website statistics

Koolhydraatarm Brood – Voordelen en Nadelen

Indien je wilt afslanken is een koolhydraatarm dieet een beproefde en goede methode waarmee je gewichtsverlies kunt bereiken. Helaas kun je met dit dieet vaak niet meer alles eten wat je zou willen, zodat pasta en die lekkere boterham met kaas. Voor dat laatste is er echter een oplossing: koolhydraatarm brood. Dit brood wordt in Nederland dan ook steeds meer populair. Maar wat is koolhydraatarm brood, en werkt het zo als het belooft?

Broodlaagkh4Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten leveren je de onmisbare energie, en dit zowel voor je lichaam als je hersenen. Koolhydraten – of bloemsuikers – zitten in bijna alle voedingstoffen. Koolhydraten vindt je vooral in hoge mate bij graanproducten waaronder je dagelijks brood, in alle geraffineerde, witte pasta en deegwaren, in rijst, aardappelen en in peulvruchten zoals erwten, linzen en kikkererwten, bonen, kiemgroenten en pinda’s. Let tevens op de verborgen koolhydraten in de meeste fabrieksmatig verwerkte producten.

Teveel of te weinig koolhydraten

Om goed te functioneren heeft zowel je lichaam als je hersenen nood aan deze koolhydraten, maar teveel is ook in dit geval teveel. Als je meestal voeding rijk aan koolhydraten eet, dan zal je uiteindelijk met een tekort aan eiwitten en vetten geconfronteerd worden. Voor het behoud van je gewicht kun je spreken van een te hoge concentratie aan koolhydraten, als deze meer dan 70% van je calorie- inname uitmaken. Wil je afvallen dan moet het aandeel van koolhydraten daar nog veel verder onder liggen. Hierbij kan het koolhydraatarm brood dus helpen.

Koolhydraatarm brood

De groeiende populariteit van suikerarm brood heeft het vooral te danken aan de vele koolhydraatarme diëten. Brood is nochtans géén echte boosdoener. Als je niet sterk hoeft af te vallen kun hoort het zelfs in ieder gezond dieet. Brood is bovendien rijk aan mineralen, vooral ijzer, magnesium en jodium, en aan vitaminen uit de B-groep, vooral aan B1, en B6.

Brood op zichzelf maakt dus niet dik. Het is het fabrieksmatige bewerkte brood en het vette deeg in zoetproducten (zoals bladerdeeg) dat voor overgewicht zorgt. In dit opzicht is koolhydraatarm brood vooral positief omdat het vaak natuurlijk, biologisch brood is, zonder extra toevoegingen, E-nummers of glucose-fructose stroop.

Wat verstaat men onder koolhydraatarm brood?

Dit brood bevat minstens dertig procent minder koolhydraten dan gewoon brood. Het basisproduct van gewoon brood is tarwemeel. Dat bevat relatief veel bloemsuikers, en wordt in koolhydraatarm brood gedeeltelijk vervangen door sojameel. Meel op basis van soja is arm aan koolhydraten, maar bevat wel meer eiwitten. Aan koolhydraatarm brood worden meestal ook gezonde noten en zaden toegevoegd zoals lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. Deze zijn rijk aan voedingsvezels. Voeding arm aan voedingsvezels, heeft een nadelige invloed op je bloedsuikerspiegel. Aan koolhydraatarm brood wordt vaak ook extra olie, margarine, palmvet en/of geharde sojaolie toegevoegd. Zo bevat het meer calorieën en vetten dan gewoon brood, waardoor de voedingswaarde stijgt. Desalniettemijn is deze laatste reeks supplementen minder gezond, en kun je beter zonder doen wanneer je wilt afslanken.

De voordelen van suikerarm brood

Broodlaagkh3• Spijsvertering: koolhydraatarme voeding en brood zorgt voor een goede spijsvertering.
• Bloedsuikerspiegel: door minder de koolhydraatrijke voeding te eten, blijft je bloedsuikerspiegel constant.
• Verzadigd gevoel: je krijgt een groter verzadigd gevoel, zodat je minder vlug honger krijgt. Je zal automatisch minder eten, en gewicht verliezen.
• Snel afvallen: door voeding met minder koolhydraten te eten, verlies je wekelijks tot twee kilo aan lichaamsgewicht.

Is koolhydraatarm brood de oplossing?

Is dit suikerarm brood dan dé oplossing in de strijd tegen overgewicht? Het werd uiteindelijk zo populair onder invloed van diëten rijk aan vetten, eiwitten en koolhydraten. In deze diëten zijn alle graanproducten zoals brood, aardappelen, pasta, deegwaren en rijst taboe. In dit opzicht kan koolhydraatarm brood toch net weer die sensatie van het brood eten terugbrengen, zonder dat je daarvoor de randvoorwaarden van je dieet overtreedt. Maar zoals hierboven ook gesteld is natuurlijk, biologisch brood net zo goed en bovendien vaak ook zelfs nog wat goedkoper.

Extra voedingsvezels en mineralen

Besloot je een koolhydraatarm dieet te volgen en brood zonder suiker te eten? Dan is dit koolhydraatarm brood alvast een oplossing om toch voldoende voedingsvezels naar binnen te krijgen. Tevens krijg je zo extra veel vezels binnen. Om de concentratie aan voedingsvezels in dit brood te verhogen, worden meer en meer peulvruchten (kiemen, linzen, kikkererwten), noten en zaden aan het brood toegevoegd. Zo wordt het tekort van vezels gedeeltelijk opgevangen.

Conclusie

Voor velen die met overgewicht kampen en een koolhydraatarm dieet volgen, is het eten van suikerarm brood nochtans een prima alternatief, om toch brood te kunnen eten en een eventueel tekort aan voedingsvezels te compenseren. Dat is belangrijk positief punt. Voedingsvezels geven een langer verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder zal eten en gewicht verliezen. Desalniettemin is het eten van puur natuurlijk brood zonder extra toevoegingen net zo goed, zo net beter, om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen terwijl je afslankt.

NB. Een uitstekend startpunt voor het beginnen met een koolhydraatarm dieet is het programma 50 Dagen Koolhydraatarm. Als alternatief is het 7×7 Afslank Receptenboek ook een aanrader. Beide methoden geven prima achtergrondinformatie, tips en recepten voor het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Plaats een reactie