website statistics

Sporten in de Zomer: De 5 leukste Zomersporten + Tips

De zomer is het meest perfecte seizoen om lekker buiten te sporten en ongemerkt calorieën te verbranden. Want als je lekker buiten in beweging bent en leuke mensen om je heen hebt, lijkt het helemaal niet op sport. Train die barbecue-partijtjes en cocktailparty’s eraf met een van de onderstaande zomersporten. Tevens geven we je tips voor de leukste workouts in de zomer!

Beachvolleybal

Beachvolleybal is een zomerse topper! Het rennen en springen door het losse zand en het gebruik van je hele lijf zorgen voor een van de beste workouts van de zomer. Zowel je benen, billen, buik als armen worden getraind. Zeker dat je er in een uurtje veel calorieën mee kwijtraakt! En natuurlijk maak je onwijs veel plezier met je vrienden op het strand of tijdens een beachvolleybaltoernooi. Als je plezier hebt, ben je op je mooist. Misschien durf jij tijdens je dagje strand wel aan te schuiven bij wat onbekende op het volleybalveld. Zo maak je nog nieuwe vrienden ook.

Mountainbiken

Bij het mountainbiken kun je lange afstanden afleggen door mooiste gebieden. Daarbij kun je het in de bossen doen als de temperatuur op zijn hoogst is. Tijdens het sporten in de zomer kun je immers last krijgen van de hitte. Verkoeling zoek je in het water of bossen. Op volle snelheid door de bocht, over heuveltjes en door sloten crossen in een prachtige en ontspannende omgeving traint je billen, je benen, rug en je borstspieren. Het fijne aan deze zomersport is dat je het vrijwel overal kunt doen en niet per se over een dure mountainbike hoeft te beschikken, want op veel plekken kun je er een huren. Ook in het buitenland tijdens je vakantie. Zorg altijd voor goede bescherming, zoals een helm, kleding en schoenen.

Surfen of “Suppen”

Niets is fijner als tijdens het sporten in de zomer met heet weer in het water plonzen. Als je dat kunt combineren met fysieke inspanning sla je meerdere vliegen in een klap. Iedereen kent natuurlijk windsurfen of golfsurfen. Maar zonder wind of golfen kun je in Nederland ook van start gaan met “Suppen”. Dit suppen is afkomstig uit Hawaii en is een afkorting van is “Stand Up Paddling”. Je staat op een surfplank en beweegt jezelf voort met een paddle. Suppen is onwijs goed om je balans te trainen en bovendien train je de spieren van je hele lijf mee. Laat je de paddle liever achterwege, ga dan naar zee en neem surfles. Deze stoerste workout van de zomer traint je concentratievermogen, je balans en alle spieren in je lijf. Dat zul je achteraf wel voelen!

Yoga in het park

In plaats van yoga in een warme en vochtige studio kun je in de zomer heerlijk buiten aan de gang met yoga of pilates. Er zijn door heel Nederland yogaleraren die je tijdens de hete dagen graag mee naar het park nemen om hier een workout te doen. Natuurlijk kun je ook in de tuin je favoriete asana’s uitvoeren. Wil je een keertje wat anders? Er bestaat tegenwoordig ook slackline-yoga en sup-yoga. Daarnaast zijn er ook voor meer activiteit de welbekende bootcamps.

Slacklinen

Wellicht ken je de term nog niet: Slacklinen. Altijd al in het circus willen werken als koordanser? Het is wellicht moeilijker dan je denkt, zelfs al hangt je koord slechts een halve meter boven de grond. Maar wel enorm goed voor je evenwicht en conditie. Je verbrandt er opvallend veel calorieën mee! Slacklinen is populair aan het worden, vooral onder klimmers en yogabeoefenaars. Een slackline is een plat koord van ongeveer vier centimeter breed dat je tussen twee bomen kunt spannen. Er overheen lopen lijkt een koud kunstje, maar je spierspanning in je benen en buik en balans worden enorm op de proef gesteld. Heerlijk om tijdens het picknicken in het park te doen of in het zwembad, indien je de lijn boven het water kunt spannen.

Workouts voor de zomer: tips!

Wil je specifieke gebieden trainen, omdat je bijvoorbeeld graag met een strakkere buik aan het strand ligt? Ga dan aan de slag met onderstaande tips:

  • Buik: Train je buikspieren dagelijks met behulp van goede buikspier workouts, die je ook buiten kunt doen.
  • Planking: Bij planking ga je plat op je buik liggen, span je al je spieren aan en vervolgens steun je op je onderarmen en op je tenen. Je traint je hele lijf.
  • Squat voor billen en benen: Sta rechtop en spreid je benen op schouderbreedte. Maak je rug iets bol en ga dan door de knieën. Doe dit vooral langzaam, dat is belangrijker dan de diepte.
  • Herhaling: De kracht van een workout zit hem in de herhaling. Haal tussendoor een paar keer adem, drink een slok water en begin opnieuw.
  • Je kunt uiteraard altijd ook gaan hardlopen. Doe dit telkens in delen met korte intensiteit en op een afwisselend terrein, zodat je nog beter je gehele lichaam traint!

Al deze workouts kun je lekker buiten uitvoeren, zowel in de zon als in de schaduw. De keuze is aan jou! Veel goede workouts voor een strakker bikini-lichaam kun je ook vinden in het Bikini Plan.

Zorg goed voor jezelf

Naast deze bijzonder leuke zomersporten en oefeningen zijn er nog een tal van fijne zomer-workouts om te doen. Verder kun je veel beweging combineren. Trek wat extra baantjes in het strandbad, wandel lekker naar de supermarkt, ga in je sportkleding naar de bossen voor een wandeling en pik de trainingsbaan mee voor een full body workout. Het fijne van de zomer is dat de warmte ervoor zorgt dat je sneller zweet en dus afvalstoffen afvoert. Afvalstoffen afvoeren gaat niet zonder water. Zorg dus dat je altijd voldoende water bij je hebt en het liefst ook een snelle, gezonde suiker zoals een banaan. En natuurlijk luister je goed naar je lijf en blijf je bij extreme hitte uit de zon.

Plaats een reactie