Niet alleen wat en hoeveel je eet is belangrijk voor je gezondheid. Wat je drinkt is zeker even belangrijk. Naast water worden frisdrank het meest gedronken. Dat wil nochtans niet zeggen dat ze gezond zijn, integendeel. Frisdrank barst van de toegevoegde suikers en de belangrijkste oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Maar wat zijn dan de gezondste alternatieven voor frisdrank?
Bij veel diëten gaat de aandacht uit naar wat en hoeveel je eet. Maar wat je er bij drinkt wordt meestal uit het oog verloren. Dat is een gemiste kans, want wat je drinkt bepaalt even goed je gewicht en je algemene gezondheid. Door gezond te drinken zal je verzadigingsgevoel verder worden verlengd waardoor je hongergevoel langer uitblijft. Dit heeft als gevolg dat je minder vlug naar ongezonde tussendoortjes zal grijpen. Je metabolisme of stofwisseling zal versnellen en zo extra calorieën verbranden.
Suikerbom
Frisdranken als cola horen niet thuis in een gezond eet- en leefpatroon. Ze barsten van de suikers. Een blikje frisdrank van 33 cl is goed voor maar liefst acht geraffineerde witte klontjes suiker.
Omdat we weten dat suiker ongezond is, grijpen we massaal naar hun light versie. Recent wetenschappelijk onderzoek leert ons nochtans dat deze light frisdranken minstens even ongezond zijn. Door suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine bevatten light frisdranken nog steeds fosforzuur, wat even goed bijzonder nadelig is voor je gezondheid.
De nadelen van fosforzuur in cola en frisdranken: fosforzuur is verantwoordelijk voor allerlei nieraandoeningen en de ontwikkeling van nierstenen, voor osteoporose en tandbederf.
Cafeïne in cola: heeft een negatief effect op zowel je hart als je ademhaling, het stimuleert je zenuwstelsel en werkt verslavend.
Een paar ideeën als alternatief voor frisdrank
Er zijn nochtans meer dan voldoende alternatieven voor frisdrank.
Water blijft de meest gezonde drank: Moet het nog gezegd dat water met voorsprong de meest gezonde drank is? Diëtisten en voedingscoaches raden niet voor niets aan minstens 2,5 liter water per dag te drinken. Water spoelt je lichaam schoon van allerlei giftige afvalstoffen en in vergelijking met frisdrank krijg je honderden calorieën per dag minder naar binnen.
Drink water zo koud mogelijk. Dat zal je metabolisme of stofwisseling versnellen en extra calorieën en vet verbranden
Gezonde smoothies: Heb je het moeilijk om dagelijks voldoende water te drinken? Dan lukt het zeker met gezonde groene smoothies. Deze bestaan voor het grootste gedeelte uit water, aangevuld met je favoriete fruit en groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, savooi- of groene kool, broccoli en waterkers. Op die manier krijg je extra gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels naar binnen en dat is voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid goed meegenomen.
Je zelf gemaakte smoothie is zo klaar en is veel gezonder dan de industriële smoothies. Die zijn meestal rijk aan toegevoegde suikers, en aan kleur- , smaak- en bewaarstoffen.
Groene thee: Is een andere gezonde alternatief voor frisdrank. Groene thee barst van de antioxidanten die je beschermen tegen de vrije radicalen. Die maken je ziek maken en versnellen je verouderingsproces. Groene thee bevat geen calorieën.
Koffie: Koffie heeft dezelfde werking als groene thee, maar is rijker aan cafeïne.
Zelf gemaakte sappen: niets is gezonder dan allerlei zelf geperste sappen bij voorkeur van bio- fruit zonder kleur- , smaak – en bewaarstoffen.
Cranberrysap: verhoogt de zuurgraad van je urine en is uitstekend bij blaasontstekingen of bij ontstekingen van je urinewegen. Cranberry’s zijn uitzonderlijk rijk aan sterke antioxidanten. Je kan cranberry’s uitstekend combineren met appelsap, bramen sap, met het sap van bosvruchten, van rozenbottels, en met het sap van zwarte- , en blauwe bessen.
Duindoorn sap: de duindoorn bes groeit weelderig in de Nederlandse duinen. Deze (hoe kan het anders) fel oranje bessen zijn rijk aan vitamine A, C, E en aan flavonoïden. Deze duindoorn bes bevat maar liefst zeven keer zoveel vitamine C als een citroen, zorgt voor extra energie en vitaliteit en bevordert je afweersysteem.
Rode bietensap: is rijk aan ijzer, foliumzuur, kalium, calcium en caroteen. Het zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit en bevordert de opname van gezonde voedingsstoffen. Rode bietensap zuivert je maag en lever, geeft meer energie en bevordert je eetlust.
Wortelsap: is van nature rijk aan bèta caroteen dat in je lichaam wordt omgezet in vitanine A. Wortelsap heeft een positief effect op je gezichtsvermogen,en ondersteunt het herstellend vermogen van je huid. Het drinken van wortelsap geeft je extra energie en helpt bij vermoeidheid.
Granaatappelsap: heeft een gunstige invloed op je bloedsomloop, geeft meer energie en vitaliteit en ondersteunt het afweersysteem en je stofwisseling.
Tip! Wil je een schat aan lekkere alternatieven, bestel dan het uitstekende boek 500 Sappen & Smoothies.