Lactose-intolerantie is geen voedselallergie. Het heeft namelijk niets te maken met een reactie van ons afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Je zou het daarom beter een niet-allergische overgevoeligheid kunnen noemen. Je lichaam is bij overgevoeligheid voor lactose niet in staat om melksuiker (lactose) te verteren. Niet omdat je allergisch bent, maar omdat je het enzym lactase, dat nodig is om de melksuiker door je lichaam op te laten nemen, mist.
Dit enzym wordt, bij lactose-intolerantie niet of onvoldoende in de dunne darm aangemaakt. De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht, waar bacteriën hun werk doen en de lactose gaan vergisten. Bij het vergisten komen vetzuren en gassen vrij. Bovendien trekt lactose, als het onverteerd in de dikke darm terecht is gekomen, vocht aan. Hierdoor ontstaan klachten als:
• Buikpijn
• Buikkrampen
• Winderigheid
• Diarree
• Opgeblazen gevoel
De aandoening is niet per definitie aangeboren, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ook heeft niet iedereen, die lactose niet of moeilijk verteert, klachten. Het hangt samen met je voedingspatroon en de samenstelling van je darmflora (de bacteriën in je dikke darm).
Een Lactosevrij Dieet
Het lactosevrije dieet is geen nieuw ‘crash dieet’ of hype. Sterker nog, het is helemaal geen dieet om af te vallen. Het is wel de beste manier om klachten, zoals hierboven omschreven, te voorkomen. Dat je er toch gewicht door kunt verliezen, is voor mensen met overgewicht een leuke bijkomstigheid.
Hoe dat komt? Lactose zit vooral in:
• Gewone melk, chocomel en melk met een smaakje
• Van melk gemaakte producten als roomboter, koffiemelk, (slag)room en crème fraîche
• Toetjes gemaakt van zuivel
• Roomijs
• Rivella, taksi en andere frisdranken die gemaakt zijn van wei
• Zachte kazen (smeerkaas en de meeste buitenlandse kazen)
• Producten waar melkpoeder in is verwerkt (sausjes, snoep, worst, chocolade, koek)
• Voedingssupplementen en medicijnen waar lactose aan is toegevoegd
Hiertussen vind je ook een aantal calorierijke producten. Dikmakers dus! Niet alleen vetten, maar ook koolhydraten en suikers. Laat je al deze producten staan, dan verminderen of verdwijnen niet alleen je klachten, je valt er ook zeker vanaf. Het nadeel is dat je zonder zuivelproducten, veel nuttige voedingsstoffen kan gaan missen.
Diëtist
Heb je lactose-intolerantie, laat dan een diëtist vaststellen hoeveel lactose je nog wel kunt verdragen. Stel samen een dieet op. De diëtist weet precies welke producten je beter niet kunt gebruiken en welke vervangende producten je kunt eten en drinken om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Stelregel is dat je bij gezonde voeding voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zeker wanneer je het dieet aanvult met superfoods en supplementen.
Afvallen
Ook, of misschien zelfs juist, met een lactose-intolerantie kun je prima afvallen. In zuivel, zeker in ‘volle’ producten, zit een flink aantal ‘dikmakers’, als vetten, koolhydraten en suikers. Het lactosearme of –vrije dieet dat je samen met de diëtist opstelt, is dus per definitie mager. Sterker nog als je je streng houdt aan het lactosevervangende dieet, zul je zeker afvallen.
Conclusie
Lactose-intolerantie is uiterst vervelend. Zeker als je van zuivelproducten houdt. Maar er is goed mee te leven. Met een lactosevrij dieet, dat bestaat uit zuivelvervangers, gezonde voeding en eventueel voedings-supplementen, kun je zelfs flink afvallen. Voor patiënten die dit wensen, kun je zelfs stellen dat de aandoening een zegen is. Voor hen die het ideale gewicht hebben of er zelfs onder zitten, is dit geen welkome bijkomstigheid. Stel daarom het lactosevrije dieet altijd op met een diëtist.
Tip! Indien je een lichte reactie op lactose hebt, check dan ook het uitstekende boek “Gezond koken bij lactose-intolerantie“.
Nu ik dit lees herken ik veel van de symptomen. Mijn lichaam reageert niet zo goed op Lactose inclusief producten. Ik heb altijd last van toetjes die lactose inhouden, en als ik ze vermijd voel ik me een stuk beter.
Wij mensen zijn helemaal niet gemaakt om lactose te consumeren. Kalfjes drinken melk van hun moeder om veel aan te komen wanneer ze net geboren zijn. Dit effect wil je niet wanneer je al volgroeid bent lijkt mij… Melkvrij eten voelt veel beter aan mijn lichaam, ben blij dat ik die keuze heb gemaakt!
Ik ga wel akkoord met het mijden van bepaalde voeding !, Maar hoe geraak je van die
die stinkende winden af, dat is zo genant !