website statistics

Gezond Afvallen – Goede en Slechte Methoden

Een van de meest besproken onderwerpen vandaag de dag is: Wat is een gezond gewicht en hoe bepaal je dit? Uiteraard heb je hier een medische standaard, wat wordt geschat door middel van een BMR en BMI. Maar er wordt ook veel van een esthetische standaard gebruik gemaakt: Wat vinden we mooi?

In onze moderne tijd lijken we vooral een slanker lichaam te waarderen. Dit toont zich door de vele slanke modellen die we op de billboards zien, of via de personen die in TV en in films spelen. Maar als we naar de schilderijen van de oude Meesters kijken dan zien we veel volronde, voluptueuze dames en gezellig papperige mannen. In die tijd waren die extra kilo’s een teken van welvaart en aantrekkingskracht.

Vandaag de dag is echter voedsel eenvoudig aan te komen en dus een volle omvang geen teken van rijkdom of schoonheid. Het wordt vooral gezien als een teken dat je ongezond eet. Obesitas wordt erkend als een welvaartsziekte en is veelvoorkomend in alle lagen van de samenleving.

Heb je zwaar overgewicht dan is afslanken niet alleen gezond maar is het zelfs een medische noodzaak. Ben je in een dergelijke situatie dan is de gang naar een diëtist of zelfs een arts de beste oplossing. Heb je echter “normaal” overgewicht dan zijn er talloze natuurlijke en minder natuurlijke opties om je van het kilo overtal te ontdoen, waar wij natuurlijk op deze site alle mogelijke tips voor geven.

Weet je niet hoeveel overgewicht je hebt? Met behulp van een BMI calculator kun je vrij eenvoudig een inschatting maken van je streefgewicht en hoeveel kilo je daarboven zit. Het is bij afvallen goed om een duidelijk doel te hebben. Ben bij aanvang niet te ambitieus maar kijk eerst of je er een aantal kilo kunt afkrijgen door middel van methoden die bij jou passen. Voer dan langzaam de inzet op. Hierbij is het ook goed om voor jezelf scherp te hebben wat werkt en wat niet.

Slechte Methoden

Er zijn tal van adviezen en diëten op het internet in omloop die je beloven dat je snel veel gewicht kunt verliezen, zonder dat dit nadelig is voor je gezondheid of – tenminste – je humeur. Je kunt er vanuit gaan dat dit niet klopt. Sterke veranderingen in je lichaamsgewicht zijn ongezond om 2 redenen: je organen krijgen plots een andere mate van voedingsinstroom en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Zo wordt je sneller ziek en voel je je slecht. Ten tweede gaat je metabolisme anders werken. Dit laatste zorgt er dan voor dat je na een sterke periode van afvallen ook weer sterk aan komt, ook wel het jojo effect genoemd.

Hieronder pakken we een aantal bekende “onzinmethoden” er uit.

Gezondafvallen4Puur vetvrije diëten
Het is een hardnekkige overtuiging van veel mensen dat vetten per definitie ongezond zijn. Dit is eigenlijk ook het gevolg van een taalkundige verwarring dat we zowel overtollige kilo’s soms als “vet” aanduiden, en we bepaalde voedselsamenstellingen hetzelfde noemen.

Maar niet alle vetten zijn gelijk. Het is van belang om onderscheid te maken tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn nuttige vetten die je lichaam beter laten werken.

Verzadigde vetten maken daarentegen een extra energievoorraad aan ter bescherming tegen slechte tijden. Het probleem vandaag de dag is dat er veel fabrieksmatig voedsel wordt geproduceerd met verzadigde vetten. Je krijgt er dus al snel teveel van binnen, wat niet goed is voor de gezondheid, en dan vooral het cholesterol gehalte. Het heeft ook invloed op je (over)gewicht, maar is niet de belangrijkste boosdoener (dat zijn koolhydraten).

Om goed te kunnen diëten zou je verzadigde vetten veelal moeten vermijden. Maar zorg er dan wel voor dat je onverzadigde vetten binnenkrijgt. De beste manier om dit te doen is niet door een vetvrij dieet te volgen, maar door natuurlijk te eten. En om overgewicht te verliezen kun je je beter richten op koolhydraten en suikers, wat veel effectiever is.

Elektrische Apparaten
Vooral bekend van de bekende TV commercials, zijn dit echte onzinapparaten waarvan alleen je portemonnee lichter wordt. Het ziet vaak aantrekkelijk uit, omdat het zo wordt voorgesteld dat je zonder enige moeite gewicht kunt verliezen. De personen die stellen allemaal dat het apparaat goed werkt en tonen dat door “voor en na” foto’s te tonen. Wat er echter vaak niet bij wordt verteld is dat deze personen professionele acteurs of modellen zijn en hun strakke lichaam te danken hebben aan veelvuldige beweging. Deze apparaten kunnen misschien je huid masseren, of prettig aanvoelen. Wat ze echter niet doen is je zonder moeite gewicht laten verliezen.

Laxeerpillen of Vermageringscapsules
De zogenoemde vermageringspillen zijn berucht omdat ze je snel een paar kilo lichter kunnen laten doen worden, wat veel personen aantrekkelijk is, maar ze ook tegelijkertijd sterk ongezond zijn. Vermageringspillen zorgen er vaak voor dat je hongergevoel wordt onderdrukt. In het sterkste geval zorgen ze ervoor dat je gewoon geen eten binnen kunt houden. Hierdoor zal je wellicht vermageren, maar ook eens sterke aanslag plegen op je gezondheid. Daarnaast zijn er de laxeerpillen, die je stoelgang bevorderen. Doordat ze dit op een onnatuurlijke wijze doen, kan je met deze pillen je gehele stofwisseling verstoren. Ook dit heeft een negatief invloed op je gezondheid.

Goede Methoden

Zelf staan wij voor dat afslanken op een leuke en speelse manier moet gebeuren, puur alleen al om een goede motivatie te houden. De grootste reden dat een afvalpoging mislukt is immers dat je op een zwak punt belandt, het vervelende (honger)gevoel niet meer te baas kunt en je weer gaat snacken.

Om te kunnen afvallen heb je 1.Een goede motivatie nodig en 2.Het juiste afslankplan. Er zijn hier meerdere manieren om je doel te bereiken, wat ook weer afhankelijk is van je persoonlijkheid, geslacht, leeftijd en persoonlijke voorkeuren. De ene persoon krijgt immers meer kick uit dagelijks sporten dan de ander. Als je niet van sport houdt dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij een sterk aangepast voedingspatroon gekoppeld met wat dagelijkse wandeloefeningen, in plaats van een zwaar cardioprogramma.

Hieronder bespreken we een aantal leuke en motiverende methoden om af te vallen.

Koolhydraatarm en Eiwitrijk eten
Afvallen gaat het beste indien je goed gemotiveerd bent. De meeste mensen noemen het vervelende hongergevoel als grootste reden dat ze gedemotiveerd raken. Met een eiwitrijk dieet los je dit probleem op, aangezien eiwitten je een vol gevoel geven. Je kunt dan eiwitten innemen in plaats van koolhydraten, welke immers zorgen voor het overeten en het opslaan van overtollige kilo’s. Na een tijdje gaat je lichaam over in de zogenoemde “verbrandstand”. Omdat je lichaam minder koolhydraten binnenkrijgt dan het gewend is, zal het energie gaan halen door je vetreserves te verbranden. Langzaamaan went je lichaam daarbij aan het eten van een proteïnerijk dieet. Je valt niet alleen af, maar je zult je ook met dit dieet veel energieker gaan voelen.

Bewegen met je favoriete sport
Kies een sport die je leuk vindt. Elke vorm van beweging is in principe beter dan helemaal niet bewegen. Wandelen kan bijvoorbeeld voor niemand kwaad. Neem niet altijd de auto maar ga eens boodschappen doen met de fiets of lopend.

Gezondafvallen6Kies je een intensievere sport dan is het wel verstandig om de bewegingen wat af te wisselen. Zo voorkom je een slepende blessure. Door veel te bewegen verbrand je niet alleen meer calorieën, maar verbeter je ook je metabolisme. Je kunt door vaak en goed te bewegen je overgewicht snel verminderen. Een gunstig bijeffect van sporten is daarbij ook nog dat je je meer endorfine aanmaakt, waardoor je positiever in het leven staat. Er is altijd een keuze mogelijk tussen een individuele sport of een teamsport, afhankelijk van je voorkeur.

Afslanken in een groep
Veel mensen gaan alleen aan de slag met hun dieet. Op deze manier afslanken is prima mogelijk, maar het is bewezen dat mensen nog effectiever afslanken als ze dit met meerdere personen samen doen. Vorm dus groepen met vrienden of vriendinnen en spreek met elkaar doelstellingen af. Je kunt zelfs een positieve stimulans afspraken als iemand zijn of haar doelstelling heeft bereikt. Tevens kun je zo elkaar motiveren en met elkaar leuke recepten uitwisselen.

Er zijn veel afslankproducten die je bij bovenstaande methoden kunnen helpen. De beste producten stellen niet dat ze het proces van afvallen geheel kunnen verzorgen, maar dat ze je heel goed helpen om je doel te bereiken. Uiteindelijk is er toch een deel van jou dat het moet doen.

Plaats een reactie