Zuivelproducten, ben jij er ook zo dol op? Een lekkere plak oude kaas op brood, yoghurt met een flinke handvol noten als ontbijt, een groot glas melk: zuivel nemen we elke dag wel in de een of andere vorm tot ons. Maar hoe gezond of ongezond is zuivel nu eigenlijk voor je lijf? En word je er dik van? De meningen hierover verschillen. Hieronder leggen we je uit welke zuivel producten het beste bij je passen als je een mooi gewicht wilt houden of wilt afvallen. En uiteraard ook als je fit en lekker in je vel wilt zitten!
Zuivel als bron van voedingsstoffen
Zuivelproducten bevatten vele nuttige voedingsstoffen voor de mens. Zoals mineralen, calcium, vitamines en eiwitten. Vooral die eiwitten zijn belangrijk, want ze vormen een belangrijke bouwsteen van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je spieren: veel eiwitten eten zorgt ervoor dat je veel sneller spiermassa opbouwt en vet afbreekt. En al helemaal als je er regelmatig lekker bij sport. Daarnaast kunnen eiwitten zeer goed helpen bij het afvallen, ze geven je sneller een vol gevoel dan koolhydraten. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen voedingswaren die van zuivel zijn gemaakt.
Het vaakst drinken en eten Nederlanders melk, kaas en yoghurt. Laten we de varianten van deze zuivelproducten apart bespreken. Binnen deze voedingswaren is er ook weer enorm veel variatie. Welke helpen jou om je slanke figuur te krijgen en langdurig te behouden?
Melk – de gezonde of ongezonde witte motor
Drink je veel melk? Dan krijg je eiwitten, koolhydraten én vetten binnen. Hoe voller de melk, hoe meer vetten dit zuivelproduct bevat. Je krijgt dus veel energie binnen. Omdat melk geen vaste vorm heeft, voel je je wel minder lang verzadigd dan bij vaste zuivelproducten. Voor dit doel kun je dus beter een vaster product nemen, zoals yoghurt of kwark. Kies je voor halfvolle of magere melk, dan ben heb je op het gebied van afvallen al wat gewonnen, omdat je minder energie en ook minder verzadigde vetten binnenkrijgt.
Houd er ook rekening mee dat melk gezonder is voor baby’s dan voor volwassen mensen. Dit heeft ermee te maken dat de lactose (melksuiker) in melk ideaal is voor de groei van baby’s. Maar volwassen mensen worden er vooral dik van. Daarnaast hebben veel mensen een lactose-intolerantie, met vervelende symptomen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen en ontsierende acne. Dat is echt een ongezond gevoel.
Herken je dit? Stop dan eens een tijdje met koemelk drinken en probeer geitenmelk. Amandelmelk, kokosmelk of andere notenmelk is ook een gezonde, plantaardige en lekkere optie. Wil je vooral veel calcium en vitamines binnenkrijgen, omdat je op een verantwoorde, bewuste manier wil afvallen? Eet dan vooral koolhydraatarme producten gecombineerd met proteïnerijke ingrediënten. Dit is ook perfect voor je noodzakelijke eiwitten.
Kaas – oerhollands lekker maar ongezond?
Kaas kent net zoveel varianten als er liefhebbers zijn: jong, belegen, oud, geitenkaas, schapenkaas, Franse kaasjes, kruidenkaas, zoutarm of juist zeer oude brokkelkaas. Kaas bevat eiwitten, mineralen en van de vetten voor 60% uit verzadigde vetten. Hoe hoger het cijfer op de verpakking is (bijvoorbeeld 45+), hoe meer vet en zout de kaas bevat. Oude brokkelkaas spant hierbij de kroon. Veel vette en zoute kaas eten is ongezond, het verhoogt de kans op hart-en vaatziekten.
Een plakje 20+ of 30+ kaas op je boterham is wél prima, zeker als je in je beleg afwisselt met bijvoorbeeld jam of magere vleeswaren. Geniet je dus lekker van kaas, maar wel met mate en ben je je bewust van het vet-en zoutgehalte? Dan ben je gezond bezig. Een ander voordeel van kaas is dat het relatief weinig lactose bevat, vergeleken met pure melk.
Yoghurt – dikmaker of juist gezond?
Houd je van yoghurt? Dan heb je meteen de grootste kans om voor de meest gezonde variant van zuivel te kiezen. Dit is wordt ook gestaafd door onderzoek van de Gezondheidsraad. Yoghurt is namelijk al snel gezond voor je, omdat het als zuur product makkelijk verteert en toch een vol gevoel geeft, daarnaast bevat het nauwelijks zout. Ook gezonde eiwitten en veel vitamines maken deel uit van yoghurt.
Hoofdzakelijk de gezoete varianten van yoghurts met extra suiker zijn ongezond. Bovendien word je daar veel sneller dik van door de toevoegde (overbodige) energie in de vorm van suiker, ook wel snelle koolhydraten genoemd. Laat die vruchtensmaakjes dus lekker staan en zeker als ze ook nog in volle yoghurt je vanuit het schap toelachen. Hetzelfde is ook van toepassing op de bewerkte yoghurtdrankjes, “light” yoghurts of yoghurtdesserts. Deze producten bevatten kunstmatige middelen, suikers en/of kleurstoffen die niet bevorderlijk werken voor je gezondheid.
Dus ook voor yoghurt geldt: hoe puurder en hoe magerder, hoe gezonder voor je lijf. En hoe meer het je zal helpen om af te vallen.
Zuivelproducten in het kort: geniet, maar met mate
Uiteraard is zuivel voor personen met lactose-allergie helemaal niet geschikt. Voor ieder ander geldt: drink en eet lekker je melk, kaas en yoghurt, maar wel met mate. Dit geldt voor zowel de hoeveelheid als voor het soort zuivelproduct: vet, halfvol of mager, ongezoet of met toevoegde smaakjes voor meer zoetigheid. Zolang je je bewust bent van het gehalte aan (verzadigd) vet, zout en toevoegde suikers, kun je best lekker zuivel blijven eten. Om goed te kunnen afslanken raden we het aan om dit te combineren met een dieet dat bij je past.