website statistics

Het 10 Dagen Dieet

Het klinkt natuurlijk erg prettig in de oren. In 10 dagen tijd, 10 pond (oftewel 5 kilo) kwijtraken. Dat is namelijk precies wat het 10 dagen dieet stelt te bereiken. Wie echter regelmatig strijd heeft met de overmatige kilo’s zou misschien niet direct de belofte van dit dieet geloven. Om erachter te komen wat de beweegreden achter dit dieet zijn en om gewoon eens te weten te komen wat we er allemaal voor moeten doen om in 10 dagen 5 kilo kwijt te raken, hebben wij voor jou uitgezocht wat dit dieet nou specifiek inhoudt.

10DagenDieetWat is het 10 dagen dieet?

Tijdens de 10 dagen die dit dieet omvat, eet je met name caloriearm. Caloriearm eten bij dit dieet betekent dat je dagelijks niet meer dan 1100 a 1200 calorieën nuttigt. De de lage calorie-inname in combinatie met beweging en vooral niet te vet eten zal dan ertoe moeten lijden dat je in 10 dagen tijd 5 kilo kwijt raakt.

Veel mensen zullen zich afvragen of dit dan zo’n heus ‘crashdieet’ is. Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Hoewel je in een korte periode redelijk veel afvalt, mag dit dieet niet onder de noemer crashdiëten worden gezet. Iets is namelijk pas een crashdieet als er minder dan 1000 calorieën per dag worden genuttigd en aangezien er bij dit dieet meer calorieën genuttigd wordt, valt het niet direct onder dit label (al komt het wel in de buurt).

Ook de labels proteïnerijk dieet, koolhydraatarm dieet of vetvrij dieet mag dit dieet niet krijgen. Er wordt namelijk niet echt een bepaalde voedingsmiddel NIET genuttigd in deze periode. Beter is te zeggen dat het om een algemeen caloriearm dieet gaat. In een korte periode nuttig je minder calorieën dan normaal, waardoor je afvalt. Klinkt eigenlijk heel simpel. Maar, hoe werkt het?

Werking van het 10 dagen dieet

10DagenDieet2Voor de werking van het 10 dagen dieet hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Het dieet kent een paar basisregels waar je je strikt aan zult moeten houden. Daarnaast is er een eetschema gedurende 10 dagen waar eveneens niet veel vanaf mag wijken. Alles om het gewenste resultaat te behalen: 5 kilo kwijt in 10 dagen. We hebben hieronder voor je de basisregels en het menu overzichtelijk op een rij gezet!

Basisregels

De basisregels van het 10 dagen dieet zijn:

 • Water mag onbeperkt gedronken worden. Net zoals koffie en thee, mits er geen melk en suiker wordt gebruikt.
 • Drink per dag minimaal 2,5 liter water.
 • Zuivelhoudende producten zijn toegestaan, zolang het maar om de magere varianten gaat.
 • Gebruik geen boter maar margarine.
 • Gebruik geen sauzen, dressings voor de salade zijn daarentegen wel toegestaan.
 • Gebruik bij bakken en braden geen vet en eet alleen maar mager vlees.
 • Eet geen witbrood. Eet liever volkorenbrood of donkerbruinbrood.

Om je een indruk te geven hoe een dag van dit 10 dagen durende dieet eruit ziet, hebben we dit voor je uitgewerkt in onderstaand voorbeeld:

Ontbijt
– Boterham met margarine en een ei
– Appel
– 2 koppen koffie of thee

Lunch
– 2 boterhammen met ham
– 1 augurk
– 1 glas sinaasappelsap

Diner
– 2 aardappelen (klein)
– 2 scheplepels groenten
– 100 a 120 gram vlees
– 1 sinaasappel
– Kommetje magere kwark

Voor- en nadelen van het 10 dagen dieet

Net zoals bij veel andere diëten zitten er ook aan dit dieet natuurlijk zowel voordelen als nadelen verbonden. Te weten:

Voordelen
Voordelen van het 10 dagen dieet:

 • Relatief weinig regels.
 • Vrij veel variatie aan voedsel.
 • Recepten in het schema zijn simpel (voor iedereen toegankelijk).
 • Het dieet kan je telkens opnieuw volgen.
 • Je raakt niet geheel uitgehongerd, je mag nog best wat hebben.

Nadelen
Nadelen van het 10 dagen dieet:

 • Je leert er niets van. Het is tijdelijk, om goed en blijvend af te vallen moet je eigenlijk een nieuwe levensstijl aannemen die voor jou gemakkelijk vol te houden is.
 • Er is weinig uitleg van de bedenkers over de bepaalde producten die er gebruikt worden. Waarom bijvoorbeeld een augurk?
 • Hoewel het dieet geen vetvrij dieet is, zitten er maar weinig gezonde vetten verwerkt in dit dieet.
 • Op de lange termijn is het geen gezond dieet. 1000 a 1100 calorieën per dag is te weinig als je daarvoor ook altijd meer calorieën hebt genuttigd. Door na de 10 dagen weer op oude voet verder te gaan, is er een grote kans dat die 5 kilo snel weer terug komen (het bekende jojo-effect).

Conclusie

Als je een leuk en motiverend beginnetje wilt maken in de strijd tegen de overtollige kilo’s, is het 10 dagen dieet zeker een mooi dieet om de eerste 10 dagen 5 kilo kwijt te raken. Toch gaat het bij het afvallen altijd erom dat je een gezonder voedingspatroon krijgt en bij voorkeur ook meer beweegt. Het moet als het ware een soort nieuwe levensstijl worden. Daarbij is het van belang dat je een manier van afvallen kiest die op dit moment goed voor je vol te houden is, maar die je ook kunt volhouden over bijvoorbeeld een half jaar. Of zelfs als je eenmaal op gewicht bent. Dit dieet is dus zeker niet kansloos, want het is bewezen dat het werkt bij sommige personen. Maar er zitten natuurlijk (zoals gesteld) zowel voordelen als nadelen aan dit dieet waardoor het niet het juiste dieet voor jou kan zijn.

Tip! Doe onze dieet test om te bekijken welk dieet nu voor jou het prettigst is.

2 gedachten over “Het 10 Dagen Dieet”

 1. Goede Morgen ik vindt het zo jammer dat het voor mij niet van toepassing is .Ik eet geen rood vlees en zeker geen varkensvlees zoals ham… verder vind ik leuke tips hier groet

  Beantwoorden

Plaats een reactie