Trends komen en gaan. Maar een vrij bijzondere afslankmethode die over de jaren toch redelijk populair is gebleven is het broodwisseldieet. Het gaat hier zeker niet om het zoveelste crash dieet, dat je in korte tijd spectaculaire resultaten belooft en nauwelijks vol te houden is. Dus wat is dit broodwisseldieet dan wél en hoe gezond is het?
In dit dieet staat brood centraal. Je eet één dag alleen maar brood zonder boter of beleg. De andere dag eet je géén brood, maar wél gevarieerd. Met dit dieet heb je minder kans op de gevreesde hongerklop. Voor een maximaal resultaat is het belangrijk om op de dagen waarop je alleen brood eet, veel water te drinken.
Hoe werkt dit dieet?
Je eet uitsluitend koolhydraatarm volkorenbrood met een hoge concentratie aan zaden en pitten. Geraffineerde, witte broodsoorten zijn taboe. Het broodwisseldieet is zeker geen eenzijdig dieet, integendeel. De dagen zonder brood eet je volop groenten, vlees, vis en fruit. Dus bij voorkeur zo gevarieerd mogelijk. Zo is het broodwisseldieet in principe gemakkelijk vol te houden, waarbij je toch alle onmisbare vitaminen en mineralen binnen krijgt.
Het broodwisseldieet is een combinatie van een koolhydraatarm dieet en een caloriearm dieet, waardoor het een vrij rigoureuze afslankmethode is, die wel erg effectief kan zijn. In totaal wordt aangeraden het dieet maximaal 1 tot 2 maanden aan te houden.
De dag met alleen maar brood
De dag waarop je uitsluitend brood eet, start je met een glas water of thee, en twee sneetjes volkorenbrood zonder boter of beleg. Sla ook hier nooit je ontbijt over, het is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Een gezond ontbijt zorgt voor voldoende energie om zonder honger de voormiddag door te komen.
Als je in de loop van de voormiddag toch honger krijgt, dan eet je één sneetje roggebrood met een kop thee. Drink in de loop van de voormiddag één glas water.
Tijdens je lunch eet je enkele sneetjes meergranenbrood, en drink je weer een glas water en een kop heldere bouillon met tuinkruiden.
Als gedurende de namiddag de honger weer de kop opsteekt, eet je één sneetje geroosterd brood met zaden en pitten, en drink je weer een kop groene thee of kruidenthee.
Als diner eet je enkele sneetjes volkorenbrood, en drink je een kop bouillon en een glas water.
Eet telkens zoveel brood tot je verzadigd bent, zeker ’s avonds, zodat je dan geen honger meer krijgt. ‘s Avonds drink je uitsluitend water en groene thee.
De wisseldag, je dag zonder brood
Op je wisseldag binnen het dieet eet je geen brood, maar wél zo gevarieerd mogelijk met veel groenten, fruit en mager vlees. Beperk hierbij veelal de consumptie van zetmeelrijke producten. Zetmeel is een vorm van koolhydraten welke je lichaam normaliter omzet in glucose. Deze glucose zorgt dan weer dat je stofwisseling vertraagt en overtollige voedingsstoffen in je lichaam als lichaamsvet worden opgeslagen, wat overgewicht veroorzaakt. Ook op deze wisseldag voorkom je dus dit proces.
Belangrijke bronnen van zetmeel zijn: aardappelen, peulvruchten (erwten, linzen, kikkererwten), granen en graanproducten (brood, volkorenpasta, deegwaren en zilverrijst), alle bewerkte levensmiddelen en kant en klare gerechten, chocolade, chips, vlees, zuivel, snacks, alcoholische en vooral gedestilleerde dranken.
Eet op je broodloze dag zeker ook voldoende gezonde en dus onverzadigde vetten zoals vette vis, waaronder zalm, paling, makreel, forel, sardienen, haring en ansjovis.
Start je wisseldag zonder brood met bijvoorbeeld yoghurt met stukjes fruit en kaneel. Drink water en thee, en eet fruit als gezond tussendoortje.
Tijdens je lunch eet je vooral veel groenten, een stukje vlees, fruit en eventueel magere yoghurt als dessert.
Voor je diner heb je de keuze tussen bijvoorbeeld vis, schaal- en/of schelpdieren, verse groenten en salade. Drink ‘s avonds alleen nog water of thee.
Is het broodwisseldieet ook gezond?
Combineer je dit dieet met extra lichaamsbeweging, dan is het best mogelijk om wekelijks één kilo aan lichaamsgewicht kwijt te spelen. Het betreft hier immers wel degelijk een gezond dieet, waarbij de nadruk op natuurlijke voeding ligt. Door één dag alleen maar brood en de andere dag zo gevarieerd mogelijk te eten, is het gemakkelijk vol te houden, en krijg je alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen naar binnen om gezond te blijven functioneren.
Het broodwisseldieet is spijtig genoeg niet voor iedereen geschikt. Als je last hebt van een gevoelige maag en darmen, kun je beter niet aan dit dieet beginnen. Het is daarbij sowieso niet verstandig om dit dieet niet langer dan veertig dagen achter elkaar te volgen, omdat je spijsvertering dan teveel wordt belast.
Tip! Ben je geïnteresseerd in het broodwisseldieet, bekijk dan ook nog effectievere koolhydraatarme programma’s als het 7×7 Afslank Receptenboek of het 50 Dagen Koolhydraatarm Programma.
Koolhydraatarm brood?! Dat klinkt bizar!