website statistics

Gezonde Snacks om Af Te Vallen

Voor veel vrouwen en mannen met overgewicht is het een jarenlang strijd: afvallen. Voor sommigen is afvallen een positief woord, omdat het symbool staat voor een nieuw leven. Voor anderen is het juist een negatief woord. Een woord dat symbool staat voor de strijd tegen jezelf. Voor niets meer mogen eten en keihard afzien. Maar is afvallen wel echt afzien? Of denken wij dat alleen maar?

Crashdiëten

Wanneer we spreken over afvallen, dan denken we al gauw aan minder eten. Het liefst willen we die overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijtraken. We worden bijna belaagd door de vele reclames, waarin talloze crashdiëten worden gepromoot. Is het niet via de televisie of het internet, dan gebeurt het wel middels die kleurrijke folder die in de brievenbus valt. Overal wordt ons beloofd, dat een slank postuur slechts een kwestie van een paar weken doorbijten is. Je hoeft alleen maar een crashdieet te volgen, dan gaat het afvallen vanzelf!

De voor- en nadelen van een crashdieet

Op korte termijn kent een crashdieet voordelen. Zo zul je door minder te eten, meer calorieën verbranden en daardoor snel een deel van je overtollige gewicht verliezen. Omdat je slechts voor een korte periode op je eetpatroon hoeft te letten, raak je daarnaast niet snel je focus kwijt. Een nadeel is echter, dat je vaak tijdens het diëten onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Ook zul je gauw de teugels weer laten vieren, waardoor je uiteindelijk weer aankomt in gewicht.

Gezond afvallen in 7 Stappen

Een crashdieet biedt op lange termijn dus geen oplossing. Maar hoe kun je dan wel gezond en blijvend afvallen? Een mogelijkheid is door de 7 stappen van Het Voedingscentrum te volgen, namelijk:

 • Bereken eerst je BMI en bepaal zo of het wel nodig is om af te vallen
 • Vraag je vervolgens af, of dit voor jou het juiste moment is om af te vallen
 • Val niet meer dan 0,5 tot 1 kilo per week af. Zo is het beter vol te houden en zorg je ervoor dat je niet te snel afvalt
 • Eet minder dan je nu doet, maar eet wel gezond. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende calorieën inneemt
 • Probeer niet te vaak producten met vet, suiker en alcohol in te nemen
 • Eet gevarieerd
 • Beweeg en sport meer

Hormonale veranderingen

Als afvallen echter zo simpel is, waarom is het volhouden van een dieet in de praktijk dan zo moeilijk? Volgens onderzoekers treden er tijdens het diëten hormonale veranderingen op, waardoor we een signaal ontvangen dat ons aanzet tot meer eten. Hierdoor is het volhouden van een dieet moeilijk en ervaren we afvallen als afzien. Maar hoe kunnen we er dan voor zorgen, dat we dat negatieve gevoel en de overtollige kilo’s kwijtraken?

Een gezond eetpatroon

Dat kan door middel van het creëren van een regelmatig en gezond eetpatroon. Hierdoor zal je maag gevuld zijn met gezond voedsel en zul jij niet meer de neiging hebben om naar calorierijke tussendoortjes te grijpen. Daarnaast blijft je vetverbranding op gang, door meerdere eetmomenten per dag in te plannen.

Een snack voor de snelle trekraw

Lekker en gezonde snacks zijn voor het afvallen onmisbaar. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je lichaam, naast de drie hoofdmaaltijden, tijdig van voedsel wordt voorzien. Onder gezonde snacks verstaan we onder andere:

 • Fruit, bijvoorbeeld een banaan of een appel.
 • Groente, bijvoorbeeld cherrytomaatjes of komkommer.
 • Zuivel, bijvoorbeeld een glas melk, een bakje kwark of magere yoghurt.
 • Hartige voedingsmiddelen, bijvoorbeeld een mueslibol of een rijstwafel.
 • Een snelle snack voor bij de tv, bijvoorbeeld een toastje met mager beleg of augurk met ham.

Lees ook ons artikel voor 10 lekkere slanke snacks die je zo kunt bereiden.

Is afvallen echt afzien?

En dan komen we uiteindelijk weer terug bij de vragen die we aan het begin van dit artikel stelden. Is afvallen echt afzien? Of denken wij dat alleen maar? Het blijkt dat afvallen geen afzien hoeft te zijn. Afvallen betekent keuzes maken en een balans vinden tussen de voedingsmiddelen die je dagelijks tot je neemt. Daarnaast betekent het rustig aan doen, zodat er een blijvend gewichtsverlies optreedt. En afvallen betekent ook genieten. Want een gezonde snack is bij het afvallen onmisbaar.

NB. Wil je zonder zorgen eten en de juiste keuzes maken in voeding? Check dan nu ons speciaal samengestelde receptenboek, met meer dan 200 bijzonder lekkere gerechten voor afslanken.

Plaats een reactie