website statistics

7 Methoden voor een Betere Hormoonhuishouding

Je hormoonhuishouding heeft een sterke invloed op zowel je fysieke gesteldheid als je gevoelsleven. Wanneer je hormoonbalans niet goed is, voel je je vaak slecht en kunnen er zelfs medische klachten ontstaan. Dit heeft ook weer een invloed op je gewicht. Goede voeding, gezonde slaap, beweging en voldoende drinken is derhalve ook belangrijk voor je hormoonniveau’s. Een goede leefstijl draagt bij aan balans in je hormoonhuishouding en een prettig gevoel, waardoor je gestimuleerd wordt om deze manier van leven voort te zetten.

Bij de hormoonhuishouding van vrouwen hangen de niveau’s van de hormonen nauw met elkaar samen. Daardoor is het vinden van een goede balans in de hormoonhuishouding niet altijd even makkelijk. Met onderstaande tips ben je in ieder geval wel goed op weg om het juiste evenwicht te bereiken.

1. Eet zuiver en gezond

HormoonbalansVan alle adviezen over de hormoonbalans, ligt de belangrijkste sleutel van het succes bij de inname van voeding. Een combinatie van goede en gezonde voeding heeft een groot positief effect op de werking van je lichaam. Er zit een zekere waarheid in “Je bent wat je eet”. Bijvoorbeeld een van de belangrijkste voorwaarden is dat de voedingsmiddelen onbewerkt zijn. Denk aan onbewerkt vlees, verse groenten en fruit, waarbij groene groente ervoor zorgt dat de lever de onbalans aan hormonen afbreekt. Check in dit kader bijvoorbeeld ook het speciale hormoonbalans dieet.

Ondanks goede voeding en beweging, kan een verstoorde hormoonbalans bijdragen tot gewichtstoename. Cortisol of insuline bevordert trek in zoetigheid of wijn. Verhoogde insuline in je bloed houdt de verbranding van vet tegen. Overdaad aan xeno-oestrogenen (pseudohormonen) in je voeding of gifstoffen uit de omgeving zorgen voor vetopslag in je lichaam. Een overbelaste bijnier brengt de vochthuishouding uit balans en een traag werkende schildklier veroorzaakt lage vetverbranding. Je kunt dit tot bepaalde hoogte al voorkomen door organische voeding te eten.

2. Ban suikers en snelle koolhydraten uit je leven

Suiker, witmeel-producten of geraffineerde producten veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel en brengen de hormonen uit hun evenwicht. Deze producten zijn ook wel een vorm van snelle koolhydraten. Door deze snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden zul je je al meteen veel beter en stabieler voelen.

De verwerking van suiker in je lichaam onttrekt belangrijke vitamines en mineralen, terwijl je lichaam deze nodig heeft voor de spijsvertering. Suiker kan diabetes type 2 botontkalking, overgewicht, infecties, gebitsproblemen, hartziekten en bloedarmoede veroorzaken. Tevens brengt suiker neurotransmitters (in je hersenen) in onbalans, waardoor je je neerslachtig voelt. Serotonine heeft voldoende bloedsuiker nodig, maar bij de dips ontstaat een tekort en lusteloosheid en depressiviteit is het gevolg, wat leidt tot onrust, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Daarentegen bevordert een stabiele bloedsuiker het slapen. Radicaal overgaan tot suikervrij eten kan bovenstaande problemen oplossen.

3. Zorg voor rust rondom en tijdens je eetmomenten

Na een drukke dag is je bloedsuikerspiegel uit balans en wil je snel iets eetbaars pakken. Je kunt dit voorkomen door je goed voor te bereiden. Leg een verantwoorde snack klaar die je eerste trek bevredigt. Zo blijf je je goed voelen en is je eerste honger gestild. Je kunt vervolgens een goede maaltijd bereiden.

Neem je rust tijdens het eten, voorkom stress, ga niet voor de tv zitten voor het laatste nieuws, vergeet even je mailbox of je berichten op je telefoon, maar schenk aandacht aan je maaltijd. Ga aan een goed gedekte tafel zitten en geniet van je eten. Wanneer je langzaam eet dan komt dat je hormoonhuishouding te goede.

Hormoonhuishouding4. Vermijd stress en zoek ontspanning

Chronische stress is een overbelasting, die de hormoonbalans in de bijnieren verstoort. De bijnieren reguleren de productie en het management van de stresshormonen. Een verhoogd niveau van cortisol (stresshormoon) verscherpt je lichaam bij dreigend gevaar. Maar overbelasting putten de bijnieren uit en verstoren het herstel en balans in je lichaam.

Een gezonde bijnier is dus belangrijk voor je hormoonhuishouding. De hormonen in de bijnieren regelen de bloedsuikerspiegel, voorkomen ziekte en ontstekingen, regelen de vochtbalans, produceren geslachtshormonen en zorgen voor regulatie van stress. Bij waardeverandering van het cortisol voel je je moe en slap, heb je moeite met opstaan, heb behoefte aan cafeïne, ben je vatbaarder, herstel je slechter, kan je last hebben van geheugenverlies, huidproblemen, lage bloeddruk, depressie, spierzwakte en een laag libido.  En dit kan ook weer emotie-eten in de hand helpen, waardoor je gewicht toeneemt.

Wil je dit oplossen, dan zul je derhalve momenten van stress te lijf moeten gaan. Stress wordt veroorzaakt door werk, relatieproblemen, ziekte, blessures en ongezonde voeding. Vermijd de chronische stressveroorzaker suiker. Ontspanning trekt de stress uit je lichaam. Een goede ontspanning verschilt per persoon. Doe iets wat je relaxt en je leuk vindt. Focus je volledig op deze activiteit zodat je geest en lichaam ook echt tot ontspanning komen.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Naast gezonde voeding, speelt rust een belangrijke rol. Melatonine regelt het inslapen én de diepte en duur van de slaap. De aanmaak van melatonine wordt onder andere beïnvloed door: vitamines, mineralen, schildklierhormoon, progesteron, cortisol, goede darmwerking, beweging, de stabiliteit van de suikerspiegel en een juist dag- en nachtritme.

Laat de dag als een nachtkaars uitgaan: doe laat op de avond geen zware activiteiten meer, vermijd stress en helder licht. Een verhoogd niveau van cortisol (het stresshormoon) voorkomt de juiste werking van melatonine. Geen stress is derhalve belangrijk. Het hormoon progestageen beïnvloedt de diepte en duur van de slaap, maar kan verstoord worden door stress, candida-infecties, een onregelmatige cyclus en de menopauze.

Schildklierhormonen kunnen zowel serotonine en melatonine nadelig beïnvloeden. Serotonine en melanine reageren beide op daglicht: serotonine wordt bij daglicht en melatonine in een zo donker mogelijke ruimte aangemaakt. Zorg ervoor dat je eventuele extra vitamines en mineralen niet vlak voor het slapen inneemt, omdat zij gedurende de nacht activerend kunnen werken.

6. Beweeg regelmatig

Beweging is serotonine verhogend en geeft daardoor een lekker gevoel. Verder stimuleert beweging de botaanmaak en versterkt het de spieren. De hormonen testosteron en groeihormonen beïnvloeden het proces en zorgen voor energie en vetverbranding. Maar het meest belangrijk voor je hormoonhuishouding is misschien wel dat een goede fysieke activiteit je lekker ontspant, waardoor je cortisolniveau’s omlaag gaan en je veel beter kunt slapen.

7. Voldoende drinken van gezonde dranken

Groene TheeDrink iedere dag gezond en krijg voldoende vocht binnen, minstens 1,5 liter per dag. Een gezonde vochthuishouding bevordert immers een gezonde hormoonhuishouding en zorgt voor een goed en snel herstel van je lichaam. De afvoer van afvalstoffen wordt hierbij verbeterd. Het beste resultaat bereik je met ongezoete dranken. Denk aan gewoon lekker water of thee. Sterk bewerkte drankjes kunnen de vochthuishouding zelfs verstoren, zoals frisdranken of verpakte vruchtensappen.

Ons lichaam zit prachtig in elkaar en kan veel hebben, maar let op de signalen die je lichaam afgeeft en voorkom onbalans. Tijdig ingrijpen beperkt schade of kan zelfs schade voorkomen. De juiste hormoonbalans werkt immers positief voor het afslankproces en de staat van je lichaam. Goede informatie over je hormoonhuishouding kun je ook lezen in dit handige boek met veel praktische tips.

Plaats een reactie