website statistics

Overgewicht door Stress

In het dagelijkse leven zijn we allemaal ontzettend druk, hierdoor kan je ook behoorlijk last krijgen van stress. Nog vervelender is als je door de stress aan het eten slaat en dan ontstaat er overgewicht door de stress. Hoe ga je hier nou goed mee om en hoe kun je het voorkomen?

stress2featStress, erg lastig

Stress komt bij iedereen voor en kan voor veel ongemakken zorgen. De een heeft in sterke mate last van stress en de ander veel minder. Overgewicht is een van de ongemakken die je kan ervaren, maar ook een hoge bloeddruk of slaaptekort kunnen voorkomen bij een teveel aan stress. Stress ontstaat door externe prikkels, daardoor ontstaat er een gevoel van spanning in je lichaam en er komt een fysiologische reactie op gang in je lichaam. Er komt onder andere adrenaline en cortisol vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en je stofwisseling versnelt. Zorg ervoor dat als je merkt dat je te veel last hebt van stress je een beetje gas terug neemt.

Overgewicht door stress

Overgewicht dat door stress wordt veroorzaakt komt relatief veel voor. Het is ook niet echt gek dat je door het gevoel van spanning op zoek gaat naar iets wat dat gevoel kan verminderen, eten kan hier een oplossing voor zijn. Het kan het gevoel van stress in je lichaam even verminderen en je kan er je troost in vinden, maar helaas zorgt de stress ook voor overgewicht. Daarnaast kan je door te veel stress ook een neerslachtig gevoel krijgen, waardoor je bijvoorbeeld sneller voor de televisie blijft zitten en niet lekker naar buiten gaat of even gaat sporten.

Wat helpt mij van mijn overgewicht af?

Een goede oplossing is om op per dag op te schrijven hoeveel en wat je nou precies eet, hierdoor zie je op papier wat je allemaal binnen krijgt en dit zorgt voor een stukje bewustwording. Daarna ga je kijken wanneer eet ik omdat ik honger heb en wanneer eet ik omdat ik vast zit in een bepaalde emotie, zoals het gevoel van stress.

Als je dit patroon ontdekt dan kun je dit veranderen en dan moet je een alternatief zoeken. Ga in plaats van het eten van zoetigheid en andere dingen naar buiten en loop een rondje om het huis of zoek een klusje in het huis. Dit klinkt erg makkelijk, maar om op zo’n moment ook daadwerkelijk iets anders te gaan doen kan erg moeilijk zijn.

En uiteraard, ga naar de bron. Wat veroorzaakt je stress en hoe kan je dit verminderen? Zodra je dit weet dan wordt het hele proces van afvallen ook een stuk makkelijker en effectiever.

Sporten, sporten, sporten

Sporten is essentieel bij overgewicht door stress, niet alleen doordat je met het sporten ook calorieën kwijt raakt en dus afvalt. Sporten zorgt namelijk ook voor een verlichting van je stress niveau, het heeft dus een dubbele werking. Erg belangrijk is dat je een sport zoekt die voor jou ook leuk is om te doen, welke maakt niet uit. Al ga je een halfuurtje wandelen, hardlopen, skeeleren, paardrijden of naar de sportschool. Zoek iets waar je echt plezier in hebt en waar je echt al je energie (zowel positieve als negatieve energie) in kwijt kan.

sportenstressWat te doen?

Kort samengevat:

  • Ben je ervan bewust dat je overgewicht hebt.
  • Zoek uit wanneer je eet vanuit een stressgevoel.
  • Zoek een alternatief voor het eten.
  • Zoek een leuke sport die de stress kan verminderen.

Verder is het aan te raden, als je er echt niet alleen uit komt, om hulp te zoeken bij een diëtiste, voedingsdeskundige of een psycholoog. Hopelijk kom je met deze informatie en tips al wel een stuk verder.

NB. Een uitstekend zelf-hulp middel tegen stress is de online cursus Nooit meer Stress. Je krijgt bij de cursus ook twee handige boeken cadeau.

Plaats een reactie