website statistics

Het Mediterrane Dieet

Je hebt verschillende methoden om op een verstandige en natuurlijke wijze gewicht te verliezen. Het mediterrane dieet is daar één van de betere van. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Wat is het mediterrane dieet?

Het basisprincipe van het dieet is dat er in de landen rond de Middellandse Zee gezonder gegeten wordt dan in de rest van Europa. Tegenwoordig wordt er ook in die landen veel bezondigd aan fastfood en daarom is het dieet gebaseerd op de eetgewoonten uit de jaren zestig. De vele verse groenten, fruit en vis zorgen ervoor dat je aanzienlijk gewicht verliest en je lichaam gezond kan houden.

Hoe werkt het?

De mediterrane keuken is het geheel van de keukens uit Spanje, Italië, Portugal, Griekenland en het zuiden van Frankrijk. Deze tientallen keukens uit de verschillende regio’s zijn bekend om het gebruik van verse producten. Als je dit dieet wil volgen, moet je jouw eetgewoonten aanpassen aan die van het mediterrane gebied. Dat betekent dat jouw voedingspatroon vooral zal bestaan uit vis, olijfolie, groenten, fruit, zeevruchten, peulvruchten en mager vlees. Hierdoor zal je minder verzadigde vetten binnenkrijgen en relatief veel antioxidanten.

Voordelen

Het mediterrane dieet gaat uit van een voedingspatroon dat je lang kan volhouden. Je moet wel voorzien dat alle producten vers zijn door bijvoorbeeld een kleine moestuin aan te leggen. Er is uitvoerig onderzoek gevoerd naar dit dieet en de wetenschappers zijn het erover eens dat het een positieve invloed heeft op je gezondheid en dus ook je leven. Het beperkt de kans op Obesitas, Diabetes, Darmkanker en borstkanker en is dus zeker de moeite waard om uit te proberen.

Nadelen

Het dieet is echter geen vetarm dieet, waardoor je goed moet opletten dat je wel binnen de perken blijft betreffende vetten. Bovendien is het ook noodzakelijk te beseffen dat niet alleen de voeding het verschil maakt voor een gezonde geest en lichaam. Ook de mediterrane levensstijl speelt hierbij mee. In het zuiden van Europa zorgen de inwoners voor meer ontspanning, meer tijd om te eten en meer lichaamsbeweging. Zij hebben minder stress en schakelen in het dagdagelijkse leven regelmatig een versneller terug.

Mediterrane levensstijl

De mediterrane levensstijl is in de rest van Europa moeilijk aan te houden, omdat het tempo van het alledaagse leven een stuk hoger ligt dan in Zuid-Europa. Het voorkomen van stress kan ook veel gezondheidsproblemen voorkomen. Het is in ieder geval belangrijk om rustig de tijd te nemen voor het eten. Als je dit kan bewerkstelligen is dat al een grote stap en zal het je ongetwijfeld een positieve invloed op je lichaam en geest ervaren.

Effectiviteit

Mediterraandieet4Het is natuurlijk nooit goed om veel gewicht in één keer te verliezen en de effectiviteit van een dieet is van bijzonder veel factoren afhankelijk. Mensen die met het mediterrane dieet starten en het na een bepaalde tijd opgeven, zullen snel het verloren lichaamsgewicht er weer bij krijgen. Je mag absoluut niet in je oude voedingspatroon hervallen. Het is belangrijk om de eetgewoonten en/of levensstijl eigen te maken aan jezelf en dat kan makkelijk met dit dieet, omdat er veel variatie mogelijk is.

Conclusie

In het mediterrane dieet staan dus vooral verse groenten, fruit en zeevruchten centraal, maar daarnaast natuurlijk ook een rustige en gezonde levensstijl. Het dieet krijgt de volledige steun van de wetenschap, maar de keerzijde is dat een gezond lichaam niet alleen door een gezond voedingspatroon bereikt kan worden. Bovendien kan dit ook niet in enkele weken of maanden. Je moet er dus echt je levensstijl van maken en niet een zoveelste dieet voor enkele weken of maanden. Als je dat weet te bereiken, kan je jouw lichaam in balans krijgen en houden.

Ben je op zoek naar leuke recepten die bij het Mediterrane Dieet horen, dan kunnen wij het handige kookboek de Mediterrane Keuken aanbevelen.

Plaats een reactie