website statistics

Slapen en Afvallen – Afslanken tijdens je Slaap

“En, hoe gaat het met het afvallen, lukt het al een beetje?” Precies de vraag die je niet wilt horen na de zoveelste mislukte lijnpoging. Je maakt je er met een grapje vanaf: “Ik ben ’s nachts op dieet”. Maar wist je dat dit grapje een zekere kern van waarheid bevat? Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat je gewicht en de duur en de kwaliteit van je slaap samenhangen. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Stofwisseling Slapen

Slapen en afvallen

De magische woorden voor ’s nachts afvallen zijn leptine en ghreline. En nee, dit zijn niet de namen van de nieuwste afslankpillen, dit zijn hormonen die je onder andere aanmaakt als je slaapt. Leptine is een hormoon dat via het bloed de hersenen bereikt en daar het verzadigingscentrum prikkelt. Op deze manier zorgt het voor een vol, verzadigd gevoel. Hoe meer leptine in je lichaam, hoe minder hongergevoel je zult ervaren. Bij te weinig nachtrust maak je niet genoeg leptine aan.

Het hormoon ghreline doet het tegenovergestelde van leptine. Het is een hormoon dat de eetlust opwekt. Uit onderzoek blijkt dat bij slanke mensen het peil van ghreline in hun lichaam ’s ochtends het hoogst is en dan gedurende de dag afneemt. Bij dikke mensen wordt dit effect niet gevonden. Het lijkt erop dat bij zwaardere mensen het ghreline-peil niet daalt door een verstoring van het dag- en nachtritme. Zij slapen simpelweg te weinig of niet goed.

Op tijd naar bed

Ok, nu weten we dat een verstoring van je hormoonhuishouding kan leiden tot gewichtstoename. Je slaapt te weinig of niet diep genoeg, wat ervoor zorgt dat je overdag meer honger hebt en snel teveel en ongezond eet. Hoe zorg je ervoor dat je voortaan voldoende slaapt?

Goed slapen is, net zoals een gezond gewicht, afhankelijk van een gezond voedingspatroon. Volg onderstaande vier tips en je nachtrust zal aanzienlijk verbeteren:

wekker

– Eet zo weinig mogelijk na 19.00, en vermijd alle proteïnen.
– Eet overdag zoveel mogelijk granen en graanproducten.
– Kies als avondmaal voor koolhydraten, proteïnen en calcium.
– Vermijd pittige gerechten, chocolade en alcohol voor het slapengaan.

Conclusie

’s Nachts afvallen heeft niks te maken met het slikken van vage afslankpillen of andere magische middeltjes: slapen en afvallen heeft te maken met een goede hormoonhuishouding. Slaap je niet goed of te weinig, zul je overdag veel en ongezond eten. Pak dus je schoonheidsslaapje en zorg slapend voor je ideale gewicht! Een goede dagplanning is hierbij onontbeerlijk.

Een handige bijkomstigheid van een goede nachtrust is dat je overdag veel meer energie hebt om dingen te ondernemen. Dit zorgt er dan ook weer voor dat je meer beweegt en lichaamsactiviteit hebt. Je zult hierdoor ook meer gewicht verliezen.

Plaats een reactie