website statistics

Oppassen voor Verborgen Koolhydraten

Wist jij al dat koolhydraten grote dikmakers zijn? Of ben jij al op een koolhydraatarm dieet? Desalniettemin moet je nog steeds goed oppassen voor verborgen koolhydraten, want ze zijn overal. Soms verbergen ze zich onder namen die je niet kent, maar zitten er wel degelijk koolhydraten in het product dat je wilt kopen. Maar waarom zou je koolhydraten eigenlijk moeten vermijden?

Alle koolhydraten zijn gelijk

Nu is dat statement niet helemaal terecht, want niet alle producten met koolhydraten hebben een slechte invloed op je gezondheid. Het is althans wel waar dat je lijf hetzelfde omgaat met koolhydraten. Simpel gesteld bestaan er eigenlijk maar twee soorten koolhydraten: suikers en zetmeel. Nu weten we allemaal dat geraffineerde suiker niet gezond is, maar volkoren brood kan wel een gezonde bron zijn van koolhydraten. Het maakt dus wel een verschil of je een chocoladereep eet of een boterham met kaas.

Zodra je koolhydraten eet, zet je lijf het om in suiker. Deze suiker komt in je bloed terecht waar de insuline hem wederom eruit haalt. Als je veel koolhydraten eet komt er dus ook veel suiker in je bloed, en dit zorgt voor een tijdelijke high. Veel suiker vergt althans ook veel insuline, en deze zorgt ervoor dat je suikerspiegel in je bloed rap daalt. Hierdoor krijg je weer opnieuw zin in koolhydraten. Als je niet erg actief bent en veel sport op het moment dat je koolhydraten eet, worden deze simpelweg in vet omgezet. Als je veel koolhydraten blijft eten gaat je bloedsuikerspiegel constant op en neer, wat kan leiden naar suikerziekte.

Wat gebeurt er als je aan een koolhydraatarm dieet doet?

Een koolhydraatarm dieet bevat weinig koolhydraten. Dit houdt in dat er ook geen koolhydraten omgezet worden in glucose. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en je lijf is daardoor in staat om effectief vet te verbranden. Als je veel koolhydraten eet en dus veel insuline in je bloed hebt, sluit de insuline als het ware je vetcellen af, waardoor je op dat moment geen vet kunt verbranden. Een dieet met weinig koolhydraten gaat dit tegen.

VKoolhydraten4Waar vind je verborgen koolhydraten?

Koolhydraten houden zich verborgen onder veel namen. Als je leert deze namen te onderscheiden dan kun je leren hoe je deze verborgen koolhydraten kunt voorkomen. Het is hoe dan ook beter om natuurlijke voedingsmiddelen te gebruiken. Groente, vlees, zuivel zonder suiker, vis, eieren en een beperkt aantal vruchten zijn ideaal tijdens een koolhydraatarm dieet. Soms heb je althans iets nodig wat het sneller en gemakkelijker maakt. Koolhydraten vind je onder andere onder de volgende benamingen; glucose-siroop, glucose-fructose siroop, zetmeel, honing, aardappelmeel, maïzena, en nog veel meer. Handig is het om naast de ingrediëntenlijst te lezen, ook op de voedingswaarde te kijken. Daar vind je precies hoeveel koolhydraten een product bevat. Let er wel op dat veel producten de voedingswaarde per portie aangeven. Deze portie is vaak kleiner dan 100 gram! Hou hier dus rekening mee als je de koolhydraten berekent.

Verborgen koolhydraten in natuurlijke voeding

Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten vaak geen stickers met de voedingswaarde. Het is daarom goed om van te voren te bekijken hoeveel koolhydraten er in elk stuk groente en fruit zitten. Zuivel, eieren, vlees en vis bevatten weinog tot geen koolhydraten en zijn perfect voor een dieet arm aan koolhydraten. De meeste groenten bevatten ook weinig koolhydraten. Tomaten (al behoort deze eigenlijk tot de fruitsoorten) en wortels bevatten meer koolhydraten dan broccoli, bloemkool en andere groenten. Ook fruit bevat over het algemeen wat meer koolhydraten, met uitzondering van avocado’s (wat vaak ook als groente wordt gezien). Het is dus handig om je fruit inname te beperken tot twee stuks per dag.

Tip! Ben je op zoek naar recepten zonder koolhydraten, dan blijft een van de klassiekers het boek Grip op Koolhydraten. Met dit kookboek heb je altijd voldoende keuze in creatieve en smaakvolle gerechten.

Plaats een reactie