website statistics

Gezond Afvallen voor Kinderen

Als je een kind wilt helpen om op een veilig manier gewicht te verliezen, moet je soms de populaire dieetboeken negeren en je eigen gevoel volgen. Hoewel je misschien geneigd bent om te denken dat kinderen afvallen door ze op een (volwassen) dieet te zetten, beweren experts in het algemeen dat dit niet de beste aanpak is. In plaats daarvan kunnen kinderen afvallen door ze een andere levensstijl aan te leren.

kinderengewicht4Om een kind met overgewicht te helpen, kunt je het beste beginnen met kleine veranderingen toe te passen in het totale eetpatroon en de levensstijl voor iedereen van het gezin. De onderstaande stappen beginnen met kleine keuzes op basis van richtlijnen die zijn ontwikkeld door deskundigen. Begin met het kiezen van een of twee stappen en werk op deze manier geleidelijk naar een gezondere levensstijl toe.

Praat eventueel ook een met je zorgverlener om eventueel begeleiding te krijgen in het behalen van een goed streefgewicht voor je kind. Voor jongere kinderen en kinderen die nog volop groeien, moet je er naar streven het gewicht van je kind te behouden in plaats van gewicht te laten verliezen. Bij deze kinderen op calorieën letten is geen goed idee, omdat de groei nog erg veel van het lichaam vraagt, tenzij de zorgverlener iets anders adviseert voor je kind.

Hoe je hele gezin helpen naar een gezondere levensstijl.
• Wees een positieve invloed op je gezin. Hou het leuk, plezierig en positief. Dan vinden de andere gezinsleden het ook veel prettiger en houden jullie samen de motivatie vast om te veranderen.

• Eet aan tafel. Hoewel het heel erg verleidelijk is om te eten voor de tv, is het beter om samen aan tafel te eten voor ten minstens vijf of zes keer per week. Een studie heeft aangetoond dat kinderen die aan tafel eten, samen met hun familieleden, de minste kans hebben op overgewicht.

• Focus op groenten en fruit. Het is belangrijk om bij te houden hoeveel porties groenten en fruit je kind met overgewicht eet. Het uiteindelijke doel moet zijn dat je kind komt tot het eten van vijf of meer porties groeten en fruit per dag. Een gemakkelijke manier om te stimuleren dat je kind meer groenten en fruit gaat eten is om deze voedingsmiddelen beter zichtbaar te maken. Zet appels en sinaasappelen daarom in een kom op tafel. Of zet gewassen, gesneden, hapklare groenten met een gezonde dip op een bord bedekt met doorzichtig plastic in de koelkast.

• Zorg er voor dat er geen gesuikerde dranken zoals frisdrank, sportdranken en fruit dranken meer in huis zijn en dus ook niet meer worden gekocht. Om jou en je gezin te helpen met deze moeilijke overgang, moet elk gezinslid elke maaltijd beginnen met een glas water. Het kan even wat tijd en moeite kosten om deze gewoonte van suikerhoudende dranken te moeten afleren. Als het heel moeilijk is, kun je er ook voor kiezen om het drinken van deze dranken geleidelijk af te bouwen. Als je kind normaal vier suikerhoudende dranken per dag drinkt, kun je nu proberen om het terug te brengen naar 3 per dag en vervolgens 2 per dag en ga zo maar door.

• Beperk ook de inname van 100 % vruchtensap. Fruitsap heeft meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen dan suikerhoudende frisdrank, maar deze sappen bevatten ook veel suiker en vaak net zo veel calorieën als frisdrank. Beperk 100 % sap tot niet meer dan een portie per dag.

• Zorg ervoor dat je kind elke dag ontbijt.

• Verlaag het kijken naar de TV en het achter de computer zitten en zet een fysieke activiteit daarvoor in de plaats. Om je kind te te helpen motiveren, maak een lijst van activiteiten waarvan het kind zeker weet dat het daar van kan genieten.

• Verhoog de dagelijkse lichamelijke activiteit van je kind. Zoek naar kleine manieren om je kind te laten bewegen, zoals het doen van squats of kniebuigingen tijdens het tanden poetsen of springoefeningen laten maken tijdens de reclame.

• Bereid meer maaltijden thuis en ga niet te veel uit eten. Wanneer je thuis kookt, kun je zelf bepalen welke levensmiddelen je gebruikt. Het is vaak moeilijk om te beoordelen of maaltijden in restaurants veel calorieën of zout bevatten. Thuis kun je etiketten lezen, gezondere ingrediënten gebruiken en bepalen hoeveel suiker je gebruikt.

Indien na drie tot zes maanden deze veranderingen niet blijken te werken,is het raadzaam om hulp te zoeken bij een voedingsdeskundige.

Tip! Wil je meer weten? Een uitstekend boek is Kids op Dieet. In dit boek staan veel goede tips over gezonde voeding voor je kinderen en hoe dit verschilt met volwassen eetpatronen.

4 gedachten over “Gezond Afvallen voor Kinderen”

 1. Mijn dochtertje is pas acht jaar geworden. Ze is ongeveer 1.50 cm lang en weegt 40kilo(vorige maand gewogen). Ik vraag me af of ze misschien iets te zwaar is. Ze vind zichzelf dikker dan haar vriendinnentjes, maar ik wil natuurlijk ook niet overreageren met een dieet ofzo..

  Beantwoorden
  • Dag Willemijn,
   Je dochter lijkt zo nog prima gezond. Haar gewicht naar lengte is wellicht wat bovengemiddeld, maar dat wil nog niet zeggen dat ze moet afvallen. Ons advies is om te kijken wat ze nu eet aan ongezonde snacks (chips, koekjes, frisdrank) en dit te vervangen door gezondere snacks, zodat je dochter wel gezond blijft en het overgewicht beperkt blijft. In de jaren naar de puberteit toe verdwijnt dergelijk licht overgewicht vaak genoeg vanzelf wanneer het kind gewoon gezond eet.

   Beantwoorden
  • Willemijn,
   Ik heb het zelf ook gehad dat mijn vriendinnen in bikini en alles konden en dat ik met 30 graden in een lange broek met een trui zat. Ik vond mezelf dik en dat was ik ook. Ik werd voornamelijk verleidt door openstaande chipszakken, koeken, snoepjes en ga zo maar door. Het moeilijkste is om zoiets te laten staan. Neem je kind mee met boodschappen doen en vraag wat zij lekker vind qua gezonde snacks. Zorg daarom ook dat ongezonde dingen niet binnen handbereik liggen maar juist dat er snoeptomaatjes op de eettafel staan en een grote fruitbak met verleidelijke mooie schone fruiten of groentes. Ik hoop dat mijn informatie duidelijk overkomt em geef je dochter gewoon vertrouwen zo kun je in een paar weken alweer verschil zien

   Beantwoorden

Plaats een reactie