website statistics

Is Honing Gezond? De Voordelen en Nadelen

Honing valt onder één van de oudste zoetstoffen ter wereld. Zoetstof heeft vandaag de dag een behoorlijk slecht imago gekregen door de opkomst van chemische zoetstoffen en de enorme dagelijkse suikerinname. Echter is honing niet te vergelijken met suiker, aspartaam, xylitol en dergelijke zoetstoffen. In dit artikel volgen de voordelen en nadelen van dit amberkleurige middel.

Wat is honing precies?

HoningHoning is een van oudsher natuurlijk product wat wordt geproduceerd door bijen met de nectar van bloemen en planten. De bijen vormen in hun nest zogeheten honingraten, waarin honing wordt opgeslagen ter consumptie. Honing wordt hierna verwijderd door de imker en verwerkt tot een vloeibaar middel. Honing bevat relatief veel fructose en koolhydraten, maar weinig vetten en eiwitten. In dit kader is honing beter dan snelle suikers maar nog steeds niet optimaal voor een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet en zeker geen suikervrij dieet.

De voordelen van honing

Honing bevat de onder andere volgende heilzame voordelen, waaronder we ervan uitgaan dat het met mate wordt ingenomen:

  • Bacterie- en schimmel remmende werking.
  • Beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.
  • Geeft een verzadigd gevoel.
  • Verhoogt uithoudingsvermogen.
  • Verhoogt snel bloedsuikerspiegel (dit kan uiteraard ook een nadeel zijn, afhankelijk van de persoonlijke situatie).
  • Zorgt voor gezonde darmen.
  • Gaat droge huid tegen.
  • Inname van vitamines en mineralen.
  • Goed tijdens zwangerschap.

Hieronder gaan we verder op deze afzonderlijke voordelen.

Bacterie- en schimmel remmende werking

Dit amberkleurige middel bevat enzymen, doordat de bijen dit aan het plakspul toevoegen. Deze enzymen hebben een bacterie- en schimmel-remmende werking. Hierdoor kan honing een helende functie hebben bij wondjes en zweertjes en biedt het verlichting bij keelpijn of een bacteriële darminfectie.  Dit effect is in lichte vorm ook wetenschappelijk bewezen.

Beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten

Honing zit bomvol flavonoïden en antioxidanten. Deze twee stoffen zijn ontzettend goed om jou te beschermen tegen diverse hart,- en vaatziekten en de groei van tumoren.

Geeft snel een verzadigd gevoel

Uit onderzoek blijkt honing snel te verzadigen. Hierdoor heb je minder snel de neiging om tussendoor te snaaien. Daarnaast draagt het middel ook bij aan een snelle vetverbranding. De combinatie van deze twee eigenschappen van dit zoete middel, is een relatief positief effect op de slanke lijn, als je het ziet als vervanging van andere suikers. Want uiteraard heeft de snelle verzadiging ook zijn prijs in de vorm van calorieën (zie nadelen).

Verhoogt uithoudingsvermogen

Honing is niet alleen goed middel voor mensen die willen afvallen en een vervanger zoeken voor fabriekssuiker, maar ook voor de sporters onder ons. Het bezit een grote hoeveelheid aan energie. Eén likje en de glycogeen-voorraad in de spieren wordt aanzienlijk verhoogd. Je spieren herstellen sneller, waardoor jij kortere periodes tussen je sporttrainingen kan laten vallen. Honing is hiermee zeer populair onder de sportfanaten als energiebron.

HoningReguleert bloedsuikerspiegel

Honing is zoet en bevat suikers, maar zorgt er niet voor dat je een enorme piek in je bloedsuikerspiegel bereikt. In tegendeel, het reguleert de bloedsuikerspiegel, dankzij de ideale balans van fructose en glucose. Daarom is dit vloeibare goedje ook niet te vergelijken met een suiker als glucose-fructose stroop. Zeker voor mensen met een lage bloedsuikerspiegel is het een nuttig voedingsmiddel.

Zorgt voor gezonde darmen

Bijenhoning vervangt probiotica. Bijenhoning zit vol met goede bacteriën die ervoor zorgen dat de slechte bacteriën in je darmen niet meer het overwicht hebben. Dit amberkleurige middel beschikt in totaal over zes soorten goede bacteriën, waaronder lactobacilli en vier soorten bifidobacteria. Hierdoor blijft jouw darmflora in balans en verbetert je algehele welzijn. Je stofwisseling wordt mede hierdoor ook op positieve wijze gestimuleerd.

Gaat droge huid tegen

Bijenhoning plakt en is zoet, maar het helpt absoluut bij het tegengaan van een droge huid. Smeer wat bijenhoning op je huid en je huid zal hydrateren. Vergeet uiteraard niet om het erna weer af te halen!

Inname van vitamines en mineralen

Bijenhoning bestaat niet alleen uit suikers. Het bevat heel veel vitamines, waaronder vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5. Tevens bevat het veel mineralen, denk hierbij aan calcium, ijzer, koper, mangaan, magnesium, kalium en zink. Deze vitaminen en mineralen zijn onder meer nuttig voor je bloedsdoorloop, stofwisseling, je fysieke kwiekheid en je mentale welbevinden.

Goed tijdens zwangerschap

Bijenhoning staat bekend als een goed middel tijdens de zwangerschap. Het versterkt het immuunsysteem, reguleert de bloeddruk en heeft een stabiel en constante invloed op de hormonale wisselingen.

De nadelen van honing

Honing heeft echter ook een aantal opvallende nadelen, waaronder:

  • Veel calorieën
  • Kan een allergische reactie veroorzaken
  • Minder geschikt voor kinderen
  • Overmatig gebruik is slecht, het blijft een suiker.

Bevat relatief veel calorieën

HoningBijenhoning bezit veel heilzame voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Ondanks dat honing bijdraagt aan afvallen doordat het je snel verzadigd en beter is dan fabriekssuikers, is het niet geschikt voor overmatig veel consumptie. Dit geldt in feite voor alle voedingsstoffen. Zeker als je wilt afslanken met een koolhydraatarm voedingspatroon is het niet raadzaam om veel suikers te nuttigen, in welke vorm dan ook.

Het kan een allergische reactie veroorzaken

Bijenhoning is een zeer natuurlijk product. Alleen zelfs voor dit middel kan je allergisch zijn. Indien jij uitslag op de huid krijgt of andere allergische symptomen vertoont bij het consumeren van bijenhoning, dan is het uiteraard beter om het niet meer in te nemen.

Niet geschikt voor kinderen

Bijenhoning is een natuurlijke probiotica, maar toch mag je het niet geven aan baby’s met buikkrampen. Sterker nog, dit amberkleurige middel moet ver vandaan blijven voor kinderen onder de 3 jaar. Bijenhoning bevat stoffen die het lichaampje van een kind onder de 3 jaar niet goed kan verwerken.

Overmatig gebruik is slecht

Het is lekker zoet en bezit veel gezondheidsvoordelen. Maar ook voor dit voedingsmiddel geldt het volgende: eet het met mate. Een zeer hoge consumptie aan bijenhoning kan leiden tot ernstige problemen aan de alvleesklier of de nieren. Je mag derhalve maximaal 150 gram per dag consumeren, om schade aan gezondheid te voorkomen.

Honing en afvallen

Vergeleken met vele andere zoetstoffen is honing dus relatief gezond. Ook bij het afvallen kun je dus honing goed gebruiken – met mate – als vervanger voor de kristalsuikers. Alleen wees voorzichtig in gebruik. Eet niet alles wat los en vast zit met een grote hoeveelheid bijenhoning. Het blijft een suiker en deze kun je het beste verminderen voor een effectief dieet.

Plaats een reactie