website statistics

Wat is een Gezond Dieet? 5 Tips voor Gezond Diëten

Als we af willen vallen is het niet alleen belangrijk dat we gewicht verliezen, het is zeker net zo belangrijk dat we dat op een verantwoorde manier doen. Crash diëten zijn heel aantrekkelijk omdat we binnen enkele dagen direct al zichtbaar resultaat hebben, maar ze zijn vaak even zo ongezond. Aankomen doe je ongeveer met een kilo per maand. De meest ideale manier om af te vallen is dat in hetzelfde tempo. Zo ontstaat er de minste kans op terugval en kan je het bereikte streefgewicht makkelijker handhaven. Gezond diëten, hoe doen we dat? Hieronder 5 tips voor een verantwoorde manier van lijnen.

fruitGeef je lichaam de tijd

Bij gezond diëten komt het er op neer dat je je lichaam niet aanvalt met methodes die de stofwisseling op zijn kop zet. Geef je lichaam dus de tijd om aan het gewichtsverlies te wennen. Je hebt in dat geval minder last van een slap gevoel, hoofdpijnen of een slechte adem. Een gezonder dieet is geen tijdelijke actie maar een permanente wijziging in je eetpatroon. Je wil tenslotte niet direct weer aankomen (het gevreesde “jojo-effect”). Bij overgewicht is er iets mis met je manier van eten of de mate van je lichamelijke beweging. Simpel gezegd: als je voldoende beweegt, niet te veel en gevarieerd eet wordt je ook niet te dik.

Ga minder eten

Eet niet totdat je vol zit. Het gevoel van ‘vol zitten’ is een signaal vanuit je hersenen. Het duurt 20 min. voordat dit signaal van je maag door je hersenen vertaald wordt als ‘vol’. Stop met eten als je genoeg hebt maar eigenlijk nog wel wat lust. Bij een gemiddeld functioneren verbranden mannen ongeveer 2500 calorieën per dag en vrouwen 2000. Breng dit als man tijdens je afvalperiode terug naar 1800 en als vrouw naar 1500. Eet minder gehaast, kauw op het gemak zodat je speeksel zich goed met het eten vermengd. Zorg dat je niet de hele dag aan eten denkt en zoek afleiding in werk of een andere activiteit.

Wees bewust van wat je eet

Verdiep je in de voedingsstoffenmaterie. Ga na welke producten lang in je maag blijven en welke snel verteren. Wat doen calorieën en koolhydraten met je en hoe suiker in je lichaam opgeslagen kan worden tot vet. En hoe je van fruit zelfs aan kan komen. Gezond diëten is gebaseerd op variatie. Met een gevarieerd dieet krijg je alle vezels, vitaminen, vetten en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Een lichaam kan namelijk niet zonder vet of zout en energie haalt het uit koolhydraten (snelle suikers). Dit proces vindt plaats in de darmen. Om de darmen over de lange termijn goed te laten functioneren hebben we vezels nodig en die halen we uit granen en peulvruchten.

Een duwtje in je rug

Gezond diëten lukt niet zo 1,2,3. Je zit waarschijnlijk al jaren vastgeroest in een bepaald eetpatroon en veranderingen daarin zetten je lichaam op zijn kop, ook al weet je dat het voor een goede zaak is. Om je toch lekker fit en uitgerust te laten voelen kan je als extra steun multi-vitaminen tot je nemen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt.

Niet zonder begeleiding

Soms is begeleiding handig. Wil je zo maar een paar kilo afvallen of zit je BMI niet boven de 30 kan je makkelijk zonder begeleiding afvallen. Heb je gezondheidsklachten, een hoge BMI of heb je anderzijds vragen over hoe gezond diëten voor jou is, raadpleeg dan een gewichtsconsulent of je huisarts.

Waarom afvallen

Meestal willen we afvallen om er beter uit te zien en leuker gevonden te worden. Eigenlijk is er een nog veel belangrijkere reden dan er goed uitzien en dat is onze gezondheid. Overgewicht leidt tot allerlei lichamelijke problemen en gezondheidsklachten die ons levensplezier belemmeren en ons leven kunnen verkorten. Om te kunnen genieten van het leven dienen we goed voor ons lichaam te zorgen zodat het ons niet voortijdig in de steek laat.

NB. In het kader van gezond én effectief diëten hebben we het boek 200 Exotische Afslankrecepten uitgebracht. Probeer het nu!

Plaats een reactie