website statistics

Sapvasten: Alles over Thuis Afvallen met een Sapkuur

Sapvasten is een afvalmethode die afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Het lijkt een gemakkelijke manier om gewoon thuis wat kilo’s kwijt te raken, maar wat houdt een sapvastenkuur nu precies in? De methode is ook omstreden met sterke voorstanders en tegenstanders. Het sapvasten is niet voor iedereen even geschikt. Deze informatie met de verscheidene voor- en nadelen vindt je ook in dit artikel.

Sapvasten door vloeibaar voedsel

SapvastenkuurTijdens een sapvastenkuur neem je gedurende een bepaalde periode alleen vloeibaar voedsel tot je. Dus sappen van fruit, groente en kruiden. Je zult tijdens de kuur geen vaste voeding nemen, maar je kunt wel heel veel verschillende soorten fruit en groente gebruiken. Door deze af te wisselen en op verschillende manieren te mixen kun je toch variatie aanbrengen in de kuur. Verder neem je geen speciale diëten, pillen of repen. Een sapkuur duurt normaliter maximaal vijf dagen, waarbij je als beginner wordt aangeraden om het eerst voor een of twee dagen te doen.

De theorie van gezonde voedingsstoffen

Wat je binnen krijgt tijdens het sapvasten is in beginsel gezond: allerlei soorten groente, fruit en kruiden. 90% van de gezonde voedingsstoffen in groente en fruit bevindt zich in het sap. Dus deze vitamines en mineralen krijg je tijdens de sapvastenkuur gewoon binnen. Veel groenten bevatten ook eiwitten, vooral groene groenten, zoals broccoli en spinazie. Als je deze genoeg gebruikt zul je ook in principe ook aan je eiwitbehoefte kunnen voldoen.

Een sapvastenkuur is eenvoudig op te zetten

Een sapkuur is dus eigenlijk heel eenvoudig. Met groenten, fruit en kruiden krijg je een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen binnen, en kun je toch afvallen. Om de sappen te bereiden, is het handig om in ieder geval een blender in huis te hebben. Nog beter is een slow juicer of sapcentrifuge. Deze behouden de vitamines en mineralen nog beter en maken het klaarmaken van de sappen nog net wat gemakkelijker. ‘Deze apparaten zijn eenvoudig te verkrijgen.

SapvastenWanneer je een blender, juicer of sapcentrifuge in huis hebt, dan kun je in principe direct beginnen met een sapkuur. Hierbij is het wel aan te raden om een plan te hebben. Welke sappen ga je maken en op welke tijdstippen? Er zijn hiervoor verschillende uitstekende receptenboeken in omloop, zoals de 7-Daagse Detox of het Smoothie Afslankplan. Deze methoden geven ook een planning wanneer en hoeveel sappen je per dag moet drinken. Het is verder raadzaam om een sapkuur te combineren met gezonde beweging, en niet alleen thuis te zitten.

Heb je eenmaal een idee wat je de komende dagen wilt maken, dan koop je de groenten en fruit in. Hierna kun je in feite meteen aan de slag en starten met je sapkuur.

Groenten, fruit en kruiden

Wat je kunt gebruiken is niet vooraf bepaald, er zijn geen absolute regels voor. Veel gebruikt fruit zijn appels, banaan, sinaasappel en kiwi. Zij kunnen zorgen voor een zoete smaak, zodat een wat bittere smaak van bijvoorbeeld spinazie minder op de voorgrond treedt. Gezonde groenten zijn wortelen, boerenkool, spinazie, selderij en tomaten. Het toevoegen van kruiden geeft veel smaak, en kruiden zijn ook nog eens erg gezond. Denk bijvoorbeeld aan munt, gember, basilicum of oregano. Naast de sappen is het belangrijk dat je ook genoeg water drinkt.

Hoe pak je een sapvastenkuur nu precies aan?

Tijdens de kuur eet/drink je drie maal per dag het sap, dat je zelf samen kunt stellen, bijvoorbeeld van eerder genoemde groenten en fruit. Je kunt gelijk met het dieet beginnen, maar het kan ook prettig zijn langzaam over te schakelen, door bijvoorbeeld eerst alleen het ontbijt en de lunch te vervangen door sap. Je kunt zelf bepalen hoe lang je een kuur wilt doen. Na een midweek bereik je al een gewichtsverlies. Er wordt aangeraden niet langer dan 5 dagen te sapvasten, maar als je je er goed bij voelt zou je het langer kunnen doen. Begin echter met 1 of 2 dagen zodat je de effecten van de kuur eerst kunt testen voordat je een volledige kuur doet.

Voordelen van de sapvastenkuur

Een aantal voordelen van het sapvasten zijn:

Sapvasten12Weinig honger: Omdat je aan vloeistoffen veel binnen krijgt zal het hongergevoel meevallen. De eerste dagen zal het wel wennen zijn, en kun je je wat slapjes voelen, maar daarna zul je je al snel energieker voelen.

Snel afvallen: Je krijgt geen vast voedsel binnen, alleen vloeistoffen. Hierdoor moet je lichaam snel omschakelen en worden de vetreserves aangesproken. Binnen enkele dagen zul je al resultaat zien.

Gezond: Je krijgt veel vitamines en mineralen binnen. Deze vitaminen en mineralen helpen je beter te voelen tijdens het afslanken, en daarnaast zullen ze uiteraard helpen voor je gezondheid.

Afwisselend qua smaak: Je eet geen eenzijdige reepjes of maaltijden, maar krijgt een verscheidenheid aan groenten, fruit en kruiden binnen. Deze smaken over het algemeen ook nog goed. Hierdoor zal het niet snel gaan vervelen.

Nadelen van sapvasten

Toch zijn er ook nadelen aan het sapvasten. Een aantal bekende nadelen zijn:

Op termijn onhoudbaar: Een sapkuur kan gezien worden als een crashdieet. Je verliest snel gewicht, maar dit kan er voor zorgen dat je lichaam zich klaarmaakt voor tekorten. Zodra je dan weer wat normaler gaat eten, kan het zijn dat je snel weer aankomt. Het is belangrijk om te controleren of je niet te snel afvalt.

Tekort aan goede vetten en eiwitten: Hoe gezond de stoffen ook zijn die je binnenkrijgt tijdens het sapvasten, je komt wel voedingsstoffen tekort. Dit zijn vooral vetten en eiwitten. Je zou je sapvastenkuur eventueel kunnen aanvullen met een eiwitpoeder, zoals bijvoorbeeld hennep- of sojapoeder.

Veel suikers en weinig vezels: Tenslotte is er een nadeel inherent aan het persen of blenden van groenten en fruit. Je verliest hiermee een deel van de vezels die in de groenten zit. Dit kan je stofwisseling wat verstoren. Daarbij krijg je al snel teveel fruitsuikers binnen, doordat je op een dag gewoonweg veel fruit eet (of eigenlijk dus drinkt). Dit laatste kun je eventueel voorkomen door vast te houden aan 80% groenten en 20% fruit per portie.

Sapvasten3klOver het sapvasten in het kort

De sapkuur is in de basis een acceptabele manier om gewicht te verliezen, mits je jezelf scherpe regels stelt. Positief is dat het gezond is, met veel smaak, puur natuur en redelijk goed vol te houden. Het wordt door vele aanhangers ook als een lekkere methode gezien. Aan de andere kant is het sapvasten niet zonder nadelen. Het is alleen voor de korte termijn, en je krijgt er niet alle bouwstoffen voor je lichaam mee binnen.

Welke manier van afvallen je ook kiest, het is belangrijk om je eigen gezondheid in de gaten te houden. Elk lichaam is anders, en iedereen zal dan ook anders reageren op een dieet. Dit geldt ook voor de sapkuur. Meer dan enkele dagen alleen vloeibaar voedsel eten is niet erg gezond en de kans bestaat dat je gewicht na de sapkuur weer zal toenemen. Het kan beter zijn om in dat geval toch kleine beetjes vast voedsel te eten, zodat je minder snel afvalt. Na de periode van de sapkuur, is het goed om rustig aan het vaste voedsel in te voeren. Geef je lichaam de tijd om weer op gang te komen. En verander je voedingspatroon als je blijvend wilt afvallen. Zorg voor voldoende groente en fruit, en beweeg regelmatig.

Meer lezen? Een sapvastenkuur heeft veel overeenkomsten met het detox dieet en het drinken van eiwitshakes voor afvallen.

2 gedachten over “Sapvasten: Alles over Thuis Afvallen met een Sapkuur”

Plaats een reactie