website statistics

Het 5:2 Dieet – Het 5 staat tot 2 Dieet

Het 5:2 dieet is ontwikkeld door de Britse arts en journalist van de BBC, Michael Mosley. Michael was in eerste instantie niet enthousiast over vasten. Toen hij medische testen liet doen, wilde hij het toch proberen. Hij ontwikkelde het 5:2 dieet en verloor in de eerste twee maanden bijna 9 kilo.

Het 5 staat tot 2 dieet is een eenvoudig dieet. Twee dagen van de week eet je minimaal. De overige vijf dagen mag je gewoon alles eten. Je bespaart met het dieet al snel zo’n 3000 calorieën per week. Met het dieet kun je afvallen en je leefstijl verbeteren.

5to2dieetHoe werkt het 5 staat tot 2 dieet?

Met het dieet kies je twee dagen van de week uit als vastendag. Deze dagen mogen niet vlak naar elkaar gepland zijn. Op de vastendagen krijg je een zeer beperkte hoeveelheid calorieën binnen. Een vrouw 500 calorieën en een man 600. Wat je precies eet kun je zelf bepalen, zolang je het aantal voorgeschreven calorieën maar niet overschrijft. Veel groenten en fruit zijn hier elementair.

De overige 5 dagen van de week zijn ‘eetdagen’. Je kunt je natuurlijk op die dagen volstoppen met junkfood, maar veel beter is het om te kiezen voor gezonde voeding. Je voorkomt zo dat je een tekort aan belangrijke mineralen en vitaminen krijgt. Eet op de gewone dagen niet meer dan je gewend bent. De kans dat je gewicht verliest is dan groter.

Waarom het 5:2 dieet volgen?

Het 5 staat tot 2 dieet is goed vol te houden, omdat je maar twee dagen per week streng hoeft te lijnen. Het is geen crashdieet. Je hoeft niet weken lang te snakken naar iets lekkers. Je kunt zelf bepalen welke dagen van de week voor jou het meest geschikt zijn. Het dieet werkt snel en is een vrij gezonde manier om af te vallen.

Voordelen van het dieet

– Het is een eenvoudig dieet zonder ingewikkelde gerechten.
– Je kunt in korte tijd relatief veel afvallen.
– Je kunt zelf kiezen op welke 2 dagen van de week je vast.
– Na een dag vasten mag je weer gewoon eten. Hierdoor zijn de vastendagen beter vol te houden.
– Je leert bewuster nadenken over wat je eet en drinkt.

Nadelen van het dieet

Vasten is niet geschikt voor iedereen. Kinderen, zwangere vrouwen, mensen met ondergewicht en diabeten met diabetes type 1 mogen niet vasten.
– Vasten is moeilijk. Er kunnen bijverschijnselen ontstaat zoals hongergevoelens en hoofdpijn.
– Voor mensen met een drukke werkweek zijn de vastendagen lastig in te plannen.
– Met de hoeveelheid calorieën op een vastendag is geen rekening gehouden met leeftijd en dagelijkse werkzaamheden. Een oudere vrouw heeft bijvoorbeeld minder calorieën nodig dan iemand die zwaar lichamelijk werk doet.
– Er is in de wetenschap nog weinig bekend over het effect van het dieet op lange termijn.

Van het 5:2 dieet naar 6:1

Als je een gezond gewicht hebt bereikt, kun je verder met de 6:1 leefstijl. Je vast dan nog maar op een dag. Met deze extreme balansdag blijf je op gewicht

Enkele praktische tips

5tot2dieet– Raadpleeg je huisarts of vasten iets voor jou is.
– Volg het 5 staat tot 2 dieet samen. Heb je een dipje, dan kun elkaar bemoedigen en afleiden.
– Bereid de vastendagen voor. Zorg dat je geen verleidingen in huis hebt en doe geen boodschappen.
– Vul niet je maag, maar je dag. Zorg op een vastendag voor voldoende afleiding.
– Drink voldoende water.
– Stop met het dieet als het niet goed voelt. Kies een leefstijl die wel bij je past.

Conclusie

Het 5:2 dieet is een eenvoudig dieet, waarbij je geen speciale voedingsmiddelen of supplementen nodig hebt. Het dieet is gebaseerd op wekelijks 2 dagen vasten en 5 dagen normaal eten. Je kunt op deze manier in korte tijd vrij veel gewicht verliezen. Het 5 staat tot 2 dieet is niet geschikt voor iedereen. Controleer eerst of vasten iets voor jou zou kunnen zijn. Het vastendieet kent veel voordelen, maar ook zeker nadelen. Er is nog geen sluitend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het dieet.

Wil je meer weten over het 5:2 dieet met bijbehorende recepten? Van alle boeken komt dit boek het beste uit de bus.

Plaats een reactie