrijk bij een fruitdieet

Er zijn echter een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het volgen van een dergelijke eetschema:

  • Onrijpe vruchten verteren veel moeilijker dan de rijpe, dus koop ze altijd zo rijp mogelijk.
  • Voeding met veel proteïnen wordt zo veel mogelijk vermeden tijdens het fruitdieet, aangezien deze de vertering tegenwerken.
  • Drink genoeg water (of andere vochtbalans bevorderende dranken) zodat je goed gehydrateerd blijft.

De voordelen en nadelen van het fruit-eetpatroon

Het fruitdieet klinkt ongetwijfeld als een aantrekkelijke methode om vet te verliezen. Echter zijn er, zoals bij veel andere vormen van diëten, ook enkele nadelen aan verbonden. Een duidelijk overzicht is dan ook belangrijk. Hier vind je de belangrijkste voor- en nadelen van het fruitdieet.

De voordelen

  • Je lijdt minder honger dan bij een regulier crashdieet, omdat je eigenlijk zo veel mag eten als je wil.
  • Het eetpatroon is relatief gezond, omdat elk voedingsmiddel dat je binnenkrijgt veel vitamines, mineralen, vezels en water bevat..
  • Je valt effectief af door het eetpatroon. Eerst is dit vooral vocht, maar later ook vet.
  • Je lichaam wordt grondig schoongemaakt, waarbij gifstoffen worden afgevoerd.

De nadelen

  • Veel deskundigen menen dat het dieet erg eenzijdig is, en dat er daardoor op de lange termijn tekorten kunnen ontstaan. Andere voedingsstoffen, zoals belangrijke eiwitten en onverzadigde vetten, ontbreken in het dieet, maar zijn wel essentieel om gezond te zijn.
  • Zodra je vocht bent verloren door het eetpatroon, zal je steeds minder snel vet kunnen verliezen.
  • Niet iedereen houdt evenveel van fruit, en sommige mensen kunnen het dieet daarom dan ook minder lang volhouden.
  • Het dieet is hoe dan ook nog altijd een soort crashdieet. Een van de problemen is dat nadat het dieet is afgelopen je ook weer moeite moet doen om je gewicht te behouden. Het fruitdieet biedt geen echte verandering in levensstijl.

Een aangepaste versie van het fruitdieet

Als je wel meer fruit wil gaan eten in plaats van ongezonde producten maar je niet meteen een volledig dieet wil volgen op basis van fruit, dan is er een aangepaste oplossing mogelijk. Je kunt dan namelijk ook regelmatig een fruitdag houden. Op deze dag eet je enkel vruchten, zoals in dit artikel beschreven. Verder drink je ook veel water, zodat je opgeslagen vocht en vet sneller afvoert. De dagen erna eet je weer zoals gewoonlijk. Zo kom je in feite ook dichter bij het principe van tussentijds vasten.

Een dergelijke fruitdag kan je bijvoorbeeld één keer per twee weken houden, maar sommige mensen kiezen er ook voor om het slechts één keer per maand te doen. Het is belangrijk te doen waar je je zelf goed bij voelt, zodat je het langer volhoudt en er dus ook meer resultaten mee zal bereiken.

Een fruitdieet schema voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van een schema voor het fruitdieet.

Dag 1

  • Een halve ananas
  • 300 gram aardbeien
  • 2 peren
  • 2 kiwi’s
  • twee liter water/thee

Dag 2

  • 2 appels
  • 200 gram druiven
  • een halve meloen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kiwi
  • twee liter water/thee

Dag 3

Een ‘normale’ dag, waarbij je een gewoon gezond voedingspatroon volgt.

Het fruitdieet: een gezond crashdieet of niet?

Het fruitdieet is ongetwijfeld een goede manier om overtollig vocht en vet snel te verliezen, op een relatief gezonde manier. Als je licht wilt detoxen dan is dit dieet een degelijke tussenstap om snel enkele kilo’s kwijt te raken. Het is echter natuurlijk geen dieet voor de lange termijn of een dieet dat je altijd kunt volhouden.

Het fruitdieet biedt hiervoor gewoonweg te weinig variatie. Wel is het fruitdieet goed in te passen in het principe van tussentijds vasten, zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ben je geïnteresseerd in het tussentijds vasten, dan kunnen we het programma van Simpel Slank aanraden.

Plaats een reactie