website statistics

Ketose: Wat is het en Hoe werkt het?

Een veel gebruikte term om af te vallen is door middel van “ketose”. Maar wat is het precies en wat het doet met je lichaam? Ben je nieuwsgierig naar de werking ervan of wil je gewoon meer weten over deze manier van afvallen en wil je de risico’s kennen? Hieronder vertellen we je er alles over!

Wat is ketose?

Ketose3Het proces van stofwisseling staat aan de basis van het proces van ketose. Dat heeft namelijk alles te maken met het verbranden van je lichaamsvet en daarmee ook direct met afvallen. Wanneer je besluit om voor een langere periode weinig of geen koolhydraten meer te eten, treedt er in je lichaam vetverbranding op. De energie die je lichaam eerder heeft opgeslagen uit bijvoorbeeld voeding met koolhydraten, wordt vervolgens door je lichaam verbrand om zo toch aan energie te komen.

Als dit lang genoeg gebeurt, ontstaat er een afvalproduct die ketonen genaamd worden. Deze komen in je bloed terecht. Wanneer er grote hoeveelheden ketonen in je bloed terecht komt, spreken we van een ketogene toestand van het lichaam. Dat is niet direct een aandoening of een ziekte, maar een reactie op de verandering in je eetpatroon.

Je lichaam is uiteraard gewend aan de vele koolhydraten die je dagelijks binnen krijgt. Hierdoor is het lichaam koolhydraten als een van de belangrijkste energiebronnen gaan zien. Wanneer je stopt met koolhydraten en alleen koolhydraatarme producten gaat eten,  moet je lichaam natuurlijk op zoek naar een andere energiebron. En wist je dat opgeslagen lichaamsvetten nu juist ook een belangrijke energiebron kunnen vormen? Je lichaam zal dan ook beginnen met het verbranden van deze vetten. De cellen van je lichaam worden zelfs automatisch aangepast zodat lichaamsvetten voortaan als energiebron worden gebruikt. En het verbranden van deze lichaamsvetten is uiteraard de ideale manier om af te vallen! Ketose is dus een logisch gevolg van een koolhydraatarm eetpatroon.

Hoe werkt ketose?

Om ervoor te zorgen dat ketose zijn werk doet in je lichaam, is het belangrijk om op de juiste wijze te minderen met koolhydraten. De allereerste stap is om de eerste twee weken zo weinig mogelijk koolhydraten tot je te nemen. Daarbij geldt een maximum van 60 gram koolhydraten per dag. Veelal wordt dit gecombineerd met een eiwitrijk dieet. Wanneer je dit doet, zal je lichaam binnen drie dagen veranderen van energiebron en zal de ketose ervoor zorgen dat je lichaasvetten verbrand gaan worden.

Ketose4Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je lichaam in ketogene toestand raakt en dus zal beginnen met het verbranden van de eigen lichaamsvetten. Zo kun je een vreemde smaak in je mond krijgen en kan je last krijgen van een slechte adem. Dit gaat gelukkig ook snel weer over. Vervolgens zul je na enkele weken merken dat je meer energie hebt en dat je jezelf beter kunt concentreren. Je zult ook al snel merken dat je lichaamsvet gaat verbranden, vooral rond de buik.

Ketose als natuurlijk lichaamsproces

In tegenstelling tot veel andere afvalmethodes, is ketose niets meer of minder dan gebruik maken van een natuurlijk proces van je lichaam. Vroeger kregen we namelijk ook helemaal niet zo veel koolhydraten binnen. Aardappelen, brood en pasta zijn lang niet altijd en overal in voldoende mate aanwezig geweest. Daarnaast zijn deze producten alleen te eten na verhitting (aardappelen moeten worden gekookt en brood moet worden gebakken). De mens eet daarom deze producten pas sinds enkele duizenden jaren.

Ketose zorgt ervoor dat de balans in je cellen wordt hersteld. Deze balans is bij velen van ons verstoord doordat we zoveel koolhydraten binnen krijgen. Hierdoor worden onze cellen gevoelig voor insuline. En laat insuline nu net ervoor zorgen dat er meer vet in ons lichaam wordt opgeslagen! Je vetopslag zal dus ook afnemen. Grootste voordeel hiervan is dat je ook minder last zult hebben van het bekende ‘jo-jo effect‘, wat toch een veelvoorkomend probleem is bij het afvallen.

De risico’s van ketose

Ketose1Hoe effectief deze manier van afvallen ook is; het neemt wel degelijk risico’s met zich mee. Doordat er zoveel vetten verbrand worden, ontstaan er zuren in je lichaam. Deze zuren komen door de vetverbranding veel meer in je lichaam voor dan wanneer je lichaam koolhydraten gebruikt als energiebron. Verzuring van het lichaam kan behoorlijk nadelig zijn voor bijvoorbeeld je nieren.Dit is alleen het geval als je lichaam voor een lange periode in het proces van ketose is.

En gelukkig kan deze verzuring eenvoudig worden tegengegaan. Dat kun je doen door afwisselend te eten en met name door voldoende te drinken. Denk hierbij aan voldoende water of thee. Ook eiwitshakes kunnen erg goed werken wanneer je  “in ketose” bent.

We raden je echter aan om niet te lang je lichaam in ketogene toestand te laten verkeren. Het is dus af te raden om definitief te stoppen met de inname van koolhydraten zodra je je streefgewicht hebt bereikt. Wanneer je het proces van ketose tijdelijk volgt, is het echter een zeer effectieve en natuurlijke manier om af te vallen. Een afslankplan wat goed gebruik maakt van het proces van ketose is bijvoorbeeld Het Proteïnrijke Afslankpakket.

2 gedachten over “Ketose: Wat is het en Hoe werkt het?”

  1. Als ik een kuur volg van geen koolhydraten en ik mag geen eiwitten hebben wat moet ik dan doen, ik mag geen eiwitten omdat mijn ene nier niet goed werkt (en ik heb er maar een)

    Beantwoorden
    • Gezonder eten kan natuurlijk geen kwaad, maar in het geval van medische complicaties raden we altijd aan om eerst de huisarts te raadplegen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie