website statistics

Het 1000 Calorieën Dieet

Ben je niet tevreden met je gewicht en voer je al jarenlang strijd met de kilo’s? Het is een bekend feit dat als we evenveel brandstof verbruiken als we brandstof binnenkrijgen we veel minder kans hebben op overgewicht. Helaas lukt het in onze moderne maatschappij niet altijd om de balans te bewaren en hikken we regelmatig tegen overgewicht aan.

1000calorieenPersonen die zo maar net aan de top van hun BMI of er net over zitten – en niet meer dan een paar kilo willen lijnen – kunnen makkelijk voor een week, maximaal 2 weken, het 1000 calorieen dieet volgen. Het is dus een streng caloriearm dieet. Het 1000 calorieën dieet is daarom minder geschikt voor langer dan 2 weken omdat je lichaam dan op de spaarstand gaat en het lastiger wordt om op deze wijze af te vallen. Tevens zul je een sterk hongergevoel ervaren waardoor het lastig is om vol te houden. Bij het 1000 calorieën dieet dienen we tevens op te merken dat het niet geschikt is voor zeer zwaarlijvige vrouwen en mannen (BMI > 35). Zij komen bij een dergelijk laag aantal calorieën per dag beslist voedingstoffen tekort, wat kan leiden tot ondervoeding.

Wat kan je eten?

Bij het 1000 calorieën dieet neem je maximaal 1000 calorieën per dag in. Het is hierbij niet de bedoeling dat je honger hebt, maar kan dit uiteraard wel voorkomen. Bereid je hier op voor. Omdat je minder eet dan je lichaam verbrandt moet je er met dit dieet erop letten dat je vooral gezond eet. Zo voorkom je dat je je flauw gaat voelen of snaaiaanvallen krijgt. De kern van dit dieet bestaat uit fruit, vezels en water. Zo blijf je fit en je voorkomt een hongergevoel. Omdat ook vetten waardevolle bouwstoffen zijn dien je daarnaast tenminste 30 calorieën per dag aan vetten tot je te nemen. Je vindt deze terug in olijfolie, saladedressing, zuivelproducten en de noten die je mag eten. Het 1000 calorieen dieet is dus niet geheel vetloos en daarom beter vol te houden dan een puur crashdieet.

Voorbeeldmenu

Ontbijt
2 volkorenboterhammen of 1 soepkom fruit
2 eieren gekookt of gebakken
1 mok thee of koffie (zonder suiker)
1 mok water

Tussendoor
Een handje rozijnen of noten
1 banaan
1 mok magere melk
1 mok water

Lunch
1 soepkom heldere kippen- of groentensoep
1 beker magere yoghurt
1 soepkom groentesalade met caloriearme dressing of 1 soepkom salade met tonijn uit blik (de olie afgegoten)
Indien dit niet vult als extra een kleine portie volkoren pasta
2 mokken lightdrank of water

Tussendoor
1 of 2 bananen
1 mok thee of koffie zonder suiker

Avondeten
1 Portie kipfilet, geroosterd of gekookt (hoeveelheid is afhankelijk van je eetlust) of 1 flink stuk witvis, gestoomd of gegrild.
1 soepkom groentesalade of rauwkostingredients3
3 groentelepels gekookte peulvruchten ( bv sojabonen, bruine bonen of linzen)
1 mok water

Na het avondeten alleen nog een 1 mok lightdrank, koffie of thee zonder suiker en daarnaast alleen nog water. Het is daarbij ook beter om geen fruit, noten en dergelijke tot je te nemen in de 2 uur voor het slapen gaan.

Voel je jezelf overdag tussendoor flauw worden neem dan gerust en een stuk of 5 amandeltjes of een halve banaan en kauw deze langzaam op. Het rare “lege” gevoel verdwijnt dan na een minuut of 10.

Het resultaat

Ook al zal het niet direct in de eerste dagen merkbaar zijn, maar na een weekje ben je met het 1000 calorieën dieet zo’n 1 tot 1½ kg afgevallen. De 2e week val je ongeveer nog eens een 2 kg af.  Na deze 2 weken eet je voor weer minimaal 2 weken ‘normaal’ zonder te overdrijven. Dus ook geen fastfood, chips enzovoorts – houd gewoon een gezond voedingspatroon aan.

Door elke maand 1 of 2 weken een 1000 calorieën dieet in te lassen kan je jezelf op een verantwoorde wijze op gewicht houden. Vanzelfsprekend vergeet je niet daarbij voldoende te bewegen. Ongeacht welke vorm van beweging of sport je ook beoefent, het houdt je spieren steviger en zorgt ervoor dat je je gestroomlijnde figuur behoudt en niet uitzakt.

Tip: Gebruik het uitstekende Kijk op Calorieën boekje voor het gemakkelijk tellen van je calorie-inname per dag.

3 gedachten over “Het 1000 Calorieën Dieet”

  1. Waardeloos voorbeeld dag menu. Dat zijn veel meer kcal en boven dien bevat een banaan erg veel koolhydraten en zet om tot veel suikers. En je zou geen drol meer poepen .

    Beantwoorden

Plaats een reactie