website statistics

Afvallen na Stoppen met Roken

Aankomen nadat je bent gestopt met roken is een heel bekend probleem. Mensen die roken eten over het algemeen minder dan mensen die niet roken. Dit komt omdat roken signalen geeft aan het genotscentrum in de hersenen, net zoals eten dit doet. Als iemand stopt met roken is het logisch dat diegene meer zin heeft om te eten als compensatie. Maar hoe voorkom je dit en zorg je ervoor dat je eventuele extra kilo’s ook weer kwijtraakt?

stoppenrokenfeatHieronder eerst een aantal tips om niet weer te vervallen in rookgedrag.

Tips om te stoppen met roken

1. Ga minimaal een halfuur per dag intensief sporten. Op deze manier heb je afleiding, en zorg je ervoor dat je niet gaat eten. Daarnaast verbrand je dus de calorieën die ervoor zorgen dat je aan zal komen. Na het sporten kun je fruit of yoghurt eten als je honger hebt.

2. Zorg dat je kauwgom op zak hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet naar snoep of koekjes grijpt, en het kauwen van kauwgom houd je bezig. Ook het wisselen van smaak van de kauwgom kan nog wel eens helpen, zodat de kauwgom lekker blijft. Kies wel voor suikervrije kauwgom!

3. Ruim de kast eens op. Gooi alle ongezonde dingen weg en koop veel fruit en groenten. Op deze manier wordt het makkelijker om te gaan afvallen.

4. Als je trek krijgt in een sigaret, ga eens naar buiten en ga een stukje wandelen. Ook dit helpt om af te vallen en je zin in een sigaret verdwijnt.

5. Ga alcohol uit de weg. Alcohol beïnvloed de gedachtes en helpt zeker niet met afvallen. Je steekt gemakkelijker een sigaret op als je gedronken hebt, en daarbij bevat alcohol altijd veel calorieën. Ook een dikmaker dus!

6. Stel je doelen. Schrijf op wanneer en hoeveel kilo je kwijt wil zijn en schrijf op hoe lang je al gestopt bent met roken. Als je je doelen gehaald hebt, kun je jezelf belonen met het gespaarde geld dat je over hebt omdat je geen sigaretten meer koopt. Verwen jezelf eens door te gaan shoppen bijvoorbeeld.

Niet roken en gewicht verliezen

Stoppen met roken en afvallen tegelijk is dus totaal niet makkelijk. Als je na het stoppen met roken enorm bent aangekomen kun je een dieet volgen. Het slimste is ook te gaan sporten en activiteiten te ontplooien. Zorg voor minimaal een halfuurtje intensieve sport per dag, zoals fietsen, hardlopen of zwemmen.

Koop in ieder geval geen ongezond eten meer. Ga desnoods boodschappen doen met je partner of vrienden zodat zij je behouden voor ongezond eten. Laat de chips staan en zoek iets wat je heel lekker vindt, en ook nog gezond is. Wortels bijvoorbeeld. Hier kun je lang mee doen en het houd je bezig.

NB. Als je het nog moeilijk vindt om de sigaretten te laten liggen lees dan de zeer behulpzame bestseller Stoppen met Roken. Het is erg leuk geschreven en staat vol handige tips.

Plaats een reactie