website statistics

De Beste Motivatie voor je Dieet

Het komt velen van ons ongetwijfeld bekend voor. Je wilt misschien al een (hele) tijd van je overgewicht af, maar op de een of andere manier wil het gewoon niet lukken. Succesvol afvallen heeft te maken met een aantal factoren. Je kunt kiezen voor een dieet dat bij je past, maar daarmee is de strijd helaas nog niet gewonnen!

motivatie3Wat is je motivatie voor een dieet? Wil je een paar kilo’s afvallen of ga je de strijd aan met je overgewicht en wil je veel gewicht verliezen? Die situatie vraagt om een andere aanpak dan het kwijtraken van een klein aantal kilo’s. De sleutel tot het verliezen van gewicht op een gezonde manier is een dieet waarbij je gemotiveerd kunt blijven.

Je kunt gezond leren eten en bewegen ook als een dieet zien. Het beperken van koolhydraten in jouw voedingspatroon kan, in combinatie met beweging, een goede start zijn van gewichtsverlies. Zoals bij alles schaadt overdaad, ook in een dieet. Beperk jezelf dus niet teveel en kies voor een manier van afvallen die vol te houden is. Met andere woorden; leg jezelf niet teveel beperkingen op. Zo kun je jezelf makkelijker motiveren voor het afvallen.

Een ander nadeel van het volgen van een te streng dieet is de grote verandering in je eetpatroon die dit teweeg brengt. Het strikt vermijden van bepaalde voeding (die je lekker vindt), leidt tot frustratie. Op zijn beurt leidt die frustratie weer tot spanning waardoor je eventueel juist grijpt naar de voeding die je eigenlijk niet zou moeten eten.

Blijvend gewichtsverlies kan alleen een feit worden als je accepteert dat de gezonde manier van afvallen inhoudt dat je iedere week gewicht verliest door je aan je plan te houden. Het volgen van een dieet houdt niet altijd in dat je minder eet, maar dat je vooral beter eet!

De juiste motivatie voor een dieet

Wat is de beste motivatie voor het afvallen? De beste motivatie om gewicht te verliezen op een succesvolle manier ben je zelf. Vaak zeggen mensen met overgewicht dat ze de strijd met de kilo’s willen aangaan om een bepaald doel te bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat jij zelf de enige juiste motivatie bent voor het verliezen van gewicht. Goed voor jezelf zorgen en gezond willen leven zijn de beste redenen om op dieet te gaan!

motivatie4

De strijd met de weegschaal

Om jezelf te motiveren voor het afvallen is het belangrijk om een doel te kiezen. Hoeveel kilo’s wil je uiteindelijk kwijt? Zorg er wel voor dat jouw doel bereikbaar is. Als je een groot aantal kilo’s kwijt wilt is het belangrijk om jouw doel klein te houden en het totale gewenste gewichtsverlies op te splitsen. Een voorbeeld: stel jezelf ten doel om 5 keer 5 kilo af te vallen als je in totaal 25 kilo wilt verliezen. Op deze manier kun je jezelf makkelijker gemotiveerd houden.

Weeg jezelf niet iedere dag, maar bijvoorbeeld een keer per week op een vaste dag. Zo raak je niet gedemotiveerd als je niet iedere dag afvalt. Door de natuurlijke veranderingen in ons lichaam (denk aan vocht vasthouden) kan het soms lijken alsof je totaal niet afvalt gedurende een aantal dagen. Weeg jezelf dus niet vaker dan eenmaal per week.

Je gezondheid, de beste motivatie

Soms gaat het hebben van overgewicht gepaard met fysieke kwalen of ongemakken. Je hart moet harder werken als het lichaam zwaarder is en je conditie kan hier onder lijden. Meer bewegen helpt bij het afvallen en versnelt het proces. Tevens maakt je lichaam bij het bewegen stoffen aan waardoor je je beter voelt. Dit helpt om jezelf te blijven motiveren voor het afvallen.

Maak het jezelf makkelijk

Omring jezelf met gezond eten, kies voor beweging en eet en drink voldoende. Het lijkt zo makkelijk! Maar door jouw dieetplannen te delen met je omgeving en gezin zorg je ervoor dat de mensen om je heen je kunnen helpen. Zorg dat je altijd een gezonde snack bij je hebt om honger te stillen en de verleiding van ongezonde snacks te weerstaan.

Tips om gemotiveerd te blijven bij je dieet:

  • Verwijder ongezond eten uit je koelkast en keukenkasten
  • Eet kleine hoeveelheden, om de 2 uur
  • Praat met je omgeving over je plannen
  • Probeer meer en vaker te bewegen
  • Stel jezelf een realistisch doel
  • Geef jezelf de tijd om af te vallen, het is geen race tegen de klok
  • Weeg jezelf eenmaal per week

Tip! Hoe jezelf dus beter te motiveren dan met lekkere recepten? Probeer ook dit Gezonde Receptenboek voor een hele reeks motiverende afslankrecepten!

Plaats een reactie