website statistics

Hoe een goede Diëtist vinden

Calorieën tellen, afgewogen porties, meer beweging. Het komt iedereen die een aantal kilo´s kwijt wil raken bekend voor. Afvallen is niet altijd even makkelijk. Zeker als je er alleen voor staat. Een diëtist kan uitkomst bieden. Maar hoe kun je een goede diëtist vinden? Belangrijk is dat je niet over een nacht ijs gaat. Een diëtist moet verstand van zaken hebben: over voedingspatronen en dietistvinden1voedingsmiddelen maar ook over de combinatie van eten en bepaalde ziektes. Misschien nog wel belangrijker is dat je je prettig voelt bij jouw diëtist. De zoektocht naar een goede vertrouwenspersoon is niet makkelijk maar via internet kun je informatie vinden over de diëtisten bij jou in de buurt.

Vroeger was diëtist een beschermd beroep maar dat is sinds de Wet BIG veranderd. Met als gevolg dat iedereen een praktijk kan opzetten om advies over voeding te geven. Maar niet iedereen mag zich diëtist noemen want de naam “diëtist” is beschermd. Een diëtist in Nederland heeft de HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond. De meesten zijn ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) die momenteel meer dan 2500 leden telt. Voor diëtisten die een eigen praktijk runnen is er de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN).

Goede diëtist vinden via internet

Het internet is een goed beginpunt voor de zoektocht naar een diëtist. Je kunt op het internet vakgenoten handig met elkaar vergelijken. Lees over hun ideeën over afvallen, voedingsplannen en de samenwerking. Bel dan een aantal diëtisten vrijblijvend op en bespreek jouw specifieke wensen en problemen met afvallen. Je merkt dan al snel wie er bij je past en wie niet. Dan kun je vervolgens een afspraak voor een intakegesprek maken.

Terwijl je vroeger een verwijsbriefje van de huisarts nodig had om naar de diëtist te gaan, is dat nu niet meer nodig. Dat maakt het zetten van de eerste stap op weg naar een gezond eetpatroon en een gezond gewicht al iets makkelijker. De meeste gemeenten hebben wel een aantal diëtisten binnen hun gemeentegrenzen. Via een zoekactie op de zoekmachines op dietist + “je woonplaats” vind je gemakkelijk websites en adressen.

Online advies

Maar je hoeft niet per se naar een diëtiste met een eigen praktijk. Er zijn ook diëtistes die samenwerken met ziekenhuizen, verpleeghuizen en sportscholen. Ze geven dan ter plekke hun adviezen. Je kunt kiezen voor een situatie waarbij je je zelf het prettigst voelt. Want niets is zo belangrijk als een goede en vertrouwelijke relatie van de diëtist voor het slagen van de afvalpoging.

Nog redelijk nieuw is een online diëtiste. Dan maakt het niet uit waar je woont, via internet onderhoud je het contact. Het grote voordeel van een online diëtiste is dat je zelf bepaald wanneer je gebruik wilt maken van het advies. Met name voor mannen en vrouwen die weinig tijd hebben door een drukke baan en een druk gezinsleven, is de online diëtiste een goed alternatief. Je verliest minder tijd doordat je niet naar de praktijk hoeft te gaan. Misschien vind je het wel prettig als je alle adviezen en tips nog eens rustig kunt doorlezen. Ook dan is een online diëtist een uitkomst.

Als je aan de lijn doet, wil je ook graag met ‘lotgenoten’daar over praten. Op internet vind je fora waar ‘afvallers’ hun ervaring delen en elkaar een hart onder de riem steken.  Je vindt dit ook veel bij de goede afslank programma’s, waarbij je met anderen online kunt sparren over je voortgang.

Praten met lotgenoten kan een middel zijn om een fijne diëtist bij jou in de buurt te vinden doordat anderen op het forum zich enthousiast uitlaten over een diëtist in jouw gemeente. Sommige online diëtisten runnen zelf een forum voor hun eigen cliënten. Het grote voordeel is dat de diëtiste haar adviezen nog eens online kan zetten en zich eventueel mengen in een discussie en zo nieuwe informatie kan geven. Maar voor jou als afvaller is het net zo prettig om ervaringen uit te wisselen met afvallers die bij zelfde diëtist zijn ingeschreven. En natuurlijk om elkaar te steunen op de moeilijke momenten. Die steun in de rug is hard nodig bij een afvalpoging. Dat weten we allemaal.

Plaats een reactie