Vaak hebben personen niet door dat ze er slechte eetgewoontes op nahouden. Deze gewoontes volg je ongemerkt, iedere dag, terwijl je lichaam er langzaam maar zeker ongezonder van wordt. Door je bewust te worden wat deze eetgewoontes nu eigenlijk zijn, kun je ze beter te lijf gaan met gerichte oplossingen. Dit heeft uiteraard ook effect op je gewicht en je lichaam. Hieronder vind je 5 van de meest voorkomende verkeerde eetgewoontes. Per eetgewoonte wordt er ook een oplossing gegeven, zodat je voortaan beter kunt werken aan een gezonder lichaam.
Slechte eetgewoonte 1: je bent verslaafd aan suiker
’s Avonds voor de tv, een klein tussendoortje… Op zich is daar niets mis mee, behalve wanneer deze onschuldige kleine snack ontaardt in een volledige zak chips en drie glazen zoete witte wijn. Zelfs al zit de voorraadkast vol noten en liggen in de fruitschaal de appels voor het grijpen, een ongezonde snack geniet toch vaak de voorkeur omdat direct de lekkere trek oplost. Een kleine troost: bijna iedereen die wil afvallen kampt met dit probleem. Het is goed herkenbaar. In de meeste van deze snacks zit namelijk veel suiker verwerkt waardoor we eraan verslaafd raken.
De drie onderstaande “to do’s” helpen je om je suikerverslaving aan te pakken.
Oplossing 1: Ban de grote boosdoeners
Producten met veel suikers (snelle koolhydraten) komen je huis niet meer in. Ook suikerrijke dranken zoals cola, zoete witte wijn, pakken vruchtensap laat je achterwege. Elk pondje gaat door het mondje is een klassiek gezegde, maar kan je wel helpen bij het afvallen en jouw eetgewoonten aanpassen. Houd er wel rekening mee, dat wanneer je ‘cold turkey’ stopt met het eten of drinken van suiker, je waarschijnlijk een paar dagen (lichte) hoofdpijn krijgt. Soms is het beter om geleidelijk aan te verminderen om je lichaam de kans te geven zich aan jouw nieuwe, gezonde eetgewoontes aan te passen.
Wees niet te perfectionistisch. Je wil je eetgewoonten aanpassen en van je suikerverslaving af geraken. Dit betekent niet dat je nooit nog suiker mag eten. Nu en dan een koekje bij de koffie knabbelen is geen suikerverslaving. Gun jezelf nu en dan een zonde.
Oplossing 2: Zorg voor gezonde alternatieven
Zorg voor suikervrije vervangers. Het is gemakkelijk gezegd om alle boosdoeners te gaan bannen uit jouw voorraadkast. De onweerstaanbare drang om te snoepen blijft. Jouw eetgewoonten aanpassen beheerst in het begin je dagelijkse doen en laten. Hou tijdens moeilijke momenten in het achterhoofd dat de aanhouder wint, de afkickverschijnselen zullen geleidelijk aan verdwijnen. Maar weet wel dat de zin om te snoepen zal blijven sluimeren, zolang je jouw eetgewoontes niet gaat veranderen op lange termijn. Kwel jezelf niet nodeloos met verleidingen en haal geen ongezonde tussendoortjes in huis. Hiervoor in de plaats kun je gaan voor gezonde tussendoortjes.
Vul je voorraadkast met gezonde alternatieven die je zelf ook lekker vindt. Haal genoeg gezonde snacks in huis waardoor je kan gaan variëren. Wissel een handjevol hazelnoten af met een potje magere natuuryoghurt waar je een stukje appel in versnijdt.
Oplossing 3: Leer suikers kennen in al zijn varianten
Lees de etiketten op producten die je koopt, want suiker bestaat onder vele varianten: fructose, dextrose, glucose, etc. Je zal ervan versteld staan hoeveel producten (verborgen) suikers bevatten. Veel verwerkte of fabrieksmatige geproduceerde producten brengen gelijkaardige effecten als suikers teweeg in ons lichaam. Vervang voedingsmiddelen die veel snelle koolhydraten bevatten zo veel mogelijk door andere producten. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de lijst met koolhydraatarme producten.
Slechte eetgewoonte 2: Je eet te snel
Uit onderzoek blijkt dat de hersenen pas na een twintigtal minuten het signaal krijgen dat je genoeg gegeten hebt, dat je voldaan bent. Wanneer je dus te snel eet dan geef je je hersenen en je maag niet genoeg tijd om te verwerken dat je aan het eten bent. Hierdoor zul je al snel te veel eten. Bijvoorbeeld heb je na tien minuten je bord leeg en al een tweede keer opgeschept, dan heb je uiteindelijk toch te veel gegeten.
Bovendien kauw je niet genoeg wanneer je te snel eet. Je maag en darmen krijgen te grote stukken voedsel om te verteren en hebben daardoor niet voldoende tijd om alle voedingsstoffen uit je maaltijd te halen. Je lichaam reageert hierop met hongerimpulsen als signaal dat het aan voedingsstoffen ontbreekt. Je krijgt honger, gaat meer eten, terwijl je op het einde van de rit veel te veel calorieën hebt binnen gekregen. Het is dus van belang om langzaam te eten.
Oplossing: Langzamer eten
Je kan te snel eten aanpakken door van elke maaltijd een feest te maken. Verban de mobieltjes en tv’s en maak tijd voor elkaar. Of lees een boek. Een leuk servies met tafelbedekking maken van elke maaltijd iets speciaals. Kauw traag en eet bewust. Is je bord leeg na twintig minuten? Leg je bestek neer en wacht een paar minuutjes met opscheppen. De kans is groot dat je hongergevoel vanzelf verdwijnt en dat je genoeg hebt gegeten.
Slechte eetgewoonte 3: Je eet te weinig
Om de zoveel tijd is er wel weer een nieuw crashdieet. Bij dit soort diëten eet je op een dag zeer weinig calorieën, zodat je vanzelf zou moeten afvallen. Dit klinkt misschien aannemelijk, maar dit soort afslankmethodes heeft vaak toch een averechts effect. Je krijgt hier ten eerste zo’n hongergevoel van dat het moeilijk is vol te houden. Daarnaast zal een crashdieet volgen voor een beperkte periode geen zin hebben, als je daarna terug in je oude levensstijl vervalt. Het welbekende jojo-effect is hier het resultaat van.
Oplossing: Eet niet te weinig, maar anders
Een goed dieet zorgt ervoor dat je juist gezonder gaat eten en je je levensstijl verbetert. Stop daarom met het volgen van een crashdieet dat zich alleen maar richt op weinig calorieën. Wie goed wil afvallen moet zijn of haar eetgewoonten aanpassen. Ga daarom voor een goede afslankmethode dit ervoor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen op een dag binnenkrijgt. Je leert dan anders én gezonder eten. Voor een aantal nuttige afslankmethoden vind je hier een overzicht.
Slechte eetgewoonte 4: Je eet onregelmatig
Geen ontbijt, een hap van je boterham tijdens de rit naar de volgende meeting, snel een pizza om tien uur ’s avonds omdat de drink met het werk is uitgelopen? Wanneer je dit vaak doet dan kan dit ongezonde gevolgen hebben. Door onregelmatig eetgedrag dan ga je op bepaalde momenten van de dag overeten, waardoor je lichaam dit als extra lichaamsvet gaat opslaan. Daarnaast zul je dan ook sneller geneigd zijn om te gaan “snacken”, hetgeen vaak meer ongezond voedsel tot gevolg heeft. Het is dus beter voor je lichaam en gewicht wanneer je meer regelmatig eet en waarbij de hoeveelheden voeding goed in balans zijn.
Oplossing: Bouw een goed schema in je dag
Maak werk van een structuur in je maaltijden. Ontbijt, lunch en avondmaal met telkens een gezond tussendoortje op geregelde tijdstippen. Om dit te bereiken kun je gebruik maken van een goed dieetschema om je dag in te plannen. De meeste dieetprogramma’s zullen overigens ook hierin kunnen voorzien. De kern is dat je voor jezelf een programma inplant per dag of per week zodat je weet wanneer je weer kunt gaan eten. Dit zorgt er ook voor dat je voor je lichaam een stuk rust inbouwt. Je lichaam zal zo voedingsstoffen efficiënter kunnen verwerken.
Slechte eetgewoonte 5: Je eet steeds hetzelfde
Je eetgewoonten aanpassen betekent ook meer variatie in je menu brengen. Wanneer je steeds hetzelfde eet, loop je het risico om onvoldoende vitamines en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Tevens loop je het risico dat je stofwisseling minder goed gaat werken. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet efficiënt worden afgevoerd.
Oplossing: Lekker en gevarieerd koken en eten
Ga naar de supermarkt en ga voor de verschillende verse, gezonde producten. Vaak is voor veel personen het probleem om groenten lekker klaar te maken, waardoor ze er te weinig van eten. Toch is dit echt niet moeilijk! Maak een keer werk van je kookvaardigheden en ga experimenteren in de keuken. Richt je keuken in, maak het een aangename ruimte om in te vertoeven en te koken. Waag je ook eens aan een moeilijker recept of laat anderen eens iets uitkiezen. Je zult zien dat het positief uitpakt.
Lekker koken is op een creatieve manier jouw eetgewoonten aanpassen! Door het klaarmaken van onbekende gerechten, maak je kennis met nieuwe smaken en ingrediënten en ga je automatisch gevarieerder eten. Maak één keer per week tijd om een menu op te stellen voor de volledige, komende week. Doe dit op een rustige plaats met eventueel je kookboeken bij de hand. Maak een menuplan op waarbij je een variatie aan gerechten inplant. Hierbij kan uiteraard ook dit kookboek goed als inspiratie dienen.