website statistics

Is Kokosolie nu echt Gezond? Voordelen en Nadelen

Kokosolie bestaat al heel lang en was al jaren in de reformwinkel verkrijgbaar. Toch was het lange tijd relatief onbekend als middel om te gebruiken in de keuken. Sinds de opkomst van de superfoods heeft ook deze olie een inhaalslag gemaakt en wordt tegenwoordig veel verkocht als middel om mee te koken en bakken. Is het echter wel zo gezond als wordt beweerd? Hieronder worden de voor- en nadelen van het gebruik van deze olie op een rijtje gezet.

Wat is kokosolie precies?

Kokosolie6Kokosolie is een vorm van verzadigd en plantaardig vet. Verzadigde vetten staan bekend als de ‘ongezonde’ vetten. Dit is omdat verzadigde vetten hun voedingswaarde kwijtraken als het wordt verhit. Een vet zonder voedingswaarde is alleen nog maar een belasting voor je lichaam en spijsvertering en levert dan niets meer op. Het product kokosolie vormt hier echter een belangrijke uitzondering op. Dit heeft te maken met de samenstelling van het vet. Het kan tot hoge temperaturen worden verhit zonder dat het de voedingswaarde kwijtraakt.

De verwerking van het kokosvet

Zoals hierboven al even kort werd genoemd: de samenstelling zorgt ervoor dat deze uit een kokosnoot afkomstige olie, ondanks dat het een verzadigd vet is, niet meteen ongezond is.

De verzadigde vetten van kokosolie bestaan voor een overgroot deel uit middellange keten vetzuren, waarvan het grootste bestanddeel laurinezuur is. Deze middellange keten vetzuren worden in het lichaam opgenomen en omgezet in wat het lichaam nodig heeft: energie. Daarvoor kan bijna alles van deze olie gebruikt worden. Slechts een klein deel is niet bruikbaar en wordt omgezet in vet. Bij veel verzadigde vetten is dit juist andersom: een klein deel wordt omgezet in energie en de rest wordt vet, en is daarmee ongezond.

Andere voordelen van kokosolie

Naast bovengenoemde voordelen zijn er nog een paar andere punten te noemen als voordelen voor het gebruik van deze natuurlijke oliesoort:

• Je stofwisseling versnelt doordat de schildklier beter gaat werken.
• Je kunt het goed gebruiken als alternatief voor bakolie.
• Het is goed voor je weerstand, waardoor je je energieker voelt.
• Het zorgt ervoor dat vitamines en mineralen beter in je lichaam worden opgenomen.

Dit klinkt allemaal heel positief. Is het dus tijd om allemaal de olijfolie en roomboter te laten staan in de keuken? Wacht daar wellicht nog even mee, want er zit ook nog een andere kant aan deze olie.

De hoeveelheid vet in kokosolie

Hoe je het ook wendt of keert, kokosolie blijft vet. En ondanks dat er een groot gedeelte wordt omgezet in energie, het blijft een heel calorierijk voedingsmiddel. Hoewel wordt gezegd dat er minder calorieën in zitten dan in normaal vet, is dit verschil minimaal: 8,6 calorieën tegenover 9 calorieën per gram vet. Het is dus wel minder, maar niet heel veel.

Je kunt dus, ondanks de gezondheidsvoordelen die al eerder benoemd werden, het niet onbeperkt gaan gebruiken. Kokosolie wordt bijvoorbeeld veelal aanbevolen in voedingsplannen als die van het Paleo dieet, maar het is dus niet middel dat een volledige vervanging is van plantaardig vet.

Kokosolie4Onbewerkt of geraffineerd

Bij het aanschaffen is het goed om te letten op de variant die je koopt. Het beste gebruik je olie die ongeraffineerd “vierge” is, van de eerste persing dus. Deze is het minst bewerkt en dus rijk aan de goede voedingsstoffen. Bij elke stap die gezet wordt om een stof te bewerken, gaan er voedingsstoffen verloren. Het beste kun je dus kokosolie gebruiken die niet bewerkt is.

Het nadeel van deze ongeraffineerde versie van kokosolie is dat het duur is, zeker in vergelijking met een bewerkte variant van de olie of vet. Dit kan een belemmering zijn. Een ander nadeel is dat de smaak van kokos nog echt te proeven is in het eten. Koop je geraffineerde en dus bewerkte olie, dan ben je goedkoper uit en proef je de kokos niet. Hierbij zijn wel de belangrijkste voedingsstoffen verloren gegaan.

Conclusie: Is Kokosolie gezond?

Het gebruik van kokosolie heeft zeker voordelen en is niet slecht voor je lichaam. Voor je gezondheid kan het geen kwaad om deze olie te gebruiken en wordt het verkozen boven andere vetten en bakproducten. Het blijft echter wel vet, en al heeft het goede eigenschappen, je lichaam is er nooit helemaal blij mee. Een gedeelte van de olie zal altijd worden omgezet in vet. Te veel is nooit goed, ook niet bij gezonde producten. Gebruik derhalve je gezonde verstand bij het maken van de keuze om kokosolie te gebruiken en in welke mate.

Kokosolie bij de grotere drogist of het reformhuis verkrijgbaar. Tevens is het goed online verkrijgbaar, waarbij je eventueel volumevoordelen kunt behalen.

1 gedachte over “Is Kokosolie nu echt Gezond? Voordelen en Nadelen”

Plaats een reactie