Diëten, vele Nederlanders zijn er al jaren mee bezig. We worden dan ook doodgegooid met honderden verschillende soorten diëten, de een nog beter dan de ander. Wie is er niet gezwicht voor teksten als: “verlies twintig kilo in slechts twee weken” of “tien kilo verliezen was nog nooit zo eenvoudig”. Maar zoals je waarschijnlijk al meerdere keren hebt ondervonden, het werkt niet bij iedereen. Daarom moet je altijd voor jezelf het beste dieet zien te vinden en niet blindelings varen op aanbevelingen van zelfbenoemde experts.
Lees je in de verschillende diëten die er zijn en probeer voor je zelf te bepalen welk dieet voor jou het beste is. In dit artikel behandelen we de voordelen en nadelen van het Cambridge dieet. Het Cambridge dieet is bedacht en ontwikkeld door voedings-wetenschapper Dr. Alan Howard en is verder uitgewerkt aan de Cambridge Universiteit in Engeland. Het dieet stamt al uit 1970 en is sinds die tijd een van de populairste diëten ter wereld.
Een stukje introductie
Wanneer we eten neemt het lichaam energie en vetten op. Deze energie en vetten worden gebruikt om het lichaam te laten bewegen en functioneren. Wanneer we teveel van deze stoffen binnen krijgen, of te weinig ervan verbranden, blijft een deel achter in het lichaam. Deze “reserves” worden door het lichaam gebruikt wanneer dit nodig is. Worden de reserves echter te groot, dan kan het lichaam de stoffen niet meer kwijt en ontstaat er overgewicht.
Hoe werkt het Cambridge dieet?
Het Cambridge dieet is een laag-calorieën dieet en werkt volgens het principe van maaltijdvervangers (net zoals bijvoorbeeld Medifast). Binnen het dieet is er een limiet gesteld van maximaal 500 kcal per dag, wat in principe erg laag is. Tijdens het diëten vervang je normale maaltijden door geprepareerde maaltijden die voornamelijk uit eiwitten bestaan. Door in plaats van vetten en koolhydraten eiwitten te eten krijg je snel een vol gevoel. Hierdoor ga je minder eten en heb je minder snel trek in tussendoortjes. De kilo’s vliegen eraf doordat je lichaam zich voor de nodige energie gaat richten op de energie en vetreserves die opgeslagen zijn in je lichaam. Voor het volgen van dit dieet moet je jezelf inschrijven bij een Cambridge-consulent. Via deze persoon krijg je alle benodigde informatie, schema’s en maaltijdvervangers om aan de slag te gaan.
Waarvoor wordt het gebruikt?
Het Cambridge dieet wordt voornamelijk gebruikt door mensen die razendsnel willen afvallen om bijvoorbeeld dat ene speciale kledingstuk aan te kunnen trekken. Het dieet zorgt binnen een aantal dagen al voor resultaat doordat na deze dagen de reserves al flink gaan slinken. Je krijgt immers maar een extreem lage hoeveelheid calorieën per dag binnen, waardoor je lichaam de reserves al snel moet aanspreken voor je dagelijkse energiebehoefte.
Mag iedereen dit dieet volgen?
Doordat het Cambridge dieet een relatief agressief dieet is met een flinke impact op het lichaam – je neemt immers veel minder energie tot je dan binnen je normale voedingspatroon – mag het dieet niet door iedereen gebruikt worden. Lichamen die nog in de groei zijn hebben de energie hard nodig om te ontwikkelen, en personen onder de achttien mogen het dieet dan ook niet volgen. Mensen die last hebben van hart-, lever- of darmklachten en vrouwen die zwanger zijn wordt het Cambridge dieet ook afgeraden.
Voordelen
Een groot voordeel van het Cambridge dieet is het snelle resultaat. Afvallen gaat razendsnel en je hoeft je niet te houden aan voorgeschreven recepten om calorieën te vermijden. Daarnaast is het door de gepersonaliseerde schema’s erg overzichtelijk en gemakkelijk te volgen wanneer en wat je moet eten.
Nadelen
Je moet er vrij veel voor laten. Frisdranken (zelfs light), kaakjes, koekjes en zelf fruit is uit den boze tijdens de periode dat jet dieet gevolgd wordt. Doordat het lichaam eigenlijk te weinig energie binnen krijgt om normaal te kunnen functioneren, krijgen sommige mensen last van hoofdpijn, duizeligheid of obstipatie. Realiseer je dus goed dat dit dieet soms een flinke impact op het lichaam kan hebben. Tevens kan je het Cambridge dieet zien als een crashdieet, waarbij het gevreesde “jo-jo effect” na het dieet op de loer kan liggen. Een goede begeleiding is dus noodzakelijk, wat je dan ook kan krijgen van de Cambridge-consulent die je toegewezen wordt.
Beste,
Ik wil graag weten of jullie ook praktijken hebben in Belgie, alvast bedankt
Mvg
An
Beste An, we bieden op dit moment (nog) geen fysieke diëtistenpraktijk aan, alleen online. Lees voor meer informatie ook dit artikel.