website statistics

Kefir: Is het Gezond en kun je ermee Afvallen?

Je hoort de laatste tijd steeds meer en vaker over kefir. Vele mensen zeggen dat het ontzettend gezond is en dat je er ook nog eens van af kunt vallen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Hoe gezond is het precies en val je er ook daadwerkelijk van af? We gaan hier dieper op in. We bekijken eerst wat kefir nu precies eigenlijk voor product is. Vervolgens bespreken we de gezondheid van het drankje en of dit kan helpen bij het afvallen.

Wat is Kefir eigenlijk?

Kefir laat zich het beste omschrijven als een soort yoghurt-achtige drank, waarbij de melk sterk is gefermenteerd. De herkomst van deze drank is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk komt het uit Tibet of de Kaukasus. Het wordt gemaakt met de melk van geiten, schapen of koeien. Het drankje heeft een verrassend verfrissende smaak, waardoor het de laatste jaren wereldwijd erg populair is geworden.

Je kunt kefir trouwens eenvoudig zelf maken. Om kefir te maken heb je maar twee verschillende ingrediënten nodig: melk en kefirkorrels. Overigens zijn dit geen echte ‘korrels’ maar melkzuur- en schimmelbacterie-culturen. Je kunt voor nog meer gemak ook kefirpoeder gebruiken. Het is trouwens ook mogelijk om water te gebruiken in plaats van melk. In dat geval heet het vanzelfsprekend waterkefir.

Wanneer je waterkefir maakt, kun je daarvoor trouwens geen echt water gebruiken. De kefirkorrels hebben namelijk suikers nodig om zich mee te voeden. Dit is nodig voor het fermentatieproces. Gebruik daarom kokoswater of bijvoorbeeld water met gedroogd fruit.

Is kefir gezond?

Allereerst kunnen we vaststellen dat het drankje een hoge voedingswaarde heeft. Er zitten verschillende bestandsdelen in de korrels die de kefir gezond maken. Laten we bijvoorbeeld eens beter kijken naar wat er allemaal in zo’n kefirdrankje zit. Als we een portie van 175 milliliter nemen dan bevat dit zo over 106 de kilocalorieën. Dit is niet weinig. Verder zitten er in het drankje:

 • Vetten (6 gram)
 • Koolhydraten (7 gram)
 • Proteïne (6 gram)
 • Cholesterol (25 milligram)
 • Suikers (6 gram)
 • Sodium (88 milligram)
 • Calcium (210 milligram)

Dat zijn echter niet alle ingrediënten. Bovenstaande lijstje betreft de bestandsdelen die in de grootste hoeveelheden voorkomen. Daarnaast zijn er namelijk nog veel meer vitaminen en mineralen in kefir te vinden die de gezondheid bevorderen. Daarbij kun je denken aan vitamine C en Vitamine B12, maar ook biotine, magnesium en enzymen.

Daarnaast is er veel vitamine K2 aanwezig in kefir. Dit helpt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verlagen. Bovendien regelt het de calciumhuishouding in je lichaam zodat er het maximale wordt gehaald uit de calcium die je binnen krijgt. Dit maakt kefir relatief gezond voor iedereen.

Kefir en priobiotica

Het drankje bevat ook de stof “priobiotica” is grote hoeveelheden. Veel mensen kennen deze stof niet en weten al helemaal niet dat deze een fantastische invloed op onze gezondheid kan uitoefenen. Kort gezegd is het namelijk zo dat ons lichaam goede bacteriën nodig heeft om de kwade bacteriën te bestrijden. Zo kan het lichaam zorgen dat we gezond blijven. Daardoor kan bijvoorbeeld het eten dat ons lichaam binnenkomt op de juiste manier verwerkt worden. Priobiotica is in feite een combinatie van deze goede bacteriën. Doordat er dus probiotica in kefir zit, helpt het drankje je lichaam ook de kwade bacteriën in je lichaam tegen te gaan en je gezond te houden.

Helpt kefir met het afvallen?

Nu we weten dat kefir gezond is, is het tijd om te kijken of je met kefir kunt afvallen. Veel mensen kijken in dat geval naar de kilocalorieën in het drankje. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit wat tegenvalt. Met 106 kilocalorieën per 175 ml behoort het namelijk zeker niet tot de meest lichte drankjes, waardoor het geen goede optie lijkt. Water heeft bijvoorbeeld helemaal geen kilocalorieën. Veel mensen kiezen daar dan ook voor. Maar de waarheid ligt echter net iets anders.

Het is namelijk wel degelijk zo dat kefir helpt bij het afvallen. Het is zoals vrijwel alle gezonde voeding geen wondermiddel op zichzelf maar wel een goed hulpmiddel. Je zult er geen kilo’s in een week van afvallen maar het helpt wel mee bij het afslankproces. Dat is althans het eerste voorlopige resultaat van de onderzoeken die er naar gedaan zijn.

Uit deze onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat Kefir onder meer helpt om vet te verbranden en dat het vochtafdrijvend werkt. Het helpt ons lichaam bovendien om giftige afvalstoffen af te voeren. Belangrijk om te vermelden is dat je wel een gezonde en evenwichtige levensstijl moet volgen om ervoor te zorgen dat kefir het afvallen bevordert.

Een ander voordeel is dat Kefir vooral trage koolhydraten bevat in plaats van snelle. Deze trage koolhydraten worden minder snel verteerd in ons lichaam. Ze zorgen ook nog eens voor een verzadigingsgevoel. Daarbij bevat kefir eiwitten. Hierdoor krijg je minder snel honger en eet je dus automatisch minder. Kefir kan dus ook helpen in de latere fasen van een koolhydraatarm dieet.

Over kefir in het kort

De vraag of kefir gezond is kan dus op zich bevestigend beantwoord worden, zolang je het als een ondersteunend middel ziet. In ditzelfde kader kan kefir helpen met afvallen. Sommige onderzoekers zijn zelfs zo overtuigd van de heilzame werking van drankje op dit gebied, dat ze aan het overwegen zijn om het te betrekken bij de behandeling van patiënten met obesitas. Wil je meer weten over kefir, hoe je het kunt maken en welke recepten erbij passen? Een tip is dan bijvoorbeeld dit boek met kefir recepten.

2 gedachten over “Kefir: Is het Gezond en kun je ermee Afvallen?”

 1. Ik drink al 20 jaar melkkefir, voel me fit en gezond, nooit griep.
  Maak het zelf met volle verse dagmelk. Om de dag maak ik 1 liter, drink dus een halve liter per dag.

  Beantwoorden

Plaats een reactie