Alkalisch eten lijkt een nieuwe hype te zijn. Hollywoodsterren zoals Gwyneth Paltrow en Victoria Beckham zweren erbij en toegegeven, ze zien er stralend uit. Het hele principe sluit natuurlijk ook naadloos aan bij de trend ‘puur en echt eten’. Maar eigenlijk is het alkaline of alkalisch dieet al jaren oud. Het eten van voedsel met een hoge alkalische waarden werd jaren eerder al onderzocht door verschillende fysiologen, biologen en medici. Wij classificeren het als een speciaal dieet aangezien het zich richt op (het verminderen van) de zuurgraden van je voedsel.
Wanneer is het alkaline dieet het proberen waard?
Het alkaline dieet lijkt niet alleen maar goed te zijn voor gewichtsverlies, maar ook een aantal andere positieve uitwerkingen op veel voorkomende klachten te hebben. Zo helpt het bij:
1. Vermoeidheidsklachten; het dieet geeft je een echte ‘energyboost’
2. Het verbeteren van het geheugen
3. Rugpijn en de botaandoening Osteoporose, hoewel dit nog niet door reguliere artsen is bevestigd
4. Diabetes; het dieet verlaagt je bloedsuikerspiegel
5. Een slechte spijsvertering
6. Niet alleen bij overwicht, maar ook mensen met ondergewicht doen er goed aan dit dieet te volgen. Door het dieet vindt je lichaam de juiste balans, wat bij ondergewicht juist lijdt tot gewichtstoename.
Maar wat is ‘alkalisch’ eten nu precies?
Een ander woord voor alkalisch is ook wel ‘basisch’. Het tegenovergestelde van basisch is zuur. Het principe van het dieet is dat alle ‘zure’ voedingsmiddelen, dus die met een hoge zuurtegraad, slecht voor je zijn. Ze houden je nieren onnodig veel aan het werk, waardoor je lichaam heel veel vitamines niet kan opnemen. En door het tekort aan vitamines voel je je lusteloos en zonder energie, terwijl je lichaam minder goed voedingsstoffen kan verwerken, wat derhalve overgewicht als gevolg kan hebben.
De zuurtegraad, of de PH-waarde van iets, kun je bepalen aan de hand van een schaal van 0 tot 14. Hierbij is 0 zeer zuur, 7 neutraal en 14 zeer basisch (alkalisch).
Dus… Hoe begin ik?
Er moet worden gezegd dat aanhangers van het alkaline dieet liever spreken over een lifestyle. Je moet eigenlijk je hele levensinstelling omgooien. Dit klinkt heel heftig, maar omdat je snel resultaat boekt, is het gemakkelijker om je motivatie te behouden.
Dit gezegd hebbende, een alkaline dieet is vooral gestoeld op wat je eet en heeft over het algemeen een sterk vegetarische inslag. Het voornaamste bij het Alkaline dieet is dan ook dat je de hele dag door rauwe groente en fruit eet. Daarbij is het absoluut ’not done’ om zetmeel houdende producten te eten zoals brood en pasta. Maar ook aardappelen en bijvoorbeeld augurk zullen vermeden moeten worden. Ook vlees en vis passen over het algemeen niet tussen de voedingsstoffen met een hoge alkalische waarde. Koffie, thee, frisdranken en alcohol moeten absoluut verbannen worden uit je leven.
Wat mag dan wel?
Groentes met een juiste PH-waarde zijn onder meer:
• Asperges, knoflook, bloemkool, selderij, venkel en uien
Bladgroentes zijn perfect, zoals:
• Spinazie, peterselie en rucola
Dan is er nog een keur aan fruit, bijvoorbeeld:
• Grapefruits, citroen, kiwi, gedroogde dadels, vijgen, abrikozen
Verder is het eten van veel noten en zaden een aanrader, evenals het drinken van zowel kokos- als amandelmelk. Er worden verschillende dieetlijsten of weekmenu’s aangeboden, zowel op internet als in boekvorm. Dit kan je in het begin helpen te ontdekken wat je wel en niet mag en hoe je dit door kunt voeren in je dagelijkse leven.
Tot slot, gezond of niet…?
De aanhangers zijn lovend en voelen zich op en top fit en zeggen zelfs nooit of sporadisch ziek te zijn. In feite bevat een Alkaline dieet volgens het boekje alle voedingsstoffen die een mens binnen moet krijgen. Dat Alkaline-eters dus vaak gezonder leven dan vele mensen met een normaal voedingspatroon staat buiten kijf. Medici kunnen dit beamen. Wat kan er immers slecht zijn aan een voedingspatroon van veel verse, gezonde voeding als groente en fruit, zonder alcohol, alcohol en geraffineerde suikers?
Het enige punt waar op moet worden gelet is of je lichaam genoeg eiwitten en calcium binnenkrijgt. Dit is überhaupt nog altijd een aandachtspunt voor vegetariërs. Sceptici zeggen tot slot nog het volgende: wat we ook eten, het menselijk lichaam werkt om de PH-waarde uiteindelijk altijd weer tussen de 7,35 en 7,45 te houden, hoe ‘zuur of alkalisch we ook eten. Na loop van tijd zou het dieet dus minder effect kunnen hebben.
NB. Als je meer wilt weten over het Alkaline dieet plus bijbehorende recepten, lees dan dit boek (Engels).